iPon Hírek

Új, hasznos funkciókkal bővült a Vivaldi webböngésző

Dátum | 2016. 06. 07.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

A nemrégiben általunk is kipróbált Vivaldi webböngésző már az 1.2-es verziószámnál tart, az új kiadás pedig számos új funkció kíséretében érkezett, amelyek segítenek még ütőképesebbé, még használhatóbbá varázsolni a Chrome alapokon nyugvó szoftvert.
Az újítások közül az egyik legfontosabb és legérdekesebb az, hogy a felhasználók nem csak kiaknázhatják az egér alapú gesztusokban rejlő lehetőségeket, de akár maguk is létrehozhatnak különböző gesztusokat, majd ezeket különböző parancsokhoz rendelhetik. Ehhez egy speciális menü áll rendelkezésre, amelyen belül megszerkeszthető a kívánt gesztus „nyomvonala”, majd ez menthető és fel is használható. Az új gesztus használható új böngészőfül megnyitására, ablak bezárására, előre vagy hátra lépkedésre a megtekintett oldalak között, vagy bármi egyéb más funkcióra, amihez egyébként tartozik billentyűparancs is.
Megújultak a böngészőfülek is, amelyek a rajtuk keresztül elérhető almenü segítségével csoportosan is vezérelhetőek, így például könnyedén egymás mellé nyitható két böngészőfül. Sőt, mostantól bármilyen kezdőoldal beállítható alapértelmezett kiindulási pontként új böngészőfül nyitásakor.
Nagyon fontos extra, hogy a Vivaldi 1.2-es kiadásától kezdve az egyes böngészőfülekhez külön-külön zoom értékek adhatóak, így a nagyítás vagy kicsinyítés mértéke az adott weboldal tartalmához igazítható. A zoom tartomány 20%-tól egészen 500%-ig terjed, ami elég nagy mozgásteret eredményez. Ezzel együtt új billentyűparancsok is érkeztek, valamint a webböngésző felhasználói kezelőfelülete is átesett némi grafikai módosításon, sőt, egy új nyelv támogatása is érkezett, ami nem más, mint a katalán.
A Vivaldi Technologies elnök-vezérigazgatója szerint továbbra is arra törekszenek a folyó projektek segítségével, hogy a Vivaldi a piac legjobban testre szabható webböngészője legyen, ugyanis szerinte az a webböngésző, amely a leginkább idomul használójához, az lesz a felhasználó számára legjobb megoldás. Ráadásul a fejlesztők nem azért dolgoznak, hogy olyan opciók kerüljenek a menükbe, amelyek szükségtelenek a felhasználók többsége számára – a frissen érkező újítások e misszió részét képezik. Az új webböngésző innen tölthető le.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. Asagrim
2016.06.07. 12:17
Gyorstárcsázás linkek a jump listben, vertikális fülek miniatűr előnézettel, jegyzetek, Opera alapértelmezett gesztusai előre beállítva, kompatibilitás chrome bővítményekkel ... alakul!

Az oldalsáv viszont egy csöppet bugos.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. R45eytx5
2016.06.07. 12:51
A zoom még mindig szar, megörökli az előző oldal nagyítási szintjét. Pl adott egy oldal ahol görgővel megnyitok egy képet. A másik fül ugyan azon a zoomon nyílik meg, mint ahonnan nyitottam. Ha megváltoztatom a nagyítást akkor meg változik mindkét oldalon a nagyítás mértéke. Az egymástól független oldalak nagyíthatósága az új operában is alap dolog, ezt nem nevezném újításnak. Ha viszont teljesen függetlenül tudnám módosítgatni annak tudnám hasznát venni, mivel adott a probléma, hogy a monitor felbontásánál nagyobb képek bezoomolt ablakban sehogy se kerülnek jól megjelenítésre. Ezt úgy értem, hogy nem illeszti teljes képernyőre ha kizoomolok (a képre kattintva nem a böngésző nagyítása), mert megmarad ott a zoom(a böngészőé). Ha nyomok egy ctrl+0 hogy lássam az egész képet akkor meg az eredeti fület ahol nekem nagyítás volt azt is visszarakja 100%-ra
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. BruzsaPeti
2016.06.07. 14:53
A szintkronizáció jöhetne már, nagyon várom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. VikMorroHu...
2016.06.07. 16:34
Érdekes, nálam nincs ilyen menüpont, hogy 2 lapot egymás mellé helyezzen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Asagrim VikMo...
2016.06.07. 18:53
Ha a screenshotomra gondolsz, akkor azt úgy csináltam, hogy az oldalsávon kattintottam a plusz gombra, és hozzáadtam az automatikusan felajánlott chrome web store-t.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Sadenal
2016.06.08. 01:40
Én érzem úgy, hogy ez túl okos lesz az átlag felhasználónak, és emiatt egyáltalán nem várható, hogy nagy szeletet szakít a tortából?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Asagrim Saden...
2016.06.08. 09:06
Egyáltalán nem bonyolult használni, észre se veszed a plusz lehetőségeket, ha nem tudsz róluk, annyira le van egyszerűsítve a megjelenés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!