iPon Hírek

Új "csalhatatlan" bankkártya az Emue-tól

Dátum | 2009. 11. 18.
Szerző | Gabriel
Csoport | MULTIMÉDIA

Bemutatta "csalhatatlan" bankkártyái legújabb nemzedékét az Emue Technologies, melyek megjelenésüket tekintve leginkább talán egy miniatűr zsebszámológéphez hasonlíthatóak, ám annál természetesen sokkal többre képesek.


Ezek az apró készülékek egy e-tinta-alapú kijelzőt, egy 12 gombos numerikus billentyűzetet, valamint egy három éves üzemidőt biztosító akkut foglalnak magukba - úgy, hogy közben semmivel sem nagyobbak vagy vastagabbak egy hagyományos bankkártyánál.

A megoldás lényege pedig abban áll, hogy a kártya külön, egyszer használatos engedélyező kódot generál minden egyes tranzakcióhoz, amihez csak felhasználja az ember: csak begépeli a kártyán a megfelelő információkat,  valamint a PIN-kódját, a kártya pedig máris kiadja a kizárólag ahhoz az egyetlen tranzakcióhoz használható kódot a kijelzőjén.

A Visa már korábban bejelentette, hogy megkezdte az Emue technológiájának tesztelését, különös tekintettel arra a kérdésre, hogy mennyire védhetőek ki vele a kártyacsalások. Jó ideje folyik már a Visa CodeSecure megoldás kifejlesztése is, amit jelenleg az Egyesült Királyság, Svájc, Olaszország és Izrael bankjaiban tesztelnek.

Azt egyelőre még nem lehet tudni, hogy a kártyák mikor kerülhetnek "éles" bevetésre és széles körű elterjesztésre, de amennyiben a tesztek sikerrel zárulnak, úgy feltehetőleg erre sem kell már sokáig várni majd.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. axe
2009.11.18. 16:26
öreg mamáknak bonyolult lesz lassabb lesz az utalás mint eddig (most is 5x annyit kell várni arra aki bankártyával fizet mint arra aki kézpénzel) és minent fel lehet törni ezt elfelejtették aki valamit fel akar törni és ért hozzá az fel is fogja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Kokokobra
2009.11.18. 16:34
Ha már tudják a kártya PIN-kódját akkor nem sokat ér az egész!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Banzin
2009.11.18. 16:45
Ha a bankkártya is dupla kóddal fog működni akkor mi lesz itt később, mikor valami s kitalálja a kód védő kódot kódoló kódot.
Összeszámolva már így is kb. 10 féle különböző kódot kell fejben tartani, ha valamit akarunk. PIN, bankkártya, lépcsőházi ajtó, lakásriasztó, személyi szám, TB szám, stb, a netes jelszavakról ne is beszéljünk. Számok nélkül egy senki vagy.

Az ötlet nem tetszik, viszont a technikai része az briliánsan van megcsinálva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. TescoZsomi
2009.11.18. 17:46
Számok nélkül egy senki vagy.==>>Egy szám vagy, semmi több!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Szerzetes
2009.11.18. 20:47
Miért kell a TB és a személyi számodat fejben tartani?
Amúgy meg tök mindegy, hogy most egyel többet v. kevesebbet kell megjegyezni, nem?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. lajthabala...
2009.11.19. 11:37
Semmi értelme az egésznek. Amit a kis kijelzőn meg a gombokon meg lehet csinálni, azt megcsinálhatja a felhasználó a pénztári terminálon is. Beüti az infókat, meg a pin-t és a kártya generál egy egyszeri ellenőrző kódot. Csak a copy paste lesz egyszerűbb a pénztári terminálon belül, mint a kis kijelző és a pénztári terminál közt.

Ráadásul ATM-nél majd félidőben ki kell venni a kártyát, hogy a felvenni kivánt összeget bepötyögje a felhasználó, leolvassa a kódot, majd bedugja a kártyát, és a kódot fejből üsse be a gépbe.

Ha megvan a pinkód és a kártya, akkor ezzel is nagyon jól lehet csalni. Ha nincs meg a pinkód és a kártya, akkor enélkül sem. Az egyetlen eset, amit ki lehet vele védeni, hogy ha valaki megszerzi a pinkódot, és a kártya mágnescsikjának egy tökéletes másolatát. Akkor a sima kártyás esetekben tudja használni a másolatot, ezzel viszont nem, mert az információ, ami alapján a kódot generálja a "számológép" kivülről nem érhető el. De ha csaló lennék, én inkább a hitelkártyával próbálkoznék, ott elég megszerezni a 16 + 3 számjegyet, meg a lejáratot, és már lehet is online vásárolni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. dy
2009.11.21. 11:11
useless
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. dy
2009.11.21. 11:12
useless
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!