iPon Hírek

Új Fractal Design PC ház: csendes, elegáns, jól bővíthető

Dátum | 2014. 11. 26.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az elegáns, letisztult, minimalista dizájnnal ellátott számítógépházairól híres Fractal Design előrukkolt legfrissebb termékével, amely ezúttal a díjnyertes Define sorozatot erősíti. A háromféle színben és hatféle kivitelben érkező Define R5 ugyan csak közepes torony formátummal rendelkezik, belsejében mégis rengeteg hely várja a különböző hardverkomponenseket, felépítése pedig kellően igényes ahhoz, hogy az újdonság komoly népszerűségre tehessen szert a nem is oly távoli jövőben.
A szerszámmentesen szerelhető Define R5 232 milliméter széles, 451 milliméter magas és 521 milliméter mély, üres tömege pedig 11,2 kilogramm. A Define R5 tervezésénél fontos szempont volt, hogy a termék segítségével csendes konfigurációt lehessen építeni, méghozzá úgy, hogy a zajszint-csökkentéssel kapcsolatos törekvések ne menjenek a szellőzés rovására. A siker érdekében a használaton kívüli ventilátor-bővítőhelyeket zajszigetelő ajtók takarják, amelyek könnyedén és gyorsan eltávolíthatóak, ha szükséges. A ModuVent névre keresztelt lapkákból a ház tetején három, az oldallapon pedig egy található.
A ház masszív vázra épül, friss levegőt szállító légkeverői előtt pedig minden esetben kivehető szűrő lapul, így a ház belsejéből hatékonyan száműzhető a por. Ez mindenképpen jó hír, de akkor különösen, ha a feketében, fehérben vagy titán színben elérhető házból azokkal a példányokkal szemezünk, amelyek oldallapi ablakot is kaptak. A titán kivitel egyébként csak előlapi szín tekintetében különbözik fekete társától.
Belül szerelőablakkal és hatékony kábelmenedzsmentet segítő kivágásokkal egyaránt felszerelt alaplaptálcát találunk, amelyben ATX, microATX vagy Mini-ITX formátumú alaplap fér el. Az alaplaptálca mögött 20-35 milliméter közötti hely áll a kábelek rendelkezésére, a rögzítésben pedig Velcro (tépőzáras) szíjak segítenek. A meghajtókat két darab eltávolítható 5,25 hüvelykes külső, valamint nyolc darab 3,5 hüvelykes belső bővítőhely várja – utóbbiakban akár 2,5 hüvelykes adattárolók is elhelyezhetőek. A 3,5/25" hüvelykes adattárolókat fogadó bővítőhelyek két kivehető keretben foglalnak helyet. A sort két darab dedikált 2,5 colos bővítőhely zárja.
A hét PCI bővítőhellyel felszerelt számítógépházban maximum 180 milliméter magas processzorhűtő fér el, a bővítőkártyák pedig alap esetben 310 milliméternyi hellyel gazdálkodhatnak. Ha a felső HDD keretet kiszereljük, a bővítőkártyák 440 milliméternyi helyhez juthatnak. A tápegység 190 vagy 170 milliméter hosszú lehet, attól függően, hogy a ház alján 120 vagy 140 milliméteres ventilátort helyezünk-e el. Amennyiben a ház aljára nem szerelünk ventilátort, akár 300 milliméter hosszú tápegység is beépíthetővé válik.
A használaton kívüli szellőzőket borító lap
A szellőzésről összesen kilenc ventilátor gondoskodhat, gyárilag azonban csak kettőt kapunk, amelyek Dynamic GP14 típusúak. A ventilátorokhoz jár egy háromállású, három légkeverő kezelésére képes fordulatszám szabályzó is, így a szellőzőrendszer működése könnyedén az adott igényekhez szabható. Természetesen a folyadékhűtő rendszerek szerelmesei is örülhetnek a terméknek, ugyanis előlapja mögött akár 360 milliméteres, tetőlapján pedig akár 420 milliméteres hőleadó radiátor is elfér.
A Define R5 zajszigetelt előlapi ajtóval érkezik, amelynek nyitási iránya megváltoztatható – csak úgy, mint a hűtőszekrények esetében. A ház bal oldallapja az innovatív Quick Release System jóvoltából gyorsan és egyszerűen oldható, mégis hatékonyan gondoskodik az oldallap biztonságos rögzítéséről. A jobb oldallap szerszámok nélkül eltávolítható csavarokat kapott, amelyek az oldallaphoz rögzülnek, így nem esnek ki, ha kicsavarjuk őket – ezáltal el sem hagyhatóak.
Igény szerint jobbról vagy balról egyaránt nyitható ajtó
A ház előlapi portjai ezúttal az előlap felső élére kerültek. Ezek között két USB 2.0-s és két USB 3.0-s port lapul, de a sorból a szokásos audió csatlakozók sem hiányoznak.
A feketében, fehérben és titán kivitelben érkező Define R5 teli oldallappal, illetve plexiablakkal ellátott oldallappal egyaránt elérhető lesz. Az újdonság listaára teli oldallap esetén 109 dollár, a plexi oldalablakkal ellátott változatok pedig 119 dollárba kerülnek.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

