iPon Hírek

Új ASUS csúcskártya, akár extrém tuningra is

Dátum | 2014. 12. 04.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az ASUS a nemrégiben bejelentett Poseidon Platinum, illetve a korábbi GeForce GTX 980 Strix OC után most egy újabb csúcskategóriás GeForce GTX 980-as videokártyáról, a Matrix Platinum modellről rántotta le a leplet, amely ugyancsak a Republic of Gamers sorozatot erősíti. A különleges videokártya RoG témájú, egyedi felépítéssel rendelkező léghűtést kapott, ami rengeteg alumínium lamellával, 10 milliméteres átmérőjű hőcsövekkel, valamint két ventilátorral érkezik. A ventilátorok közül az egyik egy CoolTech típusú hibrid megoldás, amely nem csak függőleges, hanem vízszintes légáramlatot is biztosít a rendszer számára. A lehető legegyenletesebb hőelosztásról, illetve a hűtés hatásfokának javításáról egy hátlapi hűtőlemez gondoskodik.
A pofás, nagy teljesítmény és alacsony zajszint mellett üzemelő hűtés alatt egy egyedi nyomtatott áramköri lapot találunk, amely meglehetősen combos, 14 fázisú tápáramkört rejt. A GPU és a VRAM zavartalan tápellátásáról gondoskodó, minőségi alkatrészekből felépített VRM áramkör remek partner lehet extrém tuning esetén, sőt, az extrém felhasználást egyéb figyelmesség is segíti, ez pedig nem más, mint a "Defroster" áramkör. Utóbbi folyékony nitrogén alapú hűtésnél jöhet jól, ugyanis segít a jegesedés elkerülésében a videokártya kulcsfontosságú komponenseinek környékén. Az új videokártya GM204-es GPU-ja 2048 CUDA maggal érkezik, a 4 GB-nyi GDDR5-ös fedélzeti memóriához pedig 256-bites adatsínen keresztül kapcsolódik. Az órajelekkel kapcsolatban egyelőre van némi bizonytalanság, ugyanis csak annyi derült ki, hogy a GPU esetében a GPU Boost 2.0-s átlag órajelet 1216 MHz-ről 1342 MHz-re tornázták fel, az viszont rejtély, milyen alap órajel áll rendelkezésre. Legalább a VRAM órajele már biztos: a GDDR5-ös memóriachipek 7 GHz-es effektív órajelen ketyegnek, ami megfelel a referencia értéknek.
Az új, gyárilag megemelt órajeleken ketyegő videokártya extraként színkódos terhelés-visszajelzőt, valamint RoG témájú GPU Tweak tuningszoftvert is kap. Az újdonság rövidesen elérhető lesz kereskedelmi forgalomban, az azonban egyelőre rejtély, pontosan mennyibe kerül majd.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. FaL
2014.12.04. 15:57
Kellemesnek néz ki! Nem vagyok túl jó aerodinamikából, de ha az egyik venti lefelé fújja a levegőt, a másik meg oldalra, akkor nem rontják egymás hatásfokát?
Az viszont biztos, hogy manapság az Nvidia kártyáknál a gpu alapórajel nem igazán fontos, mivel bármilyen az aknakeresőnél erőforrás-igényesebb játék aktiválja a kepler boostot, szóval az az órajel a fontos.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Morph76
2014.12.04. 16:21
Sajnos ez sem egy agyonhúzott példány ,felára meg lesz rendesen.Azt kell megérteni ,hogy a maxvellek ,sajnos vissza vannak nagyon fogva a TDP limittel.(nem véletlen)Valószínű a közelben lesz egy 980 TI vagy titan verzió ,ahol elengedik majd a lovakat meg a memória adatsínt is.Természetesen továbbra is jó kártyák csak sok bennük a kihasználatlan potencia.Bios flasheléssel nagyon simán kihoznak 1700-1800 Mhz körüli órajeleket is szinte mindegyik modellből.(persze ott már hűteni is kell)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. stulucc FaL
2014.12.04. 18:34
Nem-nem, Az egyik ventilátor lefelé fúj a másik pedig lefelé fúl + vízszintem légáramlatot is biztosít, el tudom képzelni hogy vízszintes irányban szívja a levegőt a hdmi csatlakozó feletti résen át így nem a gép belsejében lévő (rossz szellőzésű ház esetén meleg) levegőt szívja. Bár ez lehet hülyeség
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!