iPon Hírek

Új folyadékkristály-típus a porondon

Dátum | 2010. 10. 14.
Szerző | Gabriel
Csoport | MEGJELENÍTÉS

Gyorsabb, energiahatékonyabb folyadékkristályokat alkottak öt évi munka gyümölcseként a Nashville-i Vanderbilt Egyetem kutatói; ezek, amennyiben megkapják a zöld fényt a kereskedelmi forgalmazásra, sokat lendíthetnek a különböző LCD-kijelzők hatékonyságán.

Persze ahogy az ilyenkor lenni szokott, ehhez még egy sor különböző tesztelési és ellenőrzési eljáráson kell átmenniük, amelyekről egyelőre megközelítőleg sem igen lehet tudni, hogy vajon mennyi időt vesznek majd igénybe.

Ettől függetlenül azonban az újdonságnak a praktikus oldala mellett tudományos jelentősége is van, mivel az egyes molekulák pozitív és negatív töltésű atomcsoportokat (jelen esetben a pozitív területek szervesek, a negatívak pedig szervetlenek) is tartalmaznak ugyan, de ezek kiegyenlítik egymást, így az össztöltésük nulla, vagyis elektromosan semlegesek.

Ennek köszönhetően kutatók olyan folyadékkristály-párokat hozhattak létre, melyek azonos geometriájúak, viszont eltérő dipólusúak; meglepetten tapasztalták, hogy a kristályszerkezet geometriájának apró eltérései nagyban befolyásolták azt, hogy milyen hőmérsékleten válnak folyékonnyá - sokkal inkább, mint a dipólus erőssége, holott eddig ez utóbbit tartották a leginkább meghatározónak ebben a kérdésben.


(Dipólust egy két, azonos erejű, de ellentétes irányú (pozitív és negatív), egymástól fizikailag elválasztott töltésből álló pár alkot egy molekulában. Minél nagyobb köztük a távolság, annál nagyobb a dipólus. Folyadékkristályok esetében a nagyobb dipólus egyfelől gyorsabb váltást tesz lehetővé a fényes és a sötét állapotok között, másfelől pedig csökkenti a küszöbfeszültséget - vagyis így alacsonyabb feszültséggel működtethetőek. Az újonnan kikísérletezett folyadékkristályok dipólusa kétszer akkora, mint a hagyományosaké.)

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. oliba
2010.10.14. 09:50
Ebből én annyit vettem csak le, hogy 2x kevesebbet fognak fogyasztani az ilyen folyadékkristállyal szerelt monitorok. Ez tényleg kell nekünk? Gyúrjanak az OLED-re...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Simba
2010.10.14. 10:52
Az OLED-re még várhatunk. Az se lepne meg ha ez hamarabb megvásárolható több termékbe kerülne mint az OLED. Na jó van már OLED-es TV, csak csillagászati áron és nevetséges méretben, és gyenge élettartalommal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. pdx06
2010.10.16. 01:20
Már rég befejezték egyenlőre az Oled fejlesztését. Csak mondom... Drága és értelmetlen. Csak tele lett vele tömve az emberek feje hogy az mekkora királyság lesz. De mégis miben? Nincs szebb képe az elterjedt tévéknél, fokozni sem nagyon lehet. Csak a 3D technológia hozott az eddigieknél is szebb látványt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!