iPon Hírek

Új fájlrendszer NAND Flash alapú adattárolókhoz

Dátum | 2012. 10. 09.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

A NAND Flash memóriachipek esetében fontos odafigyelni arra, hogy a lehető legjobban kíméljük az írási/törlési ciklusok számát, hiszen ezek igencsak véges mennyiségben állnak rendelkezésre. A harcban az SSD meghajtók esetében segítségünkre van a TRIM támogatás, plusz a gyártók hatékony szemétgyűjtő algoritmusokkal is próbálják szinten tartani a NAND Flash memóriachipek sebességét és ezzel együtt növelni élettartamukat.

A Samsung időközben egy másik területen is elkezdett tevékenykedni: a munka gyümölcseként megszületett a kifejezetten NAND Flash memóriachipekhez szánt fájlrendszer. Az újítás a „Flash-Friendly File System”, azaz a Flash-barát Fájlrendszer nevet kapta. Az F2FS fájlrendszerrel kapcsolatos dokumentumokat, illetve kódokat a Samsung már el is küldte a Linux kernel mögött álló csoportnak. A nem is oly távoli jövőben találkozhatunk majd olyan Android alapú eszközökkel, amelyek már az új fájlrendszerre alapoznak.


Az F2FS elkészítésével a Samsung mérnökeinek a célja az volt, hogy olyan fájlrendszer szülessen, amely képes hatékonyan kezelni a NAND Flash memóriachipek belső felépítését, méghozzá fastruktúrára alapozó megoldás segítségével, amely legyőzi a forgó adattároló rendszerekhez (Floppy, HDD, stb...) készített fájlrendszerek gyengeségeit. Az új fájlrendszer a NAND Flash tulajdonságait szem előtt tartva készült el, méghozzá úgy, hogy a NAND Flash karakterisztikájához a lehető legjobban illeszkedjen. Az új fájlrendszer mögött a Samsung egyik szakembere, Kim Jaegeuk áll, az újítás pedig nagyjából 13000 sornyi kóddal növeli a Linux kernel terjedelmét. Persze nem az F2FS az első olyan fájlrendszer, ami kifejezetten NAND Flash alapú adattárolókhoz készült: korábban már volt egy próbálkozás augusztus folyamán, amikor bejelentették a Lanyard fájlrendszert, de az végül a jelek szerint nem talált pozitív fogadtatásra.

A hírek szerint az F2FS fájlrendszer egyébként nagy adatsűrűségű szerverekben is helyet kap majd, ugyanis egyes, a jövőben érkező, üzleti felhasználóknak szánt SSD meghajtók F2FS alapokon nyugszanak majd.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. nyerek01
2012.10.09. 16:27
Ez nagyon nagy újításnak tűnik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. tibaimp
2012.10.09. 17:24
Ez majd átvehető lesz az x86-os rendszerekre is vajon? értem ez alatt a win7-8 használókat is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. dragon1993
2012.10.09. 17:33
Ez majd átvehető lesz az x86-os rendszerekre is vajon? értem ez alatt a win7-8 használókat is.

Van x86-os linux is ám

Kérdésedre válaszolva nem valószínű. Max a WIN9-ben tudnom elképzelni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. thedevelop...
2012.10.09. 17:36
tibaimp: A linux kernel "platformfüggetlen", csak le kell fordítani a célarchitektúrára.
Egyébként itt a project oldala.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. tomazolika
2012.10.09. 20:04
Mondjuk először kellett volna fájlrendszer , és utána SSD
Ne hogy már a kémény szálljon a gólyára.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Vizion
2012.10.09. 21:36
Inkáb kiadnak M$-nél patchet az NTFS-hez, mintsem használjanak linux FS-t... ^^
Várok már egy ext4 vs F2FS mérést!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!