iPon Hírek

Új energia-perspektívák

Dátum | 2007. 08. 07.
Szerző | Gabriel
Csoport | EGYÉB

Egyre újabb és egyre egzotikusabb forrásokból nyerhetnek energiát az elektromos eszközeink: a városok elektromágneses sugárzásából, a kósza rádióhullámokból és az akusztikus zajból - mi több, már a testünk melegéből, a mozgásunkból, de még akár a vérnyomásból is. A legújabb fejlesztés ezen a területen egy olyan készülék (a Fraunhofer Intézet alkotása), ami a testhőmérsékletünket felhasználva termel áramot. A lehetőségek valóban korlátlanok.

Az ilyen, hőmérsékleti eltéréseket kiaknázó, ún. termoelektrikus generátorok (TEG) ismertek már egy ideje - de eddig csak több tíz foknyi hőmérsékletkülönbséggel tudtak működni. A Fraunhofer Intézet tehát azzal újított igazán nagyot, hogy az ő alkotásuknak már a testhőmérséklet is elég az áramtermeléshez.

Peter Spies, a projekt egyik menedzsere szerint ráadásul a technika még tovább is fejleszthető, és ezerféleképpen felhasználható - nem csak iPodok és mobiltelefonok üzemeltetésére, de bármilyen egyéb személyes elektronikához is. Még azt is lehetővé teszi, hogy például a kórházakban a betegek testfunkcióit ellenőrző műszereket maguk a betegek működtethessék a testhőjükkel.

Szintén nagy lehetőségek rejlenek a mozgási energiában is, mivel számos modern gépezet működésének elkerülhetetlen velejárója a rezgés, ami egy, az adott gépezetre erősített "élősködő"-generátorral könnyen kiaknázható – így például egy gyárban a gépsorok nem csak a tényleges termelésről gondoskodhatnak, hanem áramot is szolgáltathatnak az épület kivilágításához. Személyes szinten pedig attól sem állunk már messze, hogy a légzés folyamatából is áramot nyerhessünk.

Még egy érdekesség az ún. piezoelektromosság felhasználása; ez annyit jelent, hogy egyes anyagok elektromos feszültséget termelnek, amikor összenyomják őket. Japán vasútállomásoknál már ilyen módszerrel nyernek áramot a kapukon áthaladó utasok lépéseiből, az MIT kutatói pedig egy speciális "tömegfarm"-padló kifejlesztésén dolgoznak, ami a rajta áthaladó embertömegek nyomásából termelne energiát.

Az ezirányú fejlesztések tehát abból a szempontból is szerencsések, hogy nem csak teljes mértékben környezetbarát, hanem kifejezetten költségkímélő és nyereséges megoldásokat is kínálnak – és számos érdekes újabb fejlesztést is lehetővé tesznek menet közben.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. Svindler
2007.08.07. 10:55
vissza a hírhez

Egyre újabb és egyre egzotikusabb forrásokból nyerhetnek energiát az elektromos eszközeink: a városok elektromágneses sugárzásából, a kósza rádióhullámokból és az akusztikus zajból ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!