iPon Hírek

Új hálózati adattárolókat mutatott be a QNAP

Dátum | 2014. 10. 13.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

A QNAP új hálózati adattárolókkal veszi célba a piacot, annak is a SOHO részét, vagyis az újdonságok a kisebb otthoni vagy üzleti irodákat, illetve az ütőképes NAS-ra vágyó otthoni felhasználókat veszik célba. A TS-x31-es sorozatú Turbo NAS-ok háromféle kivitelben érkeznek, de közös alapokon nyugszanak: mindannyian kétmagos Cortex-A9-es központi egységet alkalmaznak, ami 1,2 GHz-es magórajelen ketyeg. A SoC egységhez 512 MB-nyi DDR3-as rendszermemória társul, így az új NAS-ok kellően rugalmasak és gyorsak. A NAS szoftvere 512 MB-nyi eMMC alapú tárhelyen lapul.
Az újdonságokon biztonsági mentéseket éppúgy tárolhatunk, mint különböző fájlokat, amelyeket aztán akár távolról is el lehet érni. Az új NAS-ok multimédiás funkciókkal éppúgy rendelkeznek, mint a felhő alapú szolgáltatások támogatásával, sőt, privát felhő létrehozására is használhatóak.
QNAP TS-131
A TS-x31-es sorozatban egylemezes, kétlemezes, illetve négylemezes modell is található, amelyek Gigabites LAN portokat kaptak. Az egylemezes egyet, a többiek kettőt. A portok link aggregation támogatásának köszönhetően hatékonyan megnövelhető a rendelkezésre álló hálózati sávszélesség. Hab a tortán, hogy az új NAS-ok USB 3.0-s portokat is kaptak – egy az előlapon, kettő a hátlapon található –, így a hozzájuk kapcsolódó adattárolók, illetve egyéb eszközök is nagy sávszélességgel gazdálkodhatnak. Az USB portok nyomtatókat, szünetmentes tápegységeket, illetve különböző adattárolókat egyaránt kezelhetnek. Az előlapi USB porthoz One-Touch-Copy támogatás is jár, azaz az adattároló tartalma beállítástól függően a NAS adott könyvtárába másolható, illetve szinkronizálható annak tartalmával. A sort egy eSATA port zárja.
QNAP TS-231
A QNAP szerint a sorozat tagjainál Gigabites Ethernet kapcsolaton keresztül 110 MB/s körüli olvasási- és 80 MB/s körüli írási tempó elérésére van mód, ami nem hangzik rosszul. Az új NAS-ok fiókonként egy 2,5 hüvelykes vagy egy 3,5 hüvelykes adattárolót fogadnak, méghozzá SATA 6 Gbps-os porton keresztül. A rendszer hűtéséről az egylemezes modellnél 5 centiméteres, a kétlemezesnél 7 centiméteres, a négylemezesnél pedig 12 centiméteres átmérőjű ventilátor gondoskodik. A QNAP friss hálózati adattárolóihoz Note Station is jár, ami a jegyzetek gyors és hatékony kezeléséről gondoskodik. A digitális jegyzeteket könnyedén szerkeszthetjük a webböngésző alapú szerkesztővel – akár még a NAS-on tárolt multimédiás tartalmak is elhelyezhetőek bennük. A szolgáltatás persze mobileszközökről is elérhető, hála a Qnotes appnak. A funkció lényege, hogy fontos jegyzeteink bármikor elérhetőek távolról is, tárolásukról pedig nem egy harmadik fél által üzemeltetett szerver, hanem saját QNAP hálózati adattárolónk gondoskodik, ami sokak számára lehet fontos szempont. A jegyzetekből naptári emlékeztetők is készíthetőek, amelyek akár a Google Calendar szolgáltatásával is szinkronizálhatóak, de arra is van mód, hogy a jegyzetekből a napi tennivalókat tartalmazó listát készítsünk.
QNAP TS-431
Az új NAS-ok DLNA és AirPlay támogatást egyaránt kaptak, így a rajtuk tárolt tartalmak egyszerűen megtekinthetőek a kompatibilis okostelevíziókon, játékkonzolokon, illetve a különböző médialejátszókon is. A különböző tartalmak gyors eléréséről, megosztásáról és szinkronizálásáról a Photo Station, Music Station és Video Station appok gondoskodnak. A QTS App Center segítségével persze a felsoroltakon kívül egyéb alkalmazások is telepíthetőek a NAS-okra, így jelentősen kibővíthető a funkcionalitás. Extraként videó kódoló funkció is jár a termékekhez, amellyel lehetőség van a NAS-on tárolt videók kisebb felbontásra való konvertálására. A felsoroltakon kívül számos egyéb szolgáltatást is kínálnak a NAS-ok, amelyekről bővebb információt itt találnak az érdeklődők. Fontos még megemlíteni, hogy a fájlok távoli eléréséről, illetve menedzseléséről a Qphoto, Qmusic, Qfile, illetve Qmanager mobilappokkal gondoskodhatunk. A QNAP hálózati adattárolói rövidesen elérhetőek lesznek kereskedelmi forgalomban. A termékek várható árazásával kapcsolatban egyelőre nincs információ.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!