iPon Hírek

Új beágyazott GPU: AMD Radeon E6760

Dátum | 2011. 05. 03.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MEGJELENÍTÉS

Az AMD bemutatta a világ első olyan GPU-ját, a Radeon HD E6760-as modellt, amely nem csak OpenCL támogatással áll a beágyazott konfigurációk rendelkezésére, hanem azt is lehetővé teszi, hogy akár hat monitort kapcsoljunk rá.

Az AMD Radeon HD E6760-as GPU a hírek szerint képes lesz tökéletesen együttműködni a gyártó hamarosan megjelenő "A" sorozatú Llano APU egységeivel is, amelyekkel karöltve még nagyobb párhuzamos számítási teljesítményt és még ütőképesebb 3D teljesítményt kínálhatnak majd a termékekkel felszerelt rendszerek.

Maga a Radeon HD E6760-as GPU 37,5mm x 37,5 mm-es méretű, BGA tokozással ellátott lapka formájában érkezik. A GPU mellett GDDR5-ös típusú fedélzeti memória is helyet kaphat, méghozzá maximum 1 GB-nyi kapacitásban. A 40 nm-es csíkszélességgel készülő újdonság összesen 6 darab SIMD motorral rendelkezik, amelyek egyenként 80 stream processzort kínálnak, így a rendszer összesen 480 stream egységgel gazdálkodhat. A 600 MHz-es magórajelen ketyegő GPU 576 GFlop/s-os számítási teljesítményt kínál. A GPU és az 1 GB-nyi GDDR5-ös fedélzeti memória között 128-bites adatsín húzódik, a memóriachipek pedig 3,2 GHz-es effektív órajelen üzemelnek.

A Radeon HD E6760 a DirectX 11-es mellett AMD EyeSpeed, AMD Eyefinity és AMD HD3D támogatással is rendelkezik. A termék repertoárjában az OpenCL 1.1-es és a DirectCompute technológiák támogatása is szerepel, amelyek a párhuzamos számítással dolgozó GPGPU alkalmazásokhoz jöhetnek jól. Az újdonság UVD3-as videó motorral érkezik, így képes a H.264-es, MPEG-2-es, MPEG-4-es videó fájlok lejátszásának gyorsítására, legyen szó HD, vagy akár Full HD felbontású videókról.


A GPU többféle videó kimenetet is támogat, így csak az adott konfiguráció gyártójától függ, hogy melyeket alkalmazza. A rendszer analóg RGB videó kimenet, 4 darab single-link DVI, illetve egy darab dual-link DVI videó kimenet, plusz egy HDMI 1.4a típusú videó kimenet, valamint két darab DisplayPort 1.1a, vagy négy darab DisplayPort 1.2 kimenet biztosítására képes, sőt, még single/dual-link LVDS videó kimenetet is kínál. Egyidejűleg hat videó kimenet, azaz hat megjelenítő kezelésére van mód. A DisplayPort 1.1a és 1.2-es portok összesen négy monitorról gondoskodhatnak, míg a fennmaradó két monitor a rendelkezésre álló videó kimenetek bármelyikére csatlakozhat.

Az AMD beágyazott rendszerekhez készített újdonsága az Embedded Systems Conference Silicon Valley névre keresztelt rendezvény alkalmával mutatkoznak be, ahol az 1432-es standon állítják ki őket. A rendezvénynek a Kalifornia államban található San Jose ad otthont.

A friss termékkel kapcsolatban további információk itt találhatóak.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

21. szabtam
2011.05.03. 16:47
"...így képes a H.264-es, MPEG-2-es, MPEG-4-es videó fájlok lejátszásának gyorsítására, legyen szó HD, vagy akár Full HD felbontású videókról."

a hírből kimaradt a vc1 gyorsítása, pedig a táblázat szerint azt is tudja. fura lett volna, ha nem...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Crytek01
2011.05.03. 17:08
Lassan már tényleg ott vagyunk vagy alaplapra és vagy prociba egy brutál GPU lesz aztán eltűnnek a különálló VGA-k!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Etnies
2011.05.03. 18:11
az még messze van de jó úton haladunk efelé. majd ha csökken a csíkszélesség akkor többi ilyen lesz a piacon és egyre erősebbek lesznek. ara se kell már sokat várni hisz ha jól tudom szeptemberben jön az új széria ami 28nm-en lesz majd (javítsatok ki ha nem)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. kisza25
2011.05.03. 18:32
nem semmi ez már megfelel egy HD5670-nek asztaliban, a belépőszintű vga-knak vége
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Benes
2011.05.03. 18:39
Crytek01: Én 2 évet adok annak, hogy olyan sorsra jut a VGA, mint a hangkártya. Ma is csak a megszállottak és a maximalisták(illetve talán túl igényesek) vesznek hangkártyát, jövőben is már csak az aranyozott csatlakozókkal vagy egyéb csili-vili cuccokkal lehet majd eladni a megjelenítő kártyákat(vagy vmi kimagasló, közel tökéletes teljesítménnyel)

Majd keressétek vissza ezt a beszélgetést amikor elértünk oda

ui.: Utólag a 2 év kevésnek tűnik, de a mai világban...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. tibaimp
2011.05.03. 18:40
érdekes: a vista kimaradt az os szupportból
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. lajthabala...
2011.05.03. 20:34
Benes, Crytek01

Két lehetőség van: vagy különböző jellegű integrált megoldásokat árulnak majd (laborba erős CPU, gyenge GPU, irodába gyenge CPU, gyenge GPU, játékra erős CPU, erős GPU) vagy csak erőben térnek el a megoldások: gyenge, közepes, erős, extrém. Előbbi esetben azonban nem győznének annyi féle eszközt gyártani, amennyi féle igény van (1-2-3-4-6-8 mag, 1-2-3 GPU...), utóbbi esetben pedig a felhasználókat felesleges kiadásra késztetik ("de hát én sosem játszom, viszont kell 6 mag a szimulációkhoz".

Szerintem ameddig a játékgyártók a hardware fejlődésre játszanak, addig nem fognak elterjedni az erős integrált megoldások. Persze ez fordítva is igaz, ameddig nem terjednek el az egységes és erős integrált megoldások, addig nem fognak a játékfejlesztők egy alacsonyabb szintre optimalizálni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Cooley
2011.05.03. 20:34
#5: Ezt a hangkártyás dolgot ugye nem mondod komolyan? A hangkártyám(Creative SB X-Fi Titanium) az az egyetlen alkatrész a gépemben, amit egy kicsit sem bántam meg, hogy megvettem. Gondolom még nem hallottad, hogy már csak egy Z-5500-as mellett is micsoda különbség van egy gagyi integrált meg egy ilyen vagy akár jobb hangkártyával, mint az enyém. Hát még egy komolyabb Hi-Fi rendszerrel...
Egyébként ez a cucc akkor lenne érdekes, ha képes lenne megosztani a memóriáját a prociba építettel! Vagy képes rá? Mert akkor egy kis HD felbontású képernyő mellett a legtöbb játékkal max grafon lehet majd küldeni egy ilyen rendszerrel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. AxoPy
2011.05.03. 20:47
őszintén "Cooley" otthoni felhasználásra ki a f@szomat érdekli, hogy mennyire irdatlan kimagaslóan kibeb@szottul jó a hangzás?? nekem gigabyte ma770t-ud3 lapom van, integrált hangkártyával, és van hozzá egy 2.1-es hangfalszett. filmeknél ugyanúgy adja a kimagasló hanghatást, mint bármilyen hiperszuper hangkártya, mivel a mi fülünk ennyire nem képes megkülönböztetni a hangzásokat! pénzkidobás, arcoskodás ez a "Creative SB X-Fi Titanium, nem bántam meg hogy megvettem" dolog...ahogy nézem 20ezer körül mozog a dolog, gondolom régebben mikor vetted még drágább volt...naha ennyire jól megy neked, hogy abból a pénzből (20.000ft) te csak hangkártyát veszel, tedd azt, légy vele boldog! de ha másnak az a véleménye hogy hülyeség, akkor ne támadd már, hogy komolyan gondolja-e!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. HUNrobar
2011.05.03. 20:47
Lol, ideje lecserélni a hd3870-emet, ha lassan már egy 3 és fél centis micsoda is leveri szkanderban.. Mondjuk a Portal 2 hasít maxon 1680x1050-ben, szóval annyira még nem gáz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. thedevelop...
2011.05.03. 21:07
/*
AxoPy: Nem akarom Cooley-t védeni, de egy Realtek AC'97 -es codec által előállított hang vetekszik egy Sokol rádió képességeivel. Az való igaz, hogy egy egyszerű, mondjuk 2.1-es hangrendszert közepes hangerő mellet tökéletesen kiszolgál, de ennél azért komolyabb megoldásra van szükség, ha mondjuk eredeti AudioCd-t szeretnél hallgatni Hi-Fi minőségben.
Az asztali gépemben SB Audigy2-es volt, a notimhoz pedig ebay-ről vettem egy USB-s SB X-Fi Surround 5.1-es dobozt (6k-volt postával..). Mérföldekkel szebb és dinamikusabb hangot képes előállítani, mint az AC'97.
*/

Egyébként pedig le a kalappal az AMD előtt ezért a GPU-ért, meg az APU-kért is persze.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Cooley
2011.05.03. 21:17
#9: Csak egy hozzáfűzött vélemény volt. Úgy vélem, hogy kulturáltan is válaszolhatnál. És egyáltalán nem megy olyan jól, mert én magam dolgoztam meg érte, és inkább vettem egy 20eFt-os deszkát, hogy megvehessem a hangkártyát, mert nekem fontos a jó hangzás. Ha anyuci meg apuci vette volna, és azzal fesszerkednék, hogy háhá nekem ilyen meg olyan gépem van, nektek meg nincs, akkor még meg is érteném a felháborodásodat. Egyébként nem tudom, neked milyen szar füled van, de az a különbség, amit én hallok az alaplapi szar Realtek és ez a kártya között ég és föld! Egyébként innen vettem kb fél éve, akkor 18eFt volt, és egyáltalán nem arcoskodásnak szántam, csak neked van ilyen hülye felfogásod. A legsajnálatosabb, hogy a hozzád hasonlókkal tele van minden fórum, és tönkreteszitek az egészet...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. _DiEGO_
2011.05.03. 21:35
Mert alaplapi AC'97 létezik csak ? azok csak a legolcsóbb kategóriás vasakban van ... akkor NEM hallottatok ilyen hangcsipet hogyan szól , ugye?

7.1 CH HD Audio with Content Protection (Realtek ALC892 Audio Codec), THX TruStudio PRO™ and Premium Blu-ray audio support
7.1 CH HD Audio with Content Protection, DAC with 110dB dynamic range (VIA® VT2020 Audio Codec) , Premium Blu-ray audio supportés eme szoftver is használható hozzá : Creative Sound Blaster X-Fi

[LINK]

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. bszoke88
2011.05.03. 21:56
a hangkártyáról annyit, h aki minőségi zenét szeretne, az csinál magának...
csak jutnék már el odáig

tetszik ez a kis nyák, tök arii
ára? (úgy kb.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Cooley
2011.05.03. 22:00
#13: Mi pont a gagyi integráltakról beszélünk, amiről te beszélsz, az már nem a gagyi kategória. Amúgy thedeveloper is írta, hogy az AC'97-ről beszél, ahogy én is az alaplapi Realtekemről beszéltem. Persze az ilyen prémium kategóriás lapokra már néha értelmesebb chipeket tesznek, de még azok sincsenek olyan jók, mint akár csak egy X-Fi Titanium vagy mondjuk egy Xonar D1/X. De teljesen felesleges ezen vitázni, mert az vesz magának egy jobb hangkártyát, akinek szüksége van rá. Akinek nincs rá szükség, az úgyis hülyeségnek tarja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. agyturbini...
2011.05.03. 22:23
Cooley

Csak egy ropke kerdes: Mekkora a szobad es milyen teljesitmenyu a kartyara kapcsolt hangcucc?
Csak a Sajat peldam okan: Egy 2X3 szobaban 2X150W teljesen kihajtva es ez szinuszos teljesitmenybe vedd megmondtam hogy az Ac97 szol vagy az SB live... illetve vegeztem mereseket ami az ativeteli frekvenciatartomanyra kimutatta hogy Ac 97 10 kHz felett nem kepes szinuszos jeleket kiadni magabol ergo torzit. De az Sb live es Giga 790 Fx lapjan levo hangartya kozott mar nem lehet meghallani a kulonbseget..

