iPon Hírek

Új ASUS alaplap helytakarékos munkaállomásokba

Dátum | 2015. 07. 30.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az ASUS bemutatta legfrissebb X99-es alaplapját, ami nem csak remek felszereltségével, de kompakt felépítésével is megpróbál majd hódítani a piacon, hisz egy microATX formátumú megoldásról van szó. A kifejezetten helytakarékos munkaállomásokba szánt alaplap az X99-M WS típusjelzést viseli, fedélzetén pedig Core i7 HEDT, Xeon E5-1600 v3 vagy Xeon E5-2600 v3 sorozatú Haswell processzorok kaphatnak helyet – de csak az LGA-2011-3-as processzorfoglalatba passzoló példányok, és egyszerre csak egy.
A négycsatornás DDR4-es memóriatámogatásban rejlő lehetőségeket a helytakarékosság miatt nyolc helyett csak négy darab memóriafoglalattal lehet kiaknázni, amelyekhez ECC támogatás is jár, amennyiben Xeon processzor köré építjük a rendszert. A slotokban maximum 64 GB-nyi rendszermemória fér el, a CPU és a DRAM tápellátását pedig 8+4 fázisú VRM áramkör biztosítja. A bővítőhelyek között három darab PCI Express 3.0 x16-os és egy PCI Express 3.0 x1-es slot sorakozik, amelyek 40 PCIe sáv esetén x16/x16/x8, 28 PCIe sáv esetén pedig x16/x8/x4 módban üzemelnek. Az adattárolókat összesen 8 darab SATA 6 Gbps-os port, valamint egy M.2-es slot szolgálja ki. A SATA 6 Gbps-os portok mellé természetesen RAID 0,1,5,10 támogatás is jár, az M.2-es slot pedig a SATA és a PCIe alapú SSD kártyákkal egyaránt kompatibilis. Opcionálisan PIKE SAS Upgrade Kit is kérhető az alaplap mellé, természetesen felár ellenében.
Az új alaplap két darab Gigabites Ethernet vezérlővel rendelkezik: az egyik egy Intel I210-AT, a másik pedig egy Intel I218LM típusú megoldás. Extraként az ASUS a cFosSpeed hálózati-forgalom optimalizáló alkalmazását is mellékeli a rendszerhez, ami nem csak játékok alkalmával jöhet jól. Ezen felül háromantennás, 1300 Mbps-os kombinált vezeték nélküli sávszélességet kínáló beépített 802.11ac WiFi vezérlő is jár a deszkához, plusz még Bluetooth 4.0-s támogatást is kapunk.
Az audió vezérlő szerepét egy Crystal Sound 2 technológiával megtámogatott Realtek ALC1150-es 7.1 csatornás megoldás tölti be, amihez még DTS Connect támogatás is jár. A még jobb hangminőség érdekében külön PCB rétegen futó jobb és bal csatornát vetettek be a gyártó szakemberei, az elektromágneses interferencia negatív hatásait pedig EMI védőpajzs zárja ki.
Az új alaplapon két darab USB 3.1-es, összesen hat darab USB 3.0-s és hat darab USB 2.0-s port sorakozik. Ezek közül két USB 3.0-s és négy USB 2.0-s port alaplapi kivezetések formájában érhető el, a többiek pedig a hátlapon találhatóak. A rendszer USB BIOS FlashBack támogatással, illetve UEFI alapú, grafikus felhasználói kezelőfelülettel ellátott BIOS-szal érkezik.
Az ASUS új alaplapja rövidesen elérhető lesz kereskedelmi forgalomban, az azonban egyelőre nem derült ki, hogy pontosan mennyibe kerül majd.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. Asagrim
2015.07.30. 16:36
Egy frissített ASRock C2750 Intel Avaton lapot látnék már szívesen. Ezeknek a workstation lapoknak valahogy nagyon nincs "célhardver" érzete.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Kajafun Asagr...
2015.07.31. 08:02
Ráadásul, nézd, hogy passzol egy munkaállomáshoz egy wifis cucc? Nem tudom sehol elképzelni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!