iPon Hírek

Új Intel alaplapok natív PCI támogatás nélkül?

Dátum | 2010. 06. 28.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Intel 2011 elején dobja piacra hatos sorozatú lapkakészleteit, amelyek közül a P67-et és a H67-et már több alaplapon is viszontláthattuk az idén június elején megrendezett Computex 2010 alkalmával. Az Intel nagyjából négy évvel ezelőtt döntött úgy, hogy nyugdíjazza az IDE csatolófelületet, így azóta az alaplapgyártók csak külön külső chip segítségével tudják biztosítani a szabvány elérhetőségét. A legfrissebb hírek szerint a következő áldozat a 32-bites PCI slot lesz, amely bizony elég régi technológia. A források szerint a 6-os sorozatú lapkakészlettel rendelkező alaplapokon a jövőben már csak külön külső vezérlő használatával juttathatják PCI támogatáshoz a gyártók a felhasználókat, ugyanis az Intel lapkakészlete nem nyújt többé natív támogatást a korosodó technológiához.

A klasszikus PCI slotok.
A jelenlegi helyzet szerint a fentiek a H67-es, P67-es és H61-es lapkakészlettel ellátott alaplapokra vonatkoznak majd, az üzleti felhasználók számára készített Q67-es, Q65-ös és B65-ös lapkakészletek továbbra is kínálnak majd natív PCI támogatást. Amennyiben az értesülések hitelesek, akkor sincs baj, ugyanis a gyártók harmadik fél által készített vezérlővel továbbra is kínálhatnak majd PCI slottal ellátott termékeket. Az Intel az információkat sem megerősíteni sem cáfolni nem kívánta, mindössze annyit mondtak az illetékesek, hogy amit jelen pillanatban nyilvánosságra lