iPon Hírek

Új chipeket és kameraszenzorokat mutatott be a Samsung

Dátum | 2014. 02. 28.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Samsung nemcsak mint készülékgyártó, hanem mint chipgyártó is jelen volt a Mobile World Congressen, és ennek megfelelően be is mutattak néhány friss (és kevésbé friss) fejlesztést. A dél-koreaiak nem olyan megoldásokkal álltak a nagyközönség elé Barcelonában, amik csak a távoli jövőben fognak debütálni, hanem olyan termékeket mutattak be, amik például már a Galaxy S5 szerves részét is képezik, tehát abszolút elérhetőek, vagy hamarosan azok lesznek. Központi chipek tekintetében a Samsung két „új” alternatívát állított ki. Ezek a lapkák Exynos 5422 és Exynos 5260 néven debütáltak. A szemfülesebb olvasóinknak az egyik megoldás azonnal ismerős lehet, ugyanis erről már volt szó korábban egy érkezőben levő Samsung okostelefon esetében. Az Exynos 5260 a szóban forgó „ismeretlen ismerős”, és a Galaxy Note 3 Neo kapcsán számolhattunk be ennek a létezéseséről. Ám a páros másik tagja sem marad példakészülék nélkül. Mint az utólag kiderült, lesznek olyan Galaxy S5 modellek, amelyekben nem a Qualcommtól származó Snapdragon 801, hanem a Samsung mérnökei által életre hívott Exynos 5422 fog szolgálatot teljesíteni.
Az Exynos 5260 Hexa az ARM big.LITTLE felépítését alkalmazza, hasonlóan más, modern Exynos chipekhez, ám ez az első olyan megoldás a big.LITTLE története során, ahol aszimmetrikus a processzormagok eloszlása. Ebben a SoC-ben összesen hat mag van, amiből négy darab az energiatakarékosságot szem előtt tartó Cortex-A7-es egység, és mindössze kettő Cortex-A15-ös, amik a maximális teljesítményről hivatottak gondoskodni. Az erősebb magok 1,7 GHz-es maximális órajelen járnak a chipben, míg az apróságok kvartettje 1,3 GHz-es frekvencián teljesít szolgálatot. Természetesen támogatott a HMP technológia, így párhuzamosan is dolgozhat az összes feldolgozó. A grafikus feladatok felelőse itt egy ARM Mali-T624-es. A memóriavezérlő kétcsatornás és kizárólag LPDDR3 modulokat támogat 800 MHz-ig (12,8GB/s-os maximális sávszélesség).
A fenti Exynos lényegében egy viszonylag új konstrukció, szemben az Exynos 5422 Octával, ami az előző nyolcmagos Exynos 5420 egy túlhajtott variánsa. Ez is a big.LITTLE alapokat veszi kölcsön a HMP eljárással megtoldva, ám az órajelek ezúttal már az egekbe szöktek. Az energiahatékony Cortex-A7 magok elérik az 1,5 GHz-es frekvenciát, az igazi erőt azonban a Cortex-A15 egységek négyese szállítja, melyek már 2,1 GHz-en pörögnek. A legfrissebb Exynos 5 Octa esetében is az ARM szállítja a grafikus feldolgozókat, ám ezúttal már egy ARM Mali-T628 MP6-ról beszélhetünk. A SoC memóriavezérlője alapjában véve nem változott az Exynos 5 Hexáéhoz képest, azonban már támogatott lesz az LPDDR3e és a 933 MHz-es órajel is (effektíve 1866). Mindkét lapka képes kezelni a Quad HD felbontású megjelenítőket, így ilyen tekintetben biztos nem fognak korlátokba futni a partnerek. A másik fontos pont, aminek idén nagy jelentősége lehet, a 4K HD felvételek készítésének lehetősége. Nos, ez már csak az Exynos 5422 esetében áll fenn, ugyanis a hatmagos Exynos 5260-nak a Full HD felbontás jelenti a maximumot – ilyen felbontáson viszont akár 60 képkockás sebesség is elérhető lesz vele. Az Exynos 5422 Octa tömegtermelése március elején veszi kezdetét – így az SGS5 árpilisi rajtjára már megfelelő mennyiség áll majd készen –, míg az Exynos 5260 Hexa gyártása már jelenleg is gőzerővel folyik. A másik fontos termékpáros a fentieken túlmenően a 16 és a 13 megapixeles ISOCELL CMOS kameraszenzorok kettőse. Ezek a megoldások már egyaránt 16:9-es képaránnyal dolgoznak alapértelmezetten, így a mobilkészülékeken teljes képernyőt kitöltve lehet visszanézni az elkészült fényképeket, videókat. Az ISOCELL képpontok méretei mindkét érzékelő esetében 1,12 mikrométeresek lesznek.
A 16 MPixeles szenzor segítségével Full HD videókat 60 FPS-es sebesség mellett lehet majd rögzíteni, teljes képfelbontáson (tehát 16 MP-en) pedig másodpercenként 30 képet lehet vele csinálni – ebben az esetben persze előfeltétel az erős hardver is. A 13 megapixeles ISOCELL esetében meg a Samsung bevezeti a WDR (Smart Wide Dynamic Range) technológiát. Ez lehetővé teszi, hogy egymást követően, különböző beállítások mellett több képet is csináljon a felhasználó, majd ezekből egy komplex algoritmus megfelelően állítja össze a végeredményt, ami minden korábbinál részletgazdagabb lehet, és tisztán mutathatja a sötétebb és a világosabb részeket is. Pontosan nem tudni, hogy ez a valóságban hogyan fog megjelenni, de valószínűleg a HDR egy kiterjesztett, továbbgondolt változata lesz a WDR.
A 16 megapixeles ISOCELL CIS első mintái már elérhetőek, és a tömegtermelést is meg fogják kezdeni még az első negyedév során – a Galaxy S5-tel pedig talán már éppen ezt küldik éles bevetésre. Érdekes módon a 13 MPixeles variáns lesz az, ahol a megrendelőknek tovább kell várnia. Ezt a terméket a Samsung a tervek szerint csak a második negyedév során fogja elkezdeni sorozatgyártani.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. DogTheDog
2014.02.28. 12:51
Kivancsi leszek milyen tomoritest fognak hasznalni es azt hany megapixelen teszik a masodpercenkenti 30 kep lovesehez.
Az udvozito,hogy nem eroltettek bele a 4K-t.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!