iPon Hírek

Új CMOS szenzorokkal állt elő Sony

Dátum | 2012. 01. 24.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A japán vállalat olyan új képérzékelőkkel állt elő, amik az Exmor R alapjaira építenek ugyan, de jóval túlmutatnak az amúgy nem különösebben kiemelendő előző generációs termékeken. Az új termékcsalád három taggal érkezik majd, azt viszont nem tudni, hogy az Exmor R név tovább öröklődik-e.


A hátsó-megvilágítású érzékelők esetében jobb képességekkel számolhatunk alacsony fényviszonyok mellett is, viszont a Sony tovább gondolta a megoldást, és az eddigi RGB színkomponens listát megtoldotta egy fehér (W) pixellel, a gyártó elmondása szerint így növeli a fényérzékenységet, és ezzel a zord fényviszonyok melletti teljesítményt. A vállalat elmondása szerint a fehér pixel kétélű fegyver, mivel alapjában véve rontja a képek minőségét, így egy feldolgozási algoritmust is alkotni kellett mellé. Az új CMOS képalkotók kisebb helyet is foglalnak az elődeinél a szorosabb integráció miatt, így komolyabb szerelvényt, vagy vékonyabb készülékeket tehetnek lehetővé. Továbbá, ami még nagyon fontos újítás, az a magas dinamikatartományú (HDR) videók felvétele, ennek a képminőségre való hatását az alábbi videóban megtekinthetjük.


 


Elsőként egy 8 megapixeles kivitel érkezik, ez sajnos még nem használja fel sem az RGBW, sem pedig a HDR videós képességeket, de az 1/4 colos BSI CMOS szenzor már jó alap lehet ezektől függetlenül is, ennek a mintáit Márciusban kezdik szállítani, így a kész okostelefonok részévé valamikor az év vége felé válhat. A minden jóval felvértezett, egyben az első RGBW képességgel rendelkező modul 13 megapixeles natív felbontással rendelkezik majd, a szenzor pedig 1/3,06 hüvelykes átmérőt kap. Ennek az érkezésére júniusban van kilátás, az utolsó delikvens pedig augusztusban kezdi meg pályafutását, ami egy a már említett 8 megapixeles 1/4 colos érzékelőre épít, viszont a kiemelt RGBW és a HDR videók jelenlétével.
 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. PistiSan
2012.01.25. 12:38
Bírom az ilyen összehasonlító teszteket, mindig az jön ki belőle hogy az előző generáció egy semmit nem érő vacak volt csak!
Az első videón amit látni az nagyon durva, rá van adva a kontraszt rendesen, a 2. videón látható új technológia simán elérhető normális beállításokkal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!