iPon Hírek

Új GeForce Experience app, driver-letöltés regisztrációval

Dátum | 2015. 10. 15.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Nvidia nagyjából két éve indította útnak GeForce Experience alkalmazását, amely azóta is rendszeresen kapja a frissítéseket, így egyre komolyabb funkcionalitást kínál a játszani szerető GeForce videokártya tulajdonosok számára.
A friss GeForce Experience béta legfontosabb újításai Ma elérhetővé vált a GeForce Experience app legújabb béta kiadása, ami számos újítással érkezik – ezek jellemzően az NVENC motorra támaszkodó szolgáltatásokat érintik. Az első fontos újítás, hogy a GameStream jóvoltából az Android SHIELD TV-re 4K-s streamet is küldhetünk, méghozzá 5.1 csatornás hangsávval karöltve, így 4K-s televíziónkon natív felbontásban játszhatunk kedvenc játékainkkal.
A 4K-s streamet természetesen az NVENC motor állítja elő, ami a korábbi 1080p-s limithez képest komoly előrelépés. Fontos azonban leszögezni, hogy a funkció használatához második generációs Maxwell GPU-ra van szükség, hisz csak az képes valós idejű 4K60p videó kódolásra, hála a legújabb NVENC motornak. A tartalom továbbításához 100 Mbps-os vagy nagyobb adatátviteli sávszélességet kínáló vezetékes kapcsolatra van szükség a PC és az Android SHIELD TV között, az viszont nem világos, hogy a stream HEVC vagy H.264 kódolást használ-e. A HEVC alkalmazására a Maxwell 2 alapú termékeknél és a SHIELD Anrdoid TV-nél egyaránt van mód, mivel mindkettő képes a HEVC tartalmak hardveres gyorsítás mellett történő kódolására és dekódolására.
A GeForce Experience alkalmazás videóstreamelő modulja is átesett némi frissítésen. A Twitch támogatás szinte a kezdetek óta jelen van a kínálatban, de mostantól a YouTube Live támogatás is megérkezett, így a GeForce tulajdonosok személyes preferenciájuk alapján dönthetik el, melyiket kívánják használni. A videó modulon keresztül nem csak élő közvetítés sugárzására, hanem 9 Mbps-os bitrátájú 1080p60-as videók feltöltésére is van mód, ami a korábbi 720p60-as limithez képest üdvözlendő előrelépés. A fentiek mellett a korábban ismertetett Share és GameStream Co-Op szolgáltatások is rendelkezésre állnak. Fontos változások driver fronton Az Nvidia felmérései szerint a felhasználók manapság 90%-ban a GeForce Experience alkalmazáson belül szerzik be a friss drivereket, azaz a webes letöltések szerepe erősen háttérbe szorult. A helyzetre reagálva azt találták ki a cég illetékesei, hogy módosítják a driver terjesztési szokásokat annak érdekében, hogy a megváltozott felhasználói szokásokra hatékonyan reagálhassanak és ezáltal növeljék a felhasználói élményt is. A vállalat az utóbbi időben nagyon sok friss, WHQL aláírással is rendelkező drivert adott ki különböző játékok megjelenése miatt, amit nehéz és kényelmetlen volt követni mindazoknak, akiket nem igazán érdekelnek az új játékok. Részben ez az oka annak, hogy az Nvidia újfajta módszert vezet be, ami idén decemberben lép életbe. Ennek lényege, hogy a gamereket érintő, továbbra is WHQL minősítéssel ellátott driverek a GeForce Experience alkalmazáson belül válnak elérhetővé, letöltésükhöz pedig e-mail címet kér majd a rendszer – azaz egyfajta regisztrációs rendszer épül ki. Az egyelőre nem világos, hogy a hatalmas regisztrált felhasználói bázissal milyen egyéb tervei vannak a cégnek, de idővel kiderül. A koncepció egyébként nem túl nagy újdonság, hiszen játékkódok GeForce Experience-en keresztüli terjesztéséhez már használ hasonlót az Nvidia – nincs kizárva, hogy egyéb tervek is vannak a tarsolyban.
Aki nem akar minden új játék érkezésekor új drivert telepíteni, annak negyedéves szinten érkezhet új driver, amit a szokásos csatornákon keresztül tud beszerezni – ez lehet a hivatalos gyártói weboldal, vagy éppen a Windows Update szolgáltatás. Ez a driver frissítéseket és hibajavításokat egyaránt tartalmazhat, valószínűleg minden korábban megjelent optimalizációval együtt. Arról nincs hír, hogy kritikus fontosságú hiba esetén kivételt tesz-e a cég, azaz egy súlyosabb hibát javító driver elérhető lesz-e klasszikus formában, de idővel ez is kiderül. Az átalakítás a felhasználói élmény és a szolgáltatások színvonalának javítását célozza, valamint a GeForce Experience fontosságát is növeli, igaz, szinte biztos, hogy sokan lesznek majd, akik nem örülnek a változásnak. A rendszer koncepciója egyelőre még nagyon képlékenynek tűnik, így a felhasználói visszajelzések alapján további változások is elképzelhetőek, az viszont teljesen biztos, hogy 2016 folyamán sok érdekes újítással bővül a GeForce Experience repertoárja, így a szoftver még vonzóbb lesz, mint manapság.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

