iPon Hírek

Új Ethernet szabvány: a 400 Gbps vagy az 1 Tbps lesz a befutó?

Dátum | 2012. 08. 21.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | HÁLÓZAT

Az IEEE szakemberei jelenleg kétféle lehetőséget vizsgálnak az Ethernet szabvány gyorsítására: az egyik 400 Gbps-os, a másik pedig 1 Tbps-os adatátviteli sávszélességgel számol. Ezek hajmeresztően magas értékek, igaz, nem is az átlagfelhasználók, hanem inkább az üzleti felhasználók és az internet, illetve tartalomszolgáltatók számára bírnak jelentőséggel – bármelyik is legyen végül a befutó. Más kérdés, hogy a szolgáltatások révén az átlagfelhasználók is profitálnak a gyorsulásból, hiszen nagyrészt ők generálják a hatalmas sávszélesség igényt.

A probléma okozója: az egyre növekvő sávszélesség-igény

Az IEEE kutatásai alapján a sávszélesség-igény átlagosan 18 havonta megduplázódik, ami azt eredményezi, hogy a rendelkezésre álló sávszélességnek tízévenként százszorosára kell növekednie. Annak érdekében, hogy a hatalmas adatátviteli sávszélesség iránti igényeket a jövőben maradéktalanul ki lehessen szolgálni, megalakult a Higher-Speed Ethernet Consensus csoport, amelynek tagjai az új, minden eddiginél gyorsabb következő generációs szabvány megalkotásán dolgoznak. Jelenleg úgy tűnik, hogy maga a csoport két jól elkülöníthető táborra oszlik: az egyik tábor a 400 Gbps-os, míg a másik az 1 Tbps-os adatátviteli sávszélességben látja a megoldást.

Dönteni kell

Most sokan rávághatnánk, hogy egyértelműen azt a lehetőséget kell választani, amely nagyobb sebességet kínál, ám a helyzet sajnos nem ilyen egyszerű. Az 1 Tbps-os sebesség mellett szól az a tény, hogy segítségével felfoghatatlanul magas adatátviteli sávszélesség érhető el, ugyanakkor a mérleg másik serpenyőjében ott lapul a praktikusság kérdése is – mind technikai, mind pedig anyagi szempontból.

A fent említett sávszélességeket nem egyetlen kábel, illetve port segítségével, hanem több lassabb port és kábel összevonásával, egyfajta virtuális megoldásként lehet biztosítani. 25 Gbps-os csatlakozásokból 16 darabra van szükség a 400 Gbps-os adatátviteli sávszélesség biztosításához, ám ez még csak egy irányt fed le – a kétirányú 400 Gbps-os kapcsolat biztosításához már 32 ilyen csatlakozás, azaz 32 darab kábel, port és egyéb összetevő kell. Az 1 Tbps-os adatátviteli sávszélességnél ennél is rosszabb a helyzet: 25 Gbps-os linkeket használva kétirányú 1 Tbps-os kapcsolat létrehozásához 80 fizikai link összevonására van szükség.

Újabb kérdés: a réz alapú vagy az optikai kábel legyen a befutó?

Fontos kérdés az is, hogy milyen csatlakozással valósítják meg az említett kapcsolatot: réz vagy optikai kábelek használatával. Előbbiek olcsóbbak, de limitált a hatótávolságuk, míg utóbbiak drágábbak, de „messzebbre” elérnek. Napjaink 40 Gbps-os és 100 Gbps-os adatátviteli sávszélesség-szabványainál a réz alapú kábelek esetében maximum 5 méteres hossz áll rendelkezésre, ami erősen behatárolja a lehetőségeket.

A Higher-Speed Ethernet Consensus csoport tehát egyelőre még csak a fejlődés irányának meghatározásán dolgozik, de a nem is oly távoli jövőben az események jelentősen felgyorsulhatnak majd, ha végre sikerül eldönteni, melyik adatátviteli sávszélesség legyen a befutó.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

