iPon Hírek

Új ECS alaplapok az AMD Llano APU egységeihez

Dátum | 2011. 08. 11.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az ECS három új alaplapot mutatott be, amelyek mind-mind az AMD "A" sorozatú, Socket FM1-es tokozással ellátott APU egységeihez készültek. A három friss termék más és más felhasználói réteget céloz meg, így mindenki megtalálhatja köztük a számára legmegfelelőbb választást.

Az ATX formátumú A55F-A alaplap az átlagfelhasználókat és a játékosokat veszi célba, míg a micro-ATX formátummal rendelkező A55F-M2 már a HTPC konfigurációk építőinek és a kompakt PC-re vágyó felhasználók számára lehet vonzó. A harmadik alaplap, amely szintén micro-ATX formátummal érkezik, már inkább az egyszerűbb, irodába, illetve irodai munkára szánt konfigurációk esetében lehet jó választás.

A55F-A
Az új, "A" sorozatú APU egységeket támogató alaplapok mindegyik egy PCI Express 2.0 x16-os slotot tartalmaz. Az ATX formátumú A55F-A esetében négy darab, míg a micro-ATX formátumú A55F-M2 és A55F-M3 modellek esetében két darab DDR3-as memóriafoglalat áll rendelkezésre. Mivel ezeket az alaplapokat nem az A75-ös, hanem az A55-ös lapkakészlet köré építették, így esetükben több extráról is le kell mondanunk, amelyek az A75-ös modelleknél egyébként járnak. USB 3.0-s és SATA 6 Gbps-os portok egyetlen újdonságon sincsenek, ugyanis az A55-ös lapkakészlet ezeket nem támogatja natívan. Az A55F-A modellen öt darab SATA 3 Gbps-os és 12 darab USB 2.0-s portot találunk, ezzel szemben az A55F-M2-es alaplap ugyanennyi USB 2.0-s csatlakozót, de már eggyel több SATA 3 GB-os portot kínál (hatot). Az A55F-M3 esetében csak négy SATA 3 Gbps-os és nyolc USB 2.0-s csatlakozót kapunk.

A55F-M2
Az alaplapokon minden esetben találunk még HD audió vezérlőt, valamint Gigabites Ethernet portot is. Az ATX modellen 7.1 csatornás, míg a micro-ATX példányokon 5.1 csatornás analóg jack audió kimenet van. Videó kimenetek tekintetében elég vegyes a kép. Az A55F-A a D-Sub és a DVI mellett HDMI 1.4a portot is kínál, ezzel szemben az A55F-M2-es alaplapon már csak HDMI és D-Sub portot, az A55F-M3-as alaplapon pedig egyetlen D-Sub videó kimenetet találunk.

A55F-M3
Az új alaplapok közül kettő már a gyártó hivatalos weboldalán is feltűnt, velük kapcsolatban további információt a lenti hivatkozásokra kattintva szerezhetnek be az érdeklődők. Az alaplapok várható megjelenésével és árával kapcsolatban egyelőre nem szolgált információval a gyártó.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

14. atti2010
2011.08.11. 09:39
Az első lap nagyon tetszik de hogy a fenébe lehet olyan bénán elhelyezni 2 PCI-E foglalatot? gyerekek tervezik ezeket a lapokat?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. CyberPunk6... atti2...
2011.08.11. 09:47
Fúú, amikor én lapot választottam, akkor órákig kerestem olyat ami tud legalább dual 8x módban crossfire-t és nem egy slot van a két foglalat között.

Rengeteg lap van ahol gyakorlatilag milliméterekre kell tenni a két kártyát egymástól. Nem is értem, ha nem tudna csak mondjuk 16x és 4x módot, akkor oké, abban úgysem építenek cf-t vagy slit. De ha tudja, akkor miért kell őket egymás mellé tenni...

Vagy a lapok fele úgy van megoldva. Van aki épít is olyanba, de szerintem ez nem normális.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Johnzy
2011.08.11. 10:07
Nem értem, hogy miért lenne az első lapon hülyén tervezve a PCI-E slot helye?!
Látszik, hogy páran rohadtul okosak de látszik, hogy a nyáktervezés közelébe még életükben nem kerültek meg ruhadtul fogalmuk sincs se a PCI-E, se a sima PCI felépítéséről...
Megnézem azt a jómadarat aki átfűzi a PCI aljzatok egymás közti párhuzamos érsávjait a PCI-E szimmetrikus adás/vétel csatornái között...

Cyber; Nekem kb 1,5 hónapomba telt míg megtaláltam az ideális lapot, azt mi jelenleg a rendszeremben üzemel, pedig csak elgondolás szintjén merült fel Cf-X
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. atti2010
2011.08.11. 10:15
Johnzy -Tök baromságot beszélsz ha a második lapnál megoldották akkor az elsőnél miért nem ment, még jó hogy te nyaktervező vagy.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. CyberPunk6... Johnz...
2011.08.11. 10:15
Nekem mikor úgy volt, hogy megveszem, akkor feljöttem és megnéztem az összes lapot ami megfelelt az alapvető elgondolásomnak, majd végül 2 darab lap marad, amin rajta volt minden ami nekem kellett, és a pcix16 nem egymás mellett volt.

Szóval nem maradt sok mozgástér. 40k felett lett volna csak több lap, de az már nem fért bele.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Johnzy
2011.08.11. 10:36
@atti2010
Hát azt látom, hogy neked még annyi lövésed sincs hozzá... a második lapnál eleve nem volt MIT megoldani...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. prohlep
2011.08.11. 10:47
"Johnzy -Tök baromságot beszélsz ha a második lapnál megoldották akkor az elsőnél miért nem ment, még jó hogy te nyaktervező vagy."

