iPon Hírek

Új Gmail funkció: levélküldés visszavonása

Dátum | 2009. 03. 20.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

Bizonyára sokakkal előfordult már az az eset, hogy megírtak egy igen terjedelmes elektronikus levelet (email), majd a küldés gombra kattintva, amikor a levél már el is indult a címzett felé, eszükbe jutott: Hoppá! Lemaradt egy csatolmány, meg egy megjegyzés, vagy rossz embert vettünk fel a "másolat küldése" mezőbe. Ilyenkor, mivel a címzett POP szerveréhez nem rendelkezünk Admin hozzáféréssel, már nem is tudunk módosítani az elküldött levélen, maximum újraküldhetjük azt, kijavított formában.

A Google pontosan a fentiekben felvázolt problémára nyújt megoldást (no persze nem ad a címzett POP szerveréhez megfelelő hozzáférést). A Gmail rendszerben egy új szolgáltatás kap helyet, amely a levél elküldésének visszavonására ad lehetőséget. A fícsör gyakorlatilag pár másodperces időkeretet ad a felhasználónak: amíg az a néhány másodperc le nem telik, a "Levél elküldve." megjegyzés mellett egy Undo, azaz Visszavonás link is megjelenik, így ha eszünkbe jut, hogy javítanivaló van az email-ben, akkor ezt megtehetjük anélkül, hogy a hibás levelet megkapná a címzett.

Az új funkció. Reméljük, hamarosan elérhető is lesz.
A Google egyik munkatársa, Michael Legget - aki a Google Felhasználói Élmény fejlesztőcsapatának egyik tagja - vetette fel az ötletet: Mi lenne, ha sok más visszavonással kapcsolatos funkció mellett a levél elküldésénél is lenne lehetőség a visszavonásra? Az ötletet tett követte, majd a fejlesztőcsapat elkészítette a funkciót. A szakemberek szerint az 5 másodperces időkeret elegendő, hogy a felhasználó még időben visszavonhassa a hibásnak vélt levél elküldését.

A Gmail felhasználók a Gmail beállítások között találják majd meg az új funkció bekapcsolásához szükséges opciót: az Undo Send funkció melletti kis jelölőnégyzet kipipálásával már élni is fog az új szolgáltatás.

Megjegyzés: a hír írásakor a Gmail fiókban még nem volt elérhető a fent említett "Undo Send" beállítás.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. petyus76
2009.03.20. 20:17
Az ötlet jó, de még jobb lenne ha szabadon állítható lenne az időintervallum. Nekem pl. kevésnek tűnik az 5 mp.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. pluto
2009.03.20. 20:49
Egyet éretek Petyussal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. gebana
2009.03.21. 00:39
navégre
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Roninka
2009.03.21. 01:14
FarLT:
azért elég erős egy ilyen dolgot egy olyanhoz hasonlítani,mint a Wall E -ben látottak, vagy akár a nyalókás dolog.. nem értem mi köze van mindennek ahhoz, ha éppen véletlenül elfelejtesz valamit csatolni mailban.. nem attól leszel dagadt 200 kilós zsírgombóc, mert ráklikkelsz 1 gombra, hogy mégsem küldöd el a mailodat.. úristen...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. laza0909
2009.03.21. 02:44
Ez akkor is idiotaknak valo opcio, akik nem tudjak, hogy mit is csinalnak/akarnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. laza0909
2009.03.21. 02:50
Es ki az a cheap-ass aki 5$ert zaklatja Larryt!?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. replay
2009.03.21. 11:10
A kényelmi funckiók addig jók, amíg nem zavarják más felhasználók kényelmét. Jelen esetben ez annyit jelent, hogy addig jó ez a megoldás, míg nem zavarja azt a tökéletes embert, aki sosem felejt le semmit egy e-mailből. Márpedig most nem értem, hogy pl. FarLT-nek mi baja van az opcióval, mert nem hiszem hogy egy Undo gomb megjelenése a tájékoztató üzenet mellett nagy kényelmetlenséget, vagy zsúfoltságot okozna. Ráadásul OPCIONÁLIS, tehát akinek nem kell nem kapcsolja be.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. axe
2009.03.21. 15:37
tök fölösleges, és baromságnak tartom... és igaza van FarLT-nek mindent helyettünk a mikrochippek végeznek, és túl elkényelmesedünk! ez a visszavonás is baromság, nehogymár még a végén 2x kelljen elküldeni valamit, még a végén elfáradunk a több gépelésben meg egérmozgatásban
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Bluesp
2009.03.23. 07:38
Cukik vagytok, mint a kocsma politikusok.
Nagy valószínűséggel az az undo gomb ott lesz. Ha tetszik, ha nem.
Ek. én is küldtem már el mailt hiányosan. Ettől azért még nem érzem magam debilnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. dkekesi
2009.03.23. 08:22
Van egy olyan mondás, hogy csak az nem hibázik, aki nem dolgozik. Nem rendszeresen, de a legfigyelmesebb emberrel is előfordul, hogy néhanapján lehagy valamit (főleg ha naponta nem csak 2 mail-t küld). Észreveszi, visszavonja... Erre pont jó. Nem azt jelenti, hogy HELYETTED fogja visszavonni, mert a GMAIL látja, hogy nincs attachment, lemaradt a CC-ből valaki, stb., hanem a USER veszi észre (azaz ha késve is, de gondolkodik, ellentétben egyes hozzászólókkal).
Ha úgy vesszük, ahogy axe és FarLT gondolkodik, akkor pl. a Bookmarks opció is kimaradhat a browser-ekből (meg sokminden más sokminden másból): nehogymár olyan gyíkok legyünk, hogy még egy pár nyamvadt linket sem tudunk fejben tartani. Fujj, de elkényelmesedtünk... undorító... lol
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!