41. Juliska
2015.10.15. 18:30
Mi lesz a következő? Előfizetés a driverért?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. _DiEGO_
2015.10.15. 18:35
Vagy csak furcsállták , hogy sokkalta több a letöltés mint a a készülék
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. Resike
2015.10.15. 18:40
Szerintem a kezdeti akadások ellenére most már teljesen rendben van a program. Az meg hogy még több funkció jön legalább mutatja hogy van support is mögötte.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. Terror
2015.10.15. 18:41
DLC-k nélkül nem is kell. Esetleg mikrotranzakciók. Plusz fps-ért fizetsz. Mondjuk 5 dollár /fps.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. Merwenus Terro...
2015.10.15. 18:43
300 dollárt simán kifizetnék fix 60FPSért minden játékhoz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. Rimagras
2015.10.15. 19:10
Mivel az új játékok is negyed év ráhagyással válnak játszhatóvá (pl. Witcher 1.1 patch a napokban), így nekem tökéletes a negyedéves driver.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. BReal Resik...
2015.10.15. 19:17
Valamivel kell védeni... Mondjuk azért durva lenne tényleg, ha a driverért kéne fizetni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. Rimagras
2015.10.15. 19:39
Egyébként meg igazuk van, ha minimális számú ember tölti le a jófejségből kiadott 0 day drivereiket az új játékokhoz, minek dolgozzanak potyára azokon?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. gtas
2015.10.15. 21:54
Végre itt nem beszélnek hülyeséget az emberek. Más fórumokon annyi b@romságot összehordtak, hogy a fejem verem a falba.. "Köcsög envidia, átmegyek az amdhez" "ez már kémkedés" stb..

Engem egyáltalán nem zavar ez a beszerzési módszer. Ettől még nem fog rosszabbul menni az adott driver
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. siriq gtas
2015.10.15. 22:35
Egyebkent nekem sincs bajom vele. Mas hw-nel mar regen csak igy mukodik a dolog(egyszeru pelda pl. a mousom). Vagy regisztralsz es hasznalod vagy nem es nincs hasznalat sem. Mar megint a nagy semmibol csinalnak az emberek problemat. Szamomra kifejezetten udito, hogy nem kell vadasznom a drivert, auto popup irja, hogy van aztan rakhatom is fel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. markangabo...
2015.10.15. 23:19
Én meg sem lepodom. Manapság fingani sem lehet már e-mail és jelszo nélkul. Egyébként szerintem sem akkora probléma, mint amekkorának beállitják.
Amig nem élnek vissza az e-mail cimemmel, addig nincs problémám ezzel. Maga az Experience szolgáltatásai ennyit sztem megérnek, már csak a shadowplay miatt is.
Prohardveren mindenki áttér AMD-re, bár ott cikk hangvétele is amolyan Abusra sikerult.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. siriq marka...
2015.10.15. 23:38
Egyebkent van egy hangyanyi gyanum, meg a gariztatast is konnyebb lesz majd igy intezni, pl EVGA mar regen igy csinalja. A tobbi cegrol nem is beszelve....

