iPon Hírek

Új elmélet magyarázza a Hold két oldalának eltérő domborzatát

Dátum | 2013. 11. 12.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A Hold túlsó oldalának a felénk nézőtől eltérő domborzata azóta foglalkoztatja a kutatókat, mióta a szovjet Luna–3 szonda visszasugározta az első képeket róla. Míg égi kísérőnk Föld felé forduló oldalán nagy, sekély medencék foglalnak helyek, az átellenes oldalt sűrűn borítják az apróbb és mélyebb kráterek. A NASA GRAIL ikerszondáinak adatait elemző Párizsi Geofizikai Intézet kutatói végre úgy vélik, hogy rájöttek a rejtély kulcsára. A 2012 legelején Hold körüli pályára állt szondák küldetésük egy éve alatt minden korábbinál pontosabban feltérképezték az égitest gravitációs mezejét. A párizsi kutatók a mérési adatok alapján arról igyekeztek képet alkotni, hogy milyen vastagságú az egyes régiókban a Hold kérge. A szakértők ugyanis úgy vélték, hogy a közeli oldal medencéinek látszólagos mérete nem tükrözi a becsapódások tényleges mértékét, mivel a Hold a legjelentősebb bombázásnak akkor volt kitéve, amikor még jóval forróbb volt az égitest. Ebben az időszakban viszont a kéreg alatt megbúvó láva a becsapódások során a felszínre törhetett, majd megszilárdulva elfedhette a kráter jelentős részét.

Katarina Miljković és kollégái éppen ezért nem a felszíni topográfiára, hanem a kéreg vastagságára koncentráltak, ezen ugyanis egyértelmű nyomot hagytak a jelentősebb becsapódások. Az adatokból kiderült, hogy míg a közeli és a távoli oldal krátereinek összmennyisége közelítőleg megegyezik, a felénk néző oldalon nyolc, a távoli oldalon viszont csak egy olyan terület van, ahol egy 320 kilométeres átmérőnél nagyobb foltban van elvékonyodva a kéreg. Mivel semmi okunk azt hinni, hogy égi kísérőnk felénk néző oldalát nagyobb aszteroidák találták el, mint a túloldalt, minden jel arra mutat, hogy az égitest egyik oldalán a kéreg valamilyen okból könnyebben átüthető volt, mint a másikon. A szimulációk alapján a rejtély legkönnyebben hőmérsékleti differenciákkal magyarázható: a fiatal Hold felénk forduló oldala forróbb, és éppen ezért lágyabb volt, mint a túloldal, így a kisebb becsapódó objektumok is jelentős méretű krátereket tudtak létrehozni. A kutatók azt is tudni vélik, hogy mi okozhatta a hőmérsékleti eltérést: a mérések alapján jelentős különbségek figyelhetők meg a Hold két oldalának izotópösszetétele közt. A felénk eső oldalon napjainkban is nagyobb mennyiségben mutatható ki egyes radioaktív izotópok jelenléte, mint a túloldalon, ezek bomlása pedig felszabadíthatott annyi hőt, hogy az megmagyarázná az eltérő hőmérsékletet, és vele a különböző méretű krátereket is. Azzal kapcsolatban azonban egyelőre csak feltevések vannak, hogy mi okozhatta az aszimmetrikus izotópeloszlást: egy gigantikus vulkánkitörés, vagy egy másik égitesttel való ütközés egyaránt magyarázattal szolgálhat a szakértők szerint.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. eriol
2013.11.12. 17:36
Ha erről megkérdeztek volna a cikk elolvasása előtt, paraszti logikával azt mondom: a felénk néző oldalát védi a Föld és oda nem nagyon záporoznak meteoritok... Dehát ezek a kutatók mindig kitalálnak valami furmányságot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. tibaimp
2013.11.12. 18:26
eriol: ez is jó magyarázat, inkább elfogadható mint az övék, de persze ők a tudósok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. kiskoller
2013.11.12. 18:29
"Az adatokból kiderült, hogy míg a közeli és a távoli oldal krátereinek összmennyisége közelítőleg megegyezik"

Nem furmányosak, szimplán csak a tényekre alapozzák az elméleteiket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Zephyrus
2013.11.12. 19:20
astrojan?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2013.11.13. 09:52
Ha 100 millió meteorit becsapódik szerintem nem lesz 100 millió kráter (nem mondom, hogy ennyi csapódott be). Csak amennyi elfér a felszínen. A többi fedésbe kerül. Ezt azért könnyű elképzelni. A Föld felöli oldalra nem esik sűrűn meteorit, mert fedésben van ugye... de van azért egy-egy, ami odajut. Aztán kicsit több is odajuthat bizonyos időszakokban, pl a Late Heavy Bombardment -nek nevezett időszakban, amikor igen sok volt erre a meteorit. Ennek a végére valszeg elég cifrán nézhetett ki a Hold mindkét félteke. Aztán mivel a későbbiekben a Föld felöli oldalt nem érte annyi becsapódás, a napszél és az egyéb fizikai hatások szépen kisimították azt. A másik felét pedig továbbra is érte az áldás, így az most is cifrán néz ki. Szóval paraszti logikával még mindig ez tűnik nekem hihetőnek, de nem zárkózok el semmi elől.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Smooth44
2013.11.13. 10:20
"Párizsi Geofizikai Intézet kutatói végre úgy vélik, hogy rájöttek a rejtély kulcsára."
Talán inkább "...úgy vélik, hogy végre rájöttek..."
Bár már én is nagyon vártam, hogy végre felismerjék ők is, hogy tényleg úgy vélik a dolgot
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. gamix.hu
2013.11.13. 14:05
Most nem azért mondom, de ezen ennyit gondolkodtak a TUDÓSOK?!?!?!
És még nem biztosak benne?!?!?!
Vazz!!! Miközben a tudományosság egyik alaptétele, hogy az esetek 99.999999 %-ában a legegyszerűbb magyarázat a helytálló?!?!?!
És az az, hogy hiszen a Föld felőli oldalán a Hold védve van a Föld által!!!
Komolyan, néha vannak olyan hírek, hogy elgondolkodom, hogy ezek csak úgy kapják a fizetésüket a nem létező eszükért?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Asagrim gamix...
2013.11.13. 14:32
"Miközben a tudományosság egyik alaptétele, hogy az esetek 99.999999 %-ában a legegyszerűbb magyarázat a helytálló?!?!?!"

Hát, Eureka szintű komolytalan játékfilmekben biztos ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. ChoSimba
2013.11.13. 17:30
A Föld gyakorlatilag elhanyagolható mértékben védi a Holdat a "testével".
Ha a Föld 12 centis, akkor a Hold 3 centis. Egymástól viszont majd 4 méterre vannak, ami lássuk be k..va messze van ahhoz, hogy a F érdemi védelmet képezzen H számára.
A F gravitációs mezője sem igazán számít, mert legalább akkora eséllyel térít el tárgyakat, mint amekkorával odavonzza azokat.

Ha viszont igaz a H kialakulásáról alkotott elméletünk, akkor inkább a kezdeti eloszlás lehetett inhomogén, ami megmaradt a későbbiekben is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. partxxx
2013.11.14. 09:06
Föld - Hold távolság méretarányos ábrázolása

így aztán nem véd semmitől ...

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. eriol
2013.11.14. 10:33
ChoSimba:
Köszi az értelmes hozzászólást és a felvilágosítást. Ma is okosabb lettem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!