iPon Hírek

Új diódák, új sebességforradalom?

Dátum | 2010. 11. 17.
Szerző | Gabriel
Csoport | IT VILÁG

Immár 50 éve fennálló korlátokat döntöttek le az elektronikában az Oregoni Állami Egyetem (OSU) kutatói: minden eddiginél gyorsabb elektron-átáramoltatást biztosító fém-szigetelő-fém (MIM) diódákat fejlesztettek ki - amelyek ráadásul nagyon egyszerűen és nagyon olcsón állíthatóak elő hatalmas mennyiségben (nyomtatás útján).

A hagyományos, szilícium-alapú elektronikai komponensek tranzisztorok révén szabályozzák az elektronok áramlását és sebességét - ezáltal pedig a különböző készülékek tényleges teljesítményét. A MIM diódák szinte azonnal átjuttatják az elektronokat a szigetelő felületen - ami pedig rendkívüli előrelépést jelent ezen a területen.

Magának a MIM-eknek az alapötlete nem új, jó ideje kísérleteztek már hasonlókkal, csak eddig nem volt megfelelő módszer az elektronoknak a teljes felületen való egyenletes átáramoltatásának szabályozására. Ezt a problémát most két szupervékony ZrCuAlNi filmrétegből készített elektródával oldották meg (korábban csak alumíniummal próbálkoztak, ami azonban messze túl otrombának bizonyult), amiket egy SiO2 szigetelőréteg választ el egymástól.

Gyanítják továbbá a kutatók, hogy ugyanezt az eredményt más, olcsón és nagy mennyiségben hozzáférhető fémek felhasználásával is el lehetne érni - de egyelőre beérték a jelenlegi eredménnyel, és annak a szabadalmaztatásával. Ami a gyakorlati alkalmazást illeti, elsőként különböző kijelzőkben próbálják ki az új fejlesztést, de valamikor a későbbiekben kétségkívül sort kerítenek számítógépek és más elektronikai eszközök felgyorsítására is.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. Menthix
2010.11.17. 15:30
Számokat! Számokat!
Ez így csak hablaty.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. neofery
2010.11.17. 15:34
Igen.Valami kézzelfogható bizonyítékot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. carraroxt
2010.11.17. 17:06
Miért van az, hogy már rég óta átlag másfél évente valakik, valahol feltalálják a csoda-diódát, ami majd elhozza a megváltást, mégis soha egyikről sem hallunk többet, nemhogy bármelyik is megvalósult volna?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. zsolt200
2010.11.17. 18:28
És ez most mért is lenne jó nekünk?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. bszoke88
2010.11.17. 21:05
feltehetőleg azért, mert ha diódát tudnak készíteni, akkor tranzisztort is...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. ThodEE
2010.11.17. 22:10
Mert a nagy területen befészkelt konkurencia elnyomja őket, ugyan így az autóknál is
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. raiden
2010.11.17. 23:50
Engem csak ez a "valamikor a későbbiekben" zavar. Maga a megfogalmazás tökéletes. A 3Ghz már hány éve is menő?! Ameddig van rá igény - mert végülis mondhatjuk, hogy kiszolgál -, addig minden más felejtős... Ez nem az a biznisz, ahol kettesével szedjük a lépcsőket, hisz a nép minden lépcsőt kifizet...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. atti2010
2010.11.18. 06:32
A nagy cégek mint pl. az Intel is megvásárolták a méregdrága levilágító berendezéseket, amíg ki nem termelik az árukat nem fogjak eldobni mert hurrá itt egy új dióda.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Supra
2010.11.18. 08:30
Aki követte az ilyen irányú híreket, az tudja, hogy azért, mert két proci pl. ugyanolyan tokba van téve, a megvalósítása és a tényleges működése még merőben különböző is lehet. Nem hülyeségből jönnek a hírek rendszeresen, hogy XY technológia elérte korlátait - aztán mégis mindig van valami előre lépés. Hát, ezért...

Persze nem tudhatom biztosra, de szerintem ezeket simán felvásárolják a nagyobb cégek - aztán verik a mellüket, hogy micsoda új dolgot fejlesztettek ki.

A cikből viszont rengeteg adat hiányzik - talán nem véletlenül :-) Pl. hogy mekkora a fogyasztása, lehet-e a mostani csíkszélességgel gyártani (azért a levilágítás és a nyomtatás erősen különböző technológia), illetve mekkora a selejtaránya. Vagy akár beszéljünk az élettartamról, ami az OLED-nek is majdnem betette a kaput. Szóval hajrá, de azért tényleg maradt még kérdés...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!