prohardver meg abu...... Mar regen a nevetseg targya a szakmai forumokon. Szemely szerint en is leirtam tobbekkel egyutt joval hamarabb amit abu osszeollozott egyebb "informative" dolgokkal egyetemben. Sokan meg "csungnek az ajkan mintha a megvalto beszelne hozza"

Egyebkent akinek nem tetszik a modi, szivesen megvasorolom jutanyos aron az elado maxwell 2 vga-t. Gondolok itt 980Ti 20 ezerert ha mar nem tetszik a regisztracio
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. axe
2015.10.16. 01:11
engem azér zavarna, hogy először egy programot kell teljesen felelslegesen feltennem azér, mert whql-es driver kell...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. Fzoltan
2015.10.16. 05:41
A ph-n konkrétan ezen a pár soron akadnak ki az emberek:

"a GeForce Experience telepítése létrehoz egy némileg korlátozott, rejtett helyi adminisztrátor felhasználót (UpdatusUser) a Windows operációs rendszeren belül, amely biztonságtechnikai szempontból egyáltalán nem kedvező. Ez a felhasználó intézi a háttérben a szolgáltatások működését, ellenőrzi a telepített játékokat, ezen belül is, hogy melyik tört és melyik hivatalos verzió, illetve menedzseli a Shield eszközök jelenlétét a másodpercenkénti ötszöri ellenőrzéssel, továbbá lehetőséget ad a számítógép távoli elérésére."

És ha ez tényleg így van, az eléggé gáz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. Resike axe
2015.10.16. 06:31
Egyáltalán nem kötelező használni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. hympyke Fzolt...
2015.10.16. 07:42
A siriq félék majd megmagyarázzák hogy ez jó a komoly szakmai fórumokon...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. wdavid
2015.10.16. 08:06
megint sok embernél csak megy a rinya meg a hőzöngés.

Ez nem kötelező, csupán egy újabb szolgáltatás a GE-ben. Ha nem értesz vele egyet, megnyitod a böngésződet és letöltöd onnan ahogy eddig is.


 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. VikMorroHu... Fzolt...
2015.10.16. 08:13
Rákerestem answers.microsoft.com-on: Eszerint UpdatusUser = “Optimus video technology from NVidia.” and “The account can be removed by changing it to use Local System, Set to Manual and then delete the UpdatusUser user account and folder.” Lefordítsam valakinek?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. 5hR3kY wdavi...
2015.10.16. 08:59
Böngészőből csak negyedévente fogsz új drivereket letölteni. A körülbelül havonta megjelenő újakat csak regisztrációval és az Experience program feltelepítésével szedheted le.

Szerk.: Már várom az nVidia bejelentését 1-2 hónap múlva hogy az ő Shadowplay cuccuk a legnépszerűbb mert x millió gépre lett letöltve és feltelepítve.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. atti2010 wdavi...
2015.10.16. 09:05
Nincs böngészősdi ha havonta akarsz drivert fel kell tenni ezt a vackot ami sajnos még külön adminisztrátor jogokat is kér ami nem kicsit veszélyes, gyanítom ez a mobil felhasználókat fogja leginkább tökön szúrni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Rimagras Fzolt...
2015.10.16. 09:23
Mivel tudjuk ki írta, így nem meglepő, hogy hergeli az embereket az Nv ellen. Szánalmas.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. atti2010 Rimag...
2015.10.16. 09:27
Azért a tények nem változnak, az Nvidia simán szereti szívatni a felhasználókat mindegy hogy hardveresen vagy szoftveresen (Physx).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Rimagras atti2...
2015.10.16. 10:20
Milyen tények...?