13. Stormrage
2014.11.26. 08:53
a fekete teli oldallappal nagyon tetszetos
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. tookmindeg...
2014.11.26. 09:15
Iponon is előrendelhető: http://ipon.hu/search/shop/design%20r5
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. ThomasStev...
2014.11.26. 10:08
Mintha "kicsit" túl lenne árazva
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Berserker
2014.11.26. 10:17
gyönyörű, nekem r2xl van. maximálisan meg vagyok vele elégedve.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Freeware
2014.11.26. 13:20
Totál ugyanaz, mint a Core3000. Én nem voltam vele megelégedve, előlapi usb-k közül 1 nem jó, a venti szabályzó 2 nap után kuka... Hát, lehet azóta már javult a minőség...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. nmatyi
2014.11.26. 15:01
Nekem Define R4 ablakos van, naaaaaaagyon jó kis házikó ez.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. khaun
2014.11.26. 15:31
Define R4 nem volt rossz az áráért, de kevés volt ahhoz, hogy leváltsam a jelenlegi házamat. Egy átlagember megelégszik vele, de valójában a vázban nincs nagyon anyag, könnyedén hajlik, hajlamos rezonálni az előlapi szűrő - köszönhetően a HDD rekesznek. Én a kábelmenedzsmenttel sem voltam megelégedve, hiába volt sok lehetőség rá, valahogy sehogy nem sikerült szépen elrendezni. A beépített fordulatszám-szabályzó legalacsonyabb fokozata is még erős. Lehetne 3.3-7-12V a jelenlegi 5-7-12 helyett.

Ez sok mindenben javult, masszívabbnak tűnik, viszont 34e forintért tényleg nem a legjobb vétel. 1-2 apróságot leszámítva összességében Nanoxia Deep Silence is jobb nála, csendesebb is, hűsebb is, arról nem is beszélve, hogy ebben a kategóriában már elég sok egyéb ellenfele is akad. Ha 27-28-ért lenne árulva itthon is, nagyon megérné az árát, így viszont vannak kétségeim efelől.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. MarkCraftW...
2014.11.26. 17:21
A tetején kívül sokat nem változott a Define R4-hez képest. (Nekem is az van)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. kovy29 Thoma...
2014.11.26. 18:46
Már miért lenne túlárazva?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. schray
2014.11.26. 18:53
Csinos. Remek folytatás az R4-nek, ami nem romlott el, azt ne javítsd meg alapon. Jók a finomítások, mint a kivehető 5,25" keret, az SSD tálcák, a tépőzár, a gyorscsatlakozós előlap és oldallap. Már az R4 is egy remek ház volt és látszik, hogy a továbbfejlesztésénél odafigyeltek a véleményekre. Az ár nyilván bevezetőár, de ha az R4 megér valakinek 28-at, akkor ez megérne 32 ezret lazán, remélhetőleg be is áll ebbe az irányba az ára hamar. (habár az R4 eleve nagyon jó részemről a csere kizárt )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. reklamszem...
2014.11.26. 19:42
+ R4hez képest az USB portok távolabb kerültek egymástól, 2 SSD rack, előlapi rács/ HDD rack szellősebb, hátsó venti csúszka, ajtó már nem csak balos, ebbe talán már felülre is lehet 240 radiátort is tenni (balra elcsúsztatták a csavarhelyeket)

- elhagyták a függőleges PCI helyet, feltételezem a rácstakaró lapka műanyag, reset gomb megnyomása nehéznek tűnik (R4esen domború)

R4esem van, van 1-2 dolog amit nem csípek benne, lecserélni tuti nem fogom, de ha most vennék házat akkor jöhetne az ablak nélküli.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. bzsigmond
2014.11.27. 02:50
Nem sok változást hozott az R4-hez képest, így maradhat az. Amúgy ez is tetszetős, majd az R6-ra váltok
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. ThomasStev... kovy2...
2014.11.27. 09:30
khaun hozzászólása válasz a kérdésedre
Bocs de nekem ~37000 túl van árazva, ennyiért CM, vagy Corsair. Nem azt mondom, hogy azok tökéletesek. Meg nem azt, hogy FD R4 annyiért nem jó. De ez szerintem sok ezért a házikóért.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!