iPon Hírek

Új fejezettel bővülhet a Föld története

Dátum | 2013. 10. 02.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A kutatók egészen mostanáig azt hitték, hogy az oxigén mennyisége csak nagyjából 2,3 milliárd évvel ezelőtt vált jelentőssé bolygónk légkörében. A legújabb bizonyítékok alapján azonban úgy tűnik, hogy a nagy oxigenizációs esemény jó 700 millió évvel korábban történt, mint eddig gondolták. Az oxigénkatasztrófának is nevezett történés új időpontját a Koppenhágai Egyetem, a Dél-dániai Egyetem, a NordCee és több más kutatóintézet munkatársai dolgozták ki. A felfedezés egyben azt is jelenti, hogy a Föld története egy korábban nem ismert, vadonatúj fejezettel bővült. Csaknem 15 év telt el azóta, hogy Minik Rosing, a Koppenhágai Egyetem professzora meggyőző bizonyítékokkal igazolta, hogy a földi élet kialakulása nagyjából 3,8 milliárd évvel ezelőtt, néhány primitív óceáni baktériummal kezdődött. Az elfogadott elméletek, és a kőzettani bizonyítékok alapján azonban egészen eddig úgy vélték a szakértők, hogy ezek a mikroszkopikus organizmusok csak rendkívül lassan lehettek képesek annyi oxigén kitermelésére, amennyi a légköri gázok arányának olyan gyökeres megváltoztatásához szükségeltetett, ahogy az a mai életformák többségének létezését lehetővé tevő nagy oxigenizációs esemény során történt.

A kutatócsoport Dél-Afrika területén ezer méter mélyről felhozott kőzetmintákat elemzett, és ezen analízis során derült ki, hogy 3 milliárd évvel ezelőtt már tetemes mennyiségű oxigén volt a levegőben. Lasse Nørbye Døssing és kollégái ez alapján úgy látják, hogy a baktériumok jóval gyorsabban kezdték megemelni a légköri oxigén szintjét, mint azt korábban feltételezték a szakértők, lehetőséget adva ezzel az aerob élőlények elterjedésére a bolygón. A fotoszintetizáló életformák aztán tovább növelték ezt a szintet, és közben egyre több olyan élőlény bukkant fel az evolúció színpadán, amelyek oxigént lélegeztek. A bonyolult, fordulatokban gazdag folyamatsorozat vezetett végül oda, hogy napjainkban az atmoszféra majdnem 20 százaléka oxigén, a többi 80 százalék pedig csaknem kizárólag nitrogénből áll. Az oxigénkatasztrófa 700 millió évvel korábbra helyeződése viszont azt jelenti, hogy az aerob életformáknak ennyivel több idejük volt az evolúcióra, ez a tény pedig jelentősen átrajzolhatja az élővilág fejlődésének korábban felvázolt menetét. Ahogy Eske Willerslev DNS-kutató, evolúciós biológus elmondta, az eredmények azt sugallják, hogy az oxigéndependens életformák kialakulása jóval hosszabb ideig tartott, mint azt eddig feltételezték. Ugyanakkor az is igaz, hogy ezen élőlények legelső képviselői jelentősen korábban kezdtek kifejlődni a vártnál, vagyis az eljövendő kutatásoknak jóval távolabbi múltba kell visszatekinteniük, mint azt eddig lehetségesnek hittük.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

12. I.Jozsef83
2013.10.02. 12:41
A kutatók egészen mostanáig azt hitték... ! és még mennyi minden van hiedelem és feltételezés alapján .
...a Föld története egy korábban nem ismert, vadonatúj fejezettel bővült.
és még mennyirán nem ismerik a kis bolygónkat - ajajj , volna itt még mit felfedezni dögivel ...

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. nyerek01
2013.10.02. 15:26
Ugye most nem a kutatókat szólod le az otthoni fotelből? Te tettél bármit is ami hasznos az átlag embernek, amitől többet tudunk, vagy jobban élhetünk?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. balinlin
2013.10.02. 15:48
nyerek01! A szívemből szóltál.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. otherl
2013.10.02. 17:27
nyerek01: Nyilván a kutatók az Úr földi helytartói, teóriáik pedig a szentírás. Vesszen mindenki aki ezt megkérdőjelezi! A Föld pedig lapos!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. dubito other...
2013.10.02. 17:36
Ezeket a kisérleti eredményeket természetesen ellenőrizni kell még, de ha igy van, hát így van!!

A tudósok néhány évtizeddel ezelőtt szentül hitték, hogy a nap a forrása minden életnek.. aztán rádöbbentek hogy nem így van.

A tudomány már csak ilyen. A későbbi korok sokszor megdöntik az elődök megállapítását. Ez nem baj, igy fejlődik a tudomány.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. vermar
2013.10.02. 19:13
A kép alapján azt lehet kikövetkeztetni, hogy ezidáig csak kevesebb oxigén volt a légkörben, viszont olvasni lehet olyat hogy anno, talán a dinoszauruszok idején, voltak olyan időszakok mikor közel 30%-is volt a légköri oxigén szintje.
Akkor most ki "hazudik"?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Jools
2013.10.02. 20:46
vermar: Az ábra valóban nem egészen pontos az utolsó 500 millió évre (illetve inkább azt mondanám, hogy túlságosan is le van egyszerűsítve). Az oxigénszint a kambrium eleje óta 15-30 százalék közt ingadozik, illetve nagyjából 300 millió éve, a karbonban elérte az eddigi maimumot, a 35 százalékot, majd újból lecsökkent (legalábbis ez a jelenlegi tudományos álláspont). Az ez előtti időszakokat viszont elég jól leírja, és követhető rajta a hogyan alakult nagy vonalakban a légkör és az óceán oxigéntartalma.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. piter
2013.10.02. 21:17
nyerek-1.Okosodtunk de ezzel nem lepunk elore.Sot meg jobban sem elhetunk.
Amennyibe kerult ez a kutatas,azt adhattak volna a rakos gyerekeknek.Gyogyszer tamogatas vagy hasonlok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Simba
2013.10.03. 00:14
piter: nem értek egyet. Ne más tudományoktól akarj pénzt elszedni! Miért nem mondod inkább a hadiipart, a hadi kutatásokat hmmm? Nem a te tiszted eldönteni mi hasznos, és mi nem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. piter
2013.10.03. 05:09
Simba.A hadi iparbol nem lehet penzt megvonni.Mar csak azert sem mert az egy szukseges rossz!Tulnepesedes eszmeletlen mereteket oltott.
Nem igazan ertem mi ebben a Tudomany?Ezek mind feltetelezesek.Saccolnak Kb.
Kit erdekel hogy 2.3 vagy 3 milliard ev?Nem eltunk akkor,es nem is huzhatunk ebbol semmi hasznot!
De majd jon meg egy csoport aki kijelenti hogy pontosan 3 milliard es egy ev.
De komolyan,tenyleg nincs mire kolteni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Simba piter
2013.10.03. 09:41
Ez nem olyan horderejű kutatás, amire dollár milliókat kell költeni egyrészt. Másrészt meg aki itt találgat az elsősorban te vagy.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. rtagore
2013.10.03. 11:54
Vajon miért ilyen magas a levegő nitrogénszintje?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!