Mi a baj a Physix-el?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Rimagras atti2...
2015.10.16. 10:30
Nem kér admin jogokat. Tudod, mi az az admin jog?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. atti2010 Rimag...
2015.10.16. 10:49
Ez a változás valószínűleg nem fog mindenkinek tetszeni, hiszen a GeForce Experience telepítése létrehoz egy némileg korlátozott, rejtett helyi adminisztrátor felhasználót (UpdatusUser) a Windows operációs
Na ne viccelj.

Mi a baj a Physix-el?

Senki sem szeretné használni mert haszontalan de az Nvidia megköveteli bár én csípőből tiltom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Rimagras atti2...
2015.10.16. 11:03
Igen, ez annak a dilettantizmusát minősíti, aki ezt így leírta. A hivatalos Nv oldalon megfogalmazták pontosan, miről van szó. Gondolom, azt is elolvastad, vagy nem...?

Miért haszontalan a Physix? És ha nem szeretnék használni, miért van benne sok játékban a Havok helyett? Van esetleg más hasonló csomag hardveres gyorsítással? Ha csípőből tiltod, akkor hogyan tudsz róla véleményt írni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. ChoSimba atti2...
2015.10.16. 11:07
Olvass utána, nem admin az az admin. Sima user joga van csak.
És nem újdonság, már egy ideje használják.
Elvileg még valami külsős biztonsági céggel is ellenőriztették és nem találtak benne kifogást. Persze ki tudja mennyit fizettek nekik
Ha esetleg nem tetszik, akkor az Update szoftver eltávolításával ez a user is eltávolítható.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. siriq
2015.10.16. 11:47
Ahogy elottem is megfogalmaztak, nem ugy eszik azt a kasat ahogy a ph-n megfogalmaztak.

hympyke : nem errol a forumrol irtam, csak szolok

Egy kicsi reklam a Razernek: mivel deathadder 2013 nincs raktaron ezert chromara cserelik ingyenesen az egeret. Nagy respect a cegnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. BReal Rimag...
2015.10.16. 12:06
Azért van benne adott játékokban a Havok helyett, mert azok NV exkluzív játékok, és nyilván nem kevés pénzt tejeltek érte, amivel csak NV kártyákon elérhető ez az opció érdemi lassulás nélkül. A Havok pedig mindkét gyártó kártyáival használható anélkül, hogy 20 fps-re vagy az alá esne a frame rate.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Rimagras BReal
2015.10.16. 12:19
Sorolj fel kérlek pár Nv exkluzív játékot, ami nem érhető el más VGA-ra.

Fejtsd ki, miért érné meg az Nv-nek "tejelni" azért, hogy a Physix-et használja bárki. Ez miatt nem fognak venni Nv kártyát ugyanis az emberek, pénzkidobás lenne.

Mindenhol elérhető a Physíx opció, csak Nv kártyás gépeken választható, hogy min fusson: GPU / CPU. Ha két Nv kártyád van, akkor péládul egy nagyon olcsó is megfelel dedikált Px gyorsítónak a másik mellett (komoly FPS növekedéssel, mert tehermentesíti a másikat).

MInt ahogy a Physix, a Havok sem függ attól, hogy milyen VGA van a gépedben, sőt, a Havok-nak tök mindegy. Ez mondjuk az előző kijelentésedhez tartozik, miszerint a Px csak Nv kártyán érhető el, ami nem igaz. És Px esetén sem esik 20FPS / alá a framerate, mert a Px vígan elfut a CPU-n is bármikor.

