iPon Hírek

Új IBM rekord: 330 TB-nyi adat egyetlen szalagos meghajtón

Dátum | 2017. 08. 02.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

Az IBM kutatói a Sony Storage Media Solutions mérnökeivel együttműködve egy újabb adatsűrűségi rekordot értek el a szalagos adattárolók szegmensében. Noha a szalagos adattárolás sokak számára régimódi dolognak tűnhet, olyasminek, amire ma már igény sincs, erről azonban szó sincs, hiszen ezt az adattárolási módot még manapság is rengeteg helyen használják fontos adatok hatékony mentésére. Érdekesség, hogy az első szalagos meghajtót több, mint 60 éve mutatták be, a technológia azonban azóta sem tűnt el a süllyesztőben, sőt, kedvező tulajdonságai miatt – megbízhatósága és költséghatékonysága miatt – folyamatosan fejlődik.
A szalagos adattárolást jellemzően biztonsági mentések esetében szokás bevetni, ahol csak nagyon ritkán van szükség a szalagok tartalmára – például egészségügyi adatok, adózási adatok, videók, illetve egyéb tartalmak tárolásakor –, így ezeket „hideg” adattárolóknak is szokás nevezni.
A prototípus meghajtó szalagjának felépítése
A mai rekord 2006 óta az ötödik, amit az IBM szakemberei a szalagos meghajtók szegmensében elértek, és valószínűleg messze nem az utolsó. Az új eredmény lenyűgöző, hiszen adatsűrűség terén egyetlen négyzethüvelykes területre 201 milliárd bitnyi tömörítetlen adatot tudtak elraktározni, ami a Fujitsu által korábban elért 123 milliárd bites eredményhez képest óriási előrelépés. Az 1098 méter hosszú szalagra összesen 330 TB-nyi adat fér, ami az IBM kutatói szerint mintegy 330 millió könyvnek felel meg.
Az óriási mennyiségű adat rögzítéséhez új jelfeldolgozó algoritmusokat kellett kifejleszteni az adatcsatorna számra, amelyekkel a lineáris sűrűség 818 000 bit per inch értékre nőtt, valamint egy 48 nm széles TMR (Tunnelling Magneto-Resistive) olvasófejre is szükség volt. Ehhez még megfelelő szervo vezérlést is tervezni kellett, hogy a fejpozícionálási pontosság kellően jó legyen – a végső eredmény 7 nanométeren belüli pontosság lett. A fejlesztések és a 48 nm széles TMR olvasófej jóvoltából 246 200 sáv eltárolására nyílt mód egy hüvelyknyi távon, azaz tizenháromszorosára sikerült növelni az egy hüvelyken elférő adatsávok számát a korábbi TS1155-ös szalagmeghajtóéhoz képest.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. dbelam
2017.08.02. 16:43
"Költséghatékony"
HP C7976BN HP LTO-6 Ultrium 6.25TB BaFe RW Non Custom Labeled Data Cartridges 20 Pack: 15 ezer HUF / 6 TB szalag
Quantum Data Cartridge LTO-7 - 20 Pack - 6 TB (Native) / 15 TB (Compressed): 35 ezer HUF / szalag
PLUSZ a meghajtó. Annyira így már nem vicces, otthonra pláne. (jó, nem is oda szánják) Pedig milyen jó lenne mert amúgy kompakt és archiválni tökéletes.
Visszahozza a nem létező emlékeket a hangkazettás adattárolásról (nekem szerencsére az első emlékem a 3.5" floppy)
Vagy az ArVid ami VHS kazettát használt. Simán fel lehetne éleszteni a technológiát és a fiókban rohadó hangkazettákat meg VHS szalagokat végre lehetne valamire használni, nem csak (nagy)fater keletnémet "oktatófilmjei" foglalnák a fiókot. (bár valószínű járna egy erős tockos a szép emlékek letörléséért)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. mikej95 dbela...
2017.08.02. 18:43
Ugye az megvan, hogy ahol szalagot használnak ott komplett csarnokokat is kitömnek vele és sínen mennek az olvasófejek a különböző kazettákhoz. Régen láttam már a Google/Facebook databank marketing anyagait, de gyanítom a ritkán keresett, régi tartalmat ők is ilyenen tárolják.
Miután kiépítik a rendszert a kazetták már csak aprópénznek számítanak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2017.08.02. 18:48
Az lto6 szalag TB-kénti ára fele a hdd-nek. Persze gigamegacsillióbájt az sokba kerül, bármire is rakod, de a szalag a legolcsóbb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. havoc28 dbela...
2017.08.02. 18:54
Nyugat-német filmek voltak azok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. j.panzer
2017.08.03. 00:43
Az ilyen komolyabb szalagos drive-ok millió forintokba szoktak kerülni, de legalábbis sok százezerbe. Cégeknek talán jó, de magánszemélyeknek nem játékos karakter.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. katt777
2017.08.03. 13:33
Kezdem bánni, hogy eladtam kb. 25 éve a C64-et a szalagos meghajtójával együtt. Mondjuk a szalag nyúlása, illetve törése minden megállításnál, adatmennyiségtől függetlenül nem tette túl biztonságossá a rendszert.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!