Johnzy NEM beszel marhasagot: a masodiknal csak pontosan annyira oldottak meg, mint a harmadik alaplapnal, azaz NEM lehet bele ket hosszu pci-e kartyat tenni.

Az mas kerdes, hogy miert nem ment az elsonel 1 hosszu, 2 rovid es 1 hosszu pci-e, es utana az osszes sima PCI, esetleg 3 helyet csak 2 PCI, talan annyi is eleg egy nagy gamernek, aki inkabb a hosszu pci-e helyeknek orul.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. atti2010
2011.08.11. 11:04
Johnzy Az első lapnál betették a 2 PCI-E 1x csatit a 2 16x közzé, az elsőnél miért nem lehetett?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Georg17
2011.08.11. 11:23
Arról nem is beszélve, hogy CF-et egy ilyen lapba? Nyilván lehet, de akkor miért nem inkább AM3+-os lapba?
Szerintem jók ezek az ECS lapok, nincs velük semmi baj. Főleg, ha azt nézzük, hogy általában az ECS lapok olcsóbbak szoktak a többi gyártó lapjainál. Aminek nyilván sokszor meg szokott lenni az oka. A slot-ok helyett sokkal értelmesebb dolog azt vizslatni, hogy milyen chip-ek vannak a lapra ráhajigálva. S akkor majd nem lesznek olyan kommentek, hogy ez a gyártó ilyen, meg olyan lapokat készít. Ha egy gyártó tud jó meg nem annyira jó lapot is készíteni, akkor valszeg nem a gyártási módszerükkel, hanem a felhsznált alkatrészekkel magyarázható a minőség fluktuációja. Több ezer hsz. és jó néhány fórum elolvasása után legalábbis nekem ez jön le. Magyarul: olcsó húsnak legtöbbször híg a leve.

Úgyhogy nyilván fontos a slotok elhelyezésének kialakítása, de kíváncsi lennék rá, hogy hányan nézik meg azt is, hogy milyen chip-ek vannak a lapokra integrálva? (LAN, Audio, SATA3-as vezérlők, USB3-as vezérlők, stb.)
Valahogy CF-re alkalmas lapoknál automatikusan jön, hogy a SLOT-ok hogyan is lettek elhelyezve, mintha mindenki CF-re készülne. Egy kezemen meg tudom számolni, hányan panaszkodtak amiatt, hogy a korábbi AMD-s lapokban a RAID vezérlős lapok nem tudtak RAID 5-öt. (890-es lapkák kivétel) Csak, hogy egy extrém példát mondjak. Mert ugye az nincs előtérben. Nem sláger téma. Nem hinném, hogy ezt az első képen szereplő lapot első sorban CF-re gyártották volna. Bár tény, hogy van rá lehetőség. De a PCI slot-ok száma is azt sugallja, hogy ez inkább egy multimédiás vagy általános használatú gép alaplapja akar lenni, nem pedig kifejezett "gamer" lap.
Ez persze az én véleményem, nem muszáj vele egyet érteni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. atti2010 atti2...
2011.08.11. 11:41
Második lapnál, bocsi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. p3tya
2011.08.11. 13:27
Azt mondja már meg valaki, hogy eleve egy ilyen lapnál, amibe APU-t teszel, minek a CF lehetőség? Azzal maga az APU veszti értelmét. Az oké, hogy esetleg beraksz az APU mellé egy 6670-et. De hogy CF? Magyarázzátok meg, mert nem értem, kajak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. mtrx220
2011.08.11. 13:55
ECS a létező legszarabb szar, a Foxconnál is gányabb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Johnzy
2011.08.11. 14:31
@atti2010
Én a PCI-E sáv-switch chipeket okolnál első rundban, bár ha jól tudom, akkor a referencia CLK simán csak le van osztva kötéssel, így az a 4 ér nem oszt- nem szoroz azzal a 32-vel szemben, de előfordulhat...
A másik hogy sok gyártó, valamiért, de biztos hogy nyomós okkal alkalmazza a mai napig a hagyományos PCI-t, pedig sz.rt sem ér, inkább oda kéne tenniük magukat az északi- és déli híd gyártóknak, hogy nőveljék meg a hídak PCI-E sávjainak számát. Rengetegen használnak még PCI-os TV-tunert, akár egyszerre 2 fajtát, spéci vagy egyéb szintű hangkártyákat és gondolom, nehogy a PCI slotok számát csökkentse egy 2. dual-slotos VGA, így kitalálták, hogy akkor inkább egy x1-es PCI-E slotot "üssön ki" , csakhogy eleve már sokkal jobban elterjedtek az x1-es PCI-E-es hang-, hálókártyák, TV-tunerek, stb...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Georg17
2011.08.11. 22:56
Johnzy

Tetszik a hozzászólásod. Pont az az ellentét(???) van benne, amiért még mindig van PCI slot a lapokon. Nekem is PCI-os TV-Tunerem van. Nagyon meg vagyok vele elégedve. S hogy miért nem PCIe-es változatot vettem? (Volt ugyanez PCIe-es csatlakozással is.)
Azoknál a lapoknál, amiket én kinéztem a PCI foglalat kedvezőbb helyen volt, mint bármelyik PCIe slot a videókártyához képest. A VGA fölé sem akartam tenni a Tunert. Minél messzebb akartam tenni a VGA-tól. (Én jó szellőzés mániás vagyok.) Kb. ennyi a magyarázat.

De ha már a TV-tuner szóba jött. Távirányítót honnan tudnék szerezni Leadtek DVR3100 H-hoz? Az enyémet leöntöttem vízzel és nem tetszett neki. Bocs az OFF-ért.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!