Udv Laci
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Cooley
2011.05.03. 22:45
#16: 4x55+75+75W(RMS) optikain keresztül, és egy ~3,5x5-ös szobában van. Max hangerőn természetesen nem sűrűn használom, de már 10%-nál is erősen hallható volt a különbség az X-Fi Titanium és az ALC892 között.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Cooley
2011.05.03. 22:58
Nem enged szerkeszteni, de azt még hozzátenném, hogy 20Hz-től 34kHz-ig terjed a frekvenciatartománya a rendszernek, és egy JVC RX-5060 erősítőre van kötve.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. carraroxt
2011.05.04. 01:48
Szerintem is nagyon kihallani, még a normálisabb 2.1-es PC hangszórókon is. Nekem amióta az Edifier E3100-asom van nagyon durván ki lehet hallani minden kis szirszart, a 160k-val kódolt MP3-at is lazán ki lehet szúrni hallásra a magasabb kódolásúak közül stb. Így ahhoz, hogy egy normál hangkártya tisztább hangját ne lehessen kihallani nagyon tüzér-fülűnek kell lenni, vagy nagyon alja hangfalat kell használni. Nekem egyébként egy SB Audigy SE van, kb 4000-be fájt, de abszolút megérte.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. khameleon
2011.05.04. 01:57
ha már a téma elkalandozott a hangzás világába; az alaplapi hangkártya tökéleteen elég arra, hogy mp3 minőségben hallgassanak zenét, ott nem fog kijönni, vagy csak minimálisan a különbség a tömörítetlen állományoknál... viszont ha az embernek kicsit nőnek az igényei, és rájön, hogy hát igen, az mp3 igencsak le van szűkítve, és szólhat az szebben is, na akkor jön képbe egy jobbfajta hangkártya, egy hozzá illő hangrendszerrel, és természetesen veszteségmentes tömörítéssel, vagy a klasszikus, kerek hangkordozókkal! az integrált megoldásoknak az is hátránya, hogy áthallatszik minden, ami a gépben zajlik, és igencsak lehet hallani, ha pl beteszel egy cd-t, hogy így belekotyog feleslegesen az épp szóló cuccba... megértem, ha valakinek nincs rá igénye, de sztem azok is megérthetik, hogy van akinek igenis van, mint nekem is, meg pár előttem szólónak!
röviden ennyit, remélem érthető voltam
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Segal
2011.05.04. 09:22
Nem akarok beleszólni de én a z-5500-ast nagyon megbántam anno. Én még majdnem 80-ért vettem és többször kattogott (betegsége), az álló vezérlópanelje eszméletlen mód melegedett és ugyan messze nem szólt rosszul főleg a tizen-huszen ezres 5.1-es szettekhez képest de amikor öcsém 8ohm-os 3 utas hagfalszettet haverjával megcsináltatta (35000ft volt magnat) vett egy mélyládát (17000ft) meg egy erősítőt (34000ft pioneer) és a legszószerint vett értelembe szétalázta a rendszeremet akkor rájöttem hogy ez egyszerűen baromság volt a részemről. Eladni meg nem könnyű pár hónaposan is sokat buktam rajta persze az első dolgom volt követni őt és durván ugyanezeket ennyiért beszerezni. (ezek évekkel ezelőtti árak és a z-5500-asnál az új ár az összerakottnál meg a hangfal új a többi használt vaterás hogy ne legyen ferdítés) Én azt mondom aki minőségi hangzást szeretne az nem adja lejjebb. Most gépre van kötve a fullHD tv (elsődleges monitornak ezt is ajánlom) megy rajta a HD film és főleg angolul nézem a dts hang miatt (meg amúgy is a gyatra szinkronok végett) egyszerűen összehasonlíthatatlan bármelyik régebbivel és mondom 100 alatt megúszható!!! Ja még egy fontos én se szülők pénzéből raktam össze hanem sajátból ezt fontosnak tartom megemlíteni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!