(Nem tudom amúgy, hogy lehet ennyi hamis információt összehordani a Px-ről, komolyan...)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. BReal BReal
2015.10.16. 12:58
Köss bele az exkluzívba, rosszul írtam, de te is pontosan tudod, mire értettem, NV által szponzorált játékok, amik közül sokban a PhysX is benne van.
Miért, szerinted miért hírdetik orrba szájba pl Ubisoft játékoknál az NV featurejeit, vagy mondjuk egy Metroban vagy Batmanban a PhysX-es featureöket? Ingyen és bérmentve?
Ha jól elolvastad volna (nem tetted), akkor írtam, hogy NV kártyán érdemi lassulás nélkül kapcsolható be a PhysX. Hol írtam, hogy AMD Kártyán nem fut? Ott írtam, hogy pl nálam 270x-el az Arkham Asylumban a Physx-et használó részeken (pl a füst effekteknél) leesik 20 fps-re vagy alá, kikapcsoltnál meg értelemszerűen atomstabil 60 fps.
Azt sem értem teljesen, amit a 2 NV kártyáról írsz. Mármint azt tudom, hogy NV kártya mellé be lehet rakni egy olcsó VGA-t, ami dedikált PhysX kártyának fogható fel, de ezzel azt akarod mondani, hogy 1 db NV kártyán is hasonló lassulás van PhysX bekapcsoláskor, mint egy AMD-n? Tehát az előbb említett 20 fps-ekre esik le?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Rimagras
2015.10.16. 13:32
Nem, nem tudom, mire értetted, nem vagyok gondolatolvasó, az exkluzív jelentését pedig ismerem.

Szerintem az Nv logónak semmi köze a Px-hez, de bebizonyíthatod, hogy van, és hogy mennyit fizet nekik az Nv. Utána elemezd ki, hogy az AMD mennyit fizet az AMD logókért, mert olyan is van.

Ha a füstös részeken leesik az FPS az nem a Px hibája. Nem kell high-re állítani, és/vagy vegyél használható CPU-t. És továbbra sem fut AMD kártyán, köze nincs hozzá.

AMD kártyára nem hat ki semmilyen módon a Px, mivel AMD kártya esetén mindig a CPU-n fut... Nv-nél pedig default VGA, de bármikor át lehet tenni a CPU-ra, illetve 2 Nv kártya esetén választhatóan valamelyikre. Hogy mennyire fogja vissza a kártyát az sok mindentől függ, de a Px-et low-ra állítva szinte semennyire.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.10.16. 13:41
Tök mindegy, hogy lowon vagy highon van (ha jól emlékszem, ez a 2 opció van), ugyanúgy 20-ra vagy alá esik be. i5 4570-esem van, talán nem kéne gondot okoznia neki egy 6 éves Arkham Asylum futtatásának. Használható CPU. Édes istenem. Te zöldszemű fan.
szerk: gyorsan utánanéztem, 780ti tulajok is olyan topikokat indítottak, hogy 20 fps-re leesik egy kártyás megoldásnál Asylum alatt. Tehát akkor ha physx-et akarsz használni teljes pompájában, akkor gyakorlatilag kell 2 kártya. Nice.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Rimagras BReal
2015.10.16. 16:05
Nem esik be az 20 alá. Beesett 2012-ig, amikor is kijött az újabb verzió a Px-ből.

De te ezek szerint a mai napig játszol az Arkham Asylum-mal a régi Px rendszerszoftverrel.

Zöldszemű? Intel vonalon is van régi + használhatatlan CPU, de ezzel nyilvánvalóvá tetted, hogy semmiféle Px hibád nincs, csupán szereted szidni azt, ami nem AMD.