13. atti2010
2012.08.21. 14:00
Ezt olyan nehéz eldönteni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Asagrim atti2...
2012.08.21. 14:02
Csinálják azt amit a BR vs. HDDVD-nél ... adják ki mindkettőt, és győzzön a jobbik ... aaakarom mondani, az amelyiknek nagyobb a hátszele!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. mythbuster
2012.08.21. 14:19
Nem tudom nem lenne könyebb magasabb frekvencián tördelni a digitális jeleket, minthogy egy aknányi kábelezést alkalmazzanak ehez a művelethez? Igaz a magasabb freki nagyobb veszteséget jelenthet, de a száloptikával lehetne orvosolni ezt a problémát. UTP -ből elég lenne az 1 Gigabit, inkább a távot kéne növeljék valahogyan...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Balucsek
2012.08.21. 15:40
Hát ha ennyi kábelt akarnak egymás mellet elhúzni akkor csak is az optika jöhet szóba mert 32/80 kábel egymás mellet elég kellemes zajt tud generálni akárhogy is szigetelik csillapítják azt.
Amúgy ez most igazándiból miben különbözne a Trunking-től annyi, hogy meglesz szabva miből hány kábel kell és kész? Vagy jön a spanyol viasz és feltalálnak egy swicht ami 32-32 (vagy 80-80) portot alapból összefog és kész?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Destructo
2012.08.21. 18:02
Majd kialakul ez is!Köszi a cikket!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. zord01
2012.08.21. 18:27
Sztem az optikai hálózat hosszabb távon jobb megoldás, de számomra sokkal izgatóbb kérdés, hogy mi a halál faxszámán fogjuk mi tárolni a 4*HD anyagokat, és az egyéb ultra HD formátumú biszbaszokat. Mer a mostan szánalmas merevlemez árak (és az ezzel ellentétes irányban szánalmas (Pl 2TB = lol) kapacitás) láttán gyanítom sehol. Jó dolog, hogy fejlesztenek, de ha nincs min tárolni a fejlesztés gyümölcsét, akkor totál felesleges. Van egy olyan érzésem, hogy még sooookáig a 1080 meg a 720 lesz a barátunk. Amivel amúgy nincs baj, az is megfelelő, csak akkor ne tolják már ezt a fellengős szart az arcunkba. Vagy fejlesszék akkor a kva háttértárakat is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. jamborka
2012.08.21. 19:28
Azért az a vicces hogy erre alapult egy konszern és megmondták persze jó pénzért, hogy ti hülyék fogjátok csokorba, és megvan a nagyobb sávszél, csak azt nem értem hogy ettől hogy lesz több sávszélesség, vagy kihúznak még 6000 000 kábelt meg raknak hozzá 100000 switchet, mert akkor fejleszteni nem fejlesztettek semmit csak felhasználták a jelenlegit, és meg 32x-ik a mennyiségét, ez amolyan brute force megoldásnak tűnik nekem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Balucsek
2012.08.21. 20:19
zord01: ekkora sávszél mellet minek tárolni? video streaming kész. Te csak nézed. még buffering se lesz főlös előre tölteni a filmet ilyen nettel.
Persze ilyen sose lesz neked behúzva a nappaliba azért arra készülj. Viszont a Google szerverei ilyennel fognak csatlakozni (bár szerintem már jó pár éve megoldották komolyabb rendszerrel) meg a fájl feltöltők és egyéb nagyvállalatok ahol több tízezer ember egyszerre rácuppanhat egy-egy letöltésre. Nah meg a RIAA szerverek, hogy ne tudják a mérges torrentezők le DDoS-olni az oldalukat (bár ahhoz meg lehet ez is kevés lesz)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. mythbuster
2012.08.21. 20:38
zord01,

Ezt a szolgáltatóknak készítik, nem neked. Neked annyi hasznod lesz belőle hogy végleg kidobhatod az ADSL modemedet, mert UTP fog bemászni az ajtódon ahogy a fejlett szolgáltatóknál most is jelen van. Ha mondjuk le akarsz tölteni egy 30 gigás filmet az 100 megával zuhan majd és nem 30 -al totyog a vezetéken ami megtizedelődik ha a másik szobában is nézik a youtube videókat. Ha mondjuk az országban 10 millió előfizetőnek van 100 megás netje azt valamivel el kell vezetni A -ból B pontba, úgy hogy ne essen a sebesség, ezt csak gerincvezetékekkel és hatalmas switchekkel lehet megoldani. Na ezekhez a switchekhez akarják megoldani a magas sávszélességet. Azzal egyetértek hogy jobb lenne ha egyetlen vezetéken oldanák meg és nem páhuzamos kábelezéssel, mert azzal ma is működik a technológia.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. alfoldi
2012.08.22. 10:12
Csak ebbe azt nem értem hogy mi az új, az hogy a meglévők mellé még behúznak 80 szál kábelt? Inkább valami gyorsabb átvitel technológiai szabvány váltás lenne a megoldás,nem a kábelrengeteg, 10 év múlva úgyis ez is kevés lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. thedevelop...
2012.08.22. 10:46
jamborka: load balancing. Terheléselosztókkal jelenleg is megoldható, hogy több uplink-et transzparens módon összefognak, ennek segítségével az eszköz a belső hálózat irányában egy kumulatív sávszélességet mutat.
Amennyiben a forgalom meghaladja egy fizikai link sávszélességét, a terheléselosztó a többi csomagot egy másik link felé irányítja.
A szabványosítás azért fontos, mert ha megvan a specifikáció, akkor már gyártófüggetlenül lehet implementálni a hálózati eszközökben.
Pl. Cisco IOS-ben megjelenik majd egy új protokoll, aminek a segítségével az interface-eket egységbe lehet majd fogni (pl.: VLAN) és a router LAN portjára kötött eszközök már az aggregált sávszélességet látják majd.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. jamborka thede...
2012.08.22. 11:55
thedeveloper

Ez szép és érthető is, de nagy újítás a fasorban sincs
Inkább valami merőben új dolgot fejlesztenének ki, ami kompatibilis is lehet a mostani infrastruktúrával,
Tehát az állításom amit kinyilatkoztattam, az az hogy több sávszél nem lesz, hacsak nem kábeleznek. ha meg kábeleznek, 25Gbit/s optikát húznak gyanítom, akkor megint ott vagyunk ahhol a part szakad. a tipikus adok is meg nem is. De úgy fest majd hogy nagyon jó

Nekem innen úgy fest....

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. thedevelop...
2012.08.22. 21:06
Szerintem ezt a szabványt arra szánják, hogy a már meglévő kábelrengeteget össze lehessen fogni egy nagy sávszélességű pszeudo-fizikai linkké.
Nem otthoni hálózatra kell gondolni, hanem a telekommunikációs szolgáltatók közötti amúgy is rengeteg kábelre.
A nagyobb vonalak általában pár 100Mbps és néhány 10Gbps sávszélességűek.
Ha ilyen linkeket összefognak, akkor tudnak nyújtani egymásnak akár 1Tbps-es uplinkeket is.
Hasznos lenne például nemzetközi áramkörök esetén.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!