iPon Hírek

Új asztali platformokat készít az AMD

Dátum | 2009. 11. 05.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az AMD háza tájáról mostanában rengeteg információ szivárog ki. Az elmúlt napok híreiből már megtudhattuk, hogy néhány processzor ára csökkenni fog, illetve azt is, hogy egyes modellekre megszűnés vár. A vállalat ezzel egy időben bejelentette, hogy hamarosan emeli Radeon HD 5850-es videokártyájának árát, amelyet az alkatrészek drágulásával, valamint a vásárlói igények növekedésévvel magyaráznak. A legfrissebb értesülések a jövő év májusában megjelenő két új platformról, a Dorado-ról és a felsőkategóriás Leo-ról rántják le a leplet.

A két platform közül a felsőkategóriás megoldásokat kereső felhasználók számára a Leo lesz érdekesebb, ugyanis ez a platform a jelenlegi Phenom II-es processzorokat, a következő év májusában megjelenő hatmagos Thuban központi egységeket, valamint a 890-es sorozatú északi és SB850-es déli hidakból álló alaplapokat fogja összekapcsolni. Az új lapkakészletekből 890FX és 890GX típusjelzéssel ellátott modellek készülnek. Az érvényes gyakorlat alapján, azaz a 790-es lapkakészletekből kiindulva a 890GX integrált videó vezérlővel és multi-gpu támogatással lesz felvértezve. A friss hírek szerint a Thuban processzorok is 2010 májusában érkezhetnek, ami a legutóbbi, 2010 második negyedévében esedékes rajtról szóló értesülések állításainak megfelel.

A kereskedelem fő áramába szánt megoldásról, azaz a Dorado platformról is kiszivárgott néhány részlet. A platformot alkotó alaplapok 880G típusú, integrált videó vezérlővel is ellátott északi hídból és SB810-es déli hídból állnak majd, ám ennél a platformnál már nem a Phenom II-es, hanem az Athlon II-es sorozatú processzorok kapják a főszerepet. Természetesen a Dorado és Leo platformok szerves részét fogják képezni a Radeon HD 5000-es sorozatú videokártyák is, amelyeknek belépő szintű tagjai pont a következő év első negyedévében érkeznek, azaz a platformok debütálásakor már javában kaphatóak lesznek, fennakadások nélkül, persze csak ha a TSMC 40 nm-es gyártósorai is úgy akarják.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. leviske
2009.11.05. 14:24

Arról van hír, hogy a 800-as chipset debütálását miért halasztgatják folyton? Már 2009Q2-Q3-óta jelen kéne lenniük a piacon, erre képesek voltak 2010Q2-re tolni.

 

Az új platformnak is eredetileg Q4-ben kellett volna megérkeznie.

 

A válság kutyult ennyire be? Vagy az USB3.0/SATA3? Vagy a Sau Paulo-t akarták mindenképp bevárni?

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Parano1d
2009.11.05. 14:46
Az utolsó mondat nagyon tetszett
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!