"Gyorsan utánanéztem..." = beírtad google-ba. Ez nagyon kevés ahhoz, hogy érdemben is hozzászólj a Px témakörhöz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. hympyke siriq
2015.10.16. 18:16
Nem valószínű hogy valaha kapsz vízumot Iróniába...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Terror BReal
2015.10.16. 18:26
Miért teszel úgy, mintha az AMD-nek nem lett volna egy Gaming Evolved programja? Hogy buktak vele a Mantle-lel együtt az más kérdés, azon csodálkoztam volna, ha nem. Nálam semmilyen lassulás nincs egy HD7950-essel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Fzoltan Rimag...
2015.10.16. 19:21
Nem nagyon érted, hogy miért lassú a Physix nem NV kártyákon. Konkrétan azért lassú, mert CPU-n csak egyetlen szálat engedélyez, hogy ha nem NV GPU van használva. Ez mi, ha nem szándékos kib*szás a többi gyártóval szemben?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Vanek_ur
2015.10.18. 11:41
Ahogy láttam, ment itt a vita, hogy most visszaél-e az NV a dolgokkal, vagy sem. Én józan paraszti ésszel a következőket gondolom...
1. Attól nekem nem lesz jobb, ha elkérik az e-mail címemet. Ha a GE fent van a gépen (márpedig az enyémen fent van), akkor az úgyis jelzi, ha van friss driver - vagyis ezért felesleges (sőt, értelmetlen) elkérni a címet.
2. Minek nekik e-mail cím? Hiszen a nélkül is működik a GE, és anélkül is jönnek-mennek a driverek, meg a felhasználói statisztikák. Akkor miért is nekik a cím? Nyilván, mert valamit akarnak majd vele; és ahogy az összes ilyen céget megismerhettük, nem jótékonyság lesz belőle.
3. Felejtsük már el végre, hogy aki leír valamit X cég ellen, az nem egyértelműen Y (az X ellenfele, vetélytársa) kedvelője, és csak és kizárólag az X cég iránti ellenszenv miatt írja, amit ír. Lehet, hogy 'csak' igaza van. És nem csak az X kedvelőknek lehet igazuk; lehet, hogy valamit éppen az Y kedvelők jobban látnak, mert nincs rajtuk az 'X a király' feliratú szemellenző (persze, az 'Y a király' szemellenző sem mindig jelenti azt, hogy nekik van igazuk).
Szerk.: 4. Amivel vissza lehet élni, azzal vissza is fognak. Ha nem az adott, az adatokat beszedő cég; akkor majd az, aki 'véletlenül' rátalál erre az adatbázisra (hiszen csak az marad titokban, ami nincs a neten).
Uff...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Resike
2015.10.18. 21:02
Mérvadó nVidia hír hiányában most jönnek a GEX alá keverni a szart a piroskák. Nevetséges.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.10.20. 00:57
37.
Szándékos kibaszás? (Ha jól emlékszem ezzel támadták az MS-t is, hogy a saját szoftvereit részesíti előnyben a W10.)
Ha valaki csinál valamit, de azt nem úgy csinálja meg, esetleg utólag beleszól a futásába, hogy jól fusson a riválisainak a hw-jén, esetleg egyáltalán ne menjen rajtuk, akkor már gonosz a cég. Ha te csinálsz valamit, akkor azért csinálod, hogy mások használják fel arra, amire te szeretted volna? Nem hiszem. AMD oldalról örülnék, hogy legalább fut rajta (ha szarul is), és hogy nincs teljesen letiltva. De ha nem tetszik írjatok petíciót a játékfejlesztőknek, hogy AMD-s techekkel is vértezzék fel a játékaikat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Fzoltan cryd
2015.10.20. 08:29
Nem. Ez szabadpiaci körülmények között szándékos károkozás. Ráadásul a felhasználóknak sem jó.
Bezzeg az AMD minden lóf*szt szabadon felhasználhatóvá tesz, lásd pl. FreeSync. Röhej, hogy az ipar is fogja magát "valamiért" és a nem mindenki által elérhető nVidia "N-Sync"jét hasznája.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!