iPon Hírek

Új ASUS alaplap munkaállomásokhoz: P8B WS

Dátum | 2011. 04. 14.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az ASUS bemutatta legfrissebb munkaállomás alaplapját, amelyet kifejezetten a grafikusok és a tervezők számára ajánl a vállalat, de természetesen egyéb felhasználók is profitálhatnak a termék által kínált előnyökből. Az újdonság az Intel C206-os lapkakészlete köré épül és Socket LGA-1155-ös processzorfoglalatot tartalmaz, amelybe passzolnak az Intel nemrégiben bemutatott, munkaállomásokba szánt Xeon E3-1200-as sorozatú processzorai. Rajtuk kívül a konfigurációt a Core i3-as sorozatú Sandy Bridge processzorok valamelyikével is nyugodtan felszerelhetjük.


Az új munkaállomás alaplap négy darab DDR3-as memóriafoglalatot tartalmaz, amelyekbe nem pufferelt ECC memóriamodulok és hagyományos DDR3-as memóriamodulok is elhelyezhetőek, maximum 32 GB-os teljes kapacitásban. A Xeon E3-1200-as sorozatú processzorokba integrált Intel HD3000-es sorozatú videó vezérlők rendkívül jó OpenGL teljesítményt nyújtanak, így az adott rendszert kitűnően lehet használni Photoshop, AutoCAD, Solidworks és egyéb professzionális szintű alkalmazásokhoz. Az integrált videó vezérlő igénybe vételéhez egy DVI port áll rendelkezésre. Amennyiben integrált videó vezérlő helyett videokártyára, vagy inkább videokártyákra, azaz multi-GPU konfigurációra szeretnénk alapozni, akkor sincs gond, ugyanis a bővítőhelyek között négy darab PCI Express 2.0 x16-os csatolófelületet is találunk. Az első slot x16-os vagy x8-os módban üzemelhet, a második már csak x8-os móddal, míg a harmadik és a negyedik foglalat x4-es sávszélességgel áll az adott videokártya rendelkezésére. A bővítőhelyek között a felsoroltak mellett találunk még egy PCI Express x1-es és egy PCI slotot is. A rendszerben helyet kaphatnak Nvidia GeForce és Nvidia Quadro sorozatú videokártyák, sőt, akár AMD videokártyákat is alkalmazhatunk, természetesen CrossfireX módban is.


A hálózati kommunikációról két darab Gigabites Ethernet vezérlő gondoskodik, amelyek az Intel műhelyéből érkeztek. A vezérlők a Windows operációs rendszerek mellett a CenOS és az Ubuntu rendszereket is támogatják, sőt, VMware környezetben is gond nélkül használhatóak. Az Intel 82574L sorozatú Gigabites Etehrnet vezérlők a hagyományos megoldásoknál megbízhatóbb hálózati környezetet biztosítanak, ezzel egy időben a processzor terhelését 64%-kal csökkentik.


SATA 6 Gbps-os portból két darab, míg SATA 3 Gbps-os csatlakozóból összesen négy darab áll rendelkezésre, de rajtuk kívül két USB 3.0-s és 14 USB 2.0-s portot is kínál a rendszer. Az ASUS a P8B WS névre keresztelt munkaállomás alaplap esetében garanciát vállal, hogy a termék a nap 24 órájában a hét minden napján képes tökéletesen helytállni, azaz gond nélkül alkalmas folyamatos használatra. A termék esetében azt is garantálja a gyártó, hogy ez az alaplap a megjelenését követően legalább 24 hónapig elérhető lesz.

A P8B WS egyébként már elérhető kereskedelmi forgalomban, az alaplap ajánlott végfelhasználói árát pedig 49900 forintban állapították meg.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. noPublicFG
2011.04.14. 11:05
Ez egy nagy nudli! Ha tényleg olyan profi lenne legalább 2db x16 os foglalat várná a Quadro videokártyákat, és nem szerelnék fel tonnányi usb porttal feleslegesen, viszont a memoria kezelést nem lenne rosz, ha asztali konfigurációkba is bevezetnék Szóval: ez az alaplap meg sem közelíti azokat az elvárásokat, ami egy specializált grafikus munkaállomáshoz kellenek. AutoCAD-hez egy gf4600ti is elég. huu mikori kártya már az!
nc
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. jozsefm
2011.04.14. 11:23
Teljesen mindegy lenne hány X16-os slotot bigyeszt rá, ha csak X8-as sebességgel tudja használni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. lorddiablo
2011.04.14. 12:02
"sőt, akár AMD videokártyákat is alkalmazhatunk"

Húha, veszélyes...

Komolyra fordítva a szót:

A SolidWorks-öt mindenki emlegeti újabban, az nVidia le is szerződött velük. A súgójában olvasható, hogy a több magot csak fájlok megnyitásakor alkalmazza (!!!), ami azért elég érdekes egy professzionálisnak nevezett programtól. Van egy külső renderelő alkalmazás hozzá, ami arra a szintre eljutott, hogy már processzormagonként renderel 1-1 kockát.

Még mindig ott tartunk, hogy a profinak titulált alkalmazások nem aknázzák ki kellőképpen a rendelkezésre álló teljesítményt. (pl. APP, multi threading, ...)

A tapasztalatok alapján a memória mérete az, ami látványosan befolyásolja a munkát. Ha kevés, szaggat és fagy.

Ha valaki meg komolyabb munkát akar végezni (pl. végeselemes programok) az úgysem egy ilyen kis gépen bohóckodik, hanem egy 10-20 processzoros gépen futtat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. prohlep
2011.04.14. 16:00
Meglepo koncepcio.

Mint elottem szolok kidomboritottak, nincs 3 csatornas memoria kezeles. A slotok sem tundokolnek, stb.

Engem meglep, hogy szerver, es nincs eleg memoria foglalat. Plane nem latom a hasznalat nelkul futo TARTALEK memoria helyet sem.

Ha inkabb fajlszerverre gondoltak, akkor meg keveslem a sata csatlakozokat es azok koztt a nagyobb sebesseguek elkepesztoen szereny darabszamat.

Nekem van egy szerverkategorias konnektorom a falban: lazan jon belole a nevleges 230V valotaram, es tetszolegesen bovitheto a kivanatos szerver funkciok iranyaba.

Dughatsz ra kis szervert is es nagyot is. Tetszes szerint.

Ez az alaplap ilyen benyomast kelt. Nincs benne semmi, ... kiveve a velelmezhetoen igen komoly minosegi kondenzatorokat es egyeb alkatreszeket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. prohlep
2011.04.14. 16:01
Etherneten keresztuli tavmenedzseles NELKUL ma mar nem nagyon illene szervernek szant cuccot tervezni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. lecza
2011.04.14. 16:16
a chipset hűtés nem valami biztató...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. gargantu
2011.04.14. 18:44
Nem szerver, hanem munkaállomás. Ahhoz tényleg nem okvetlen kell távoli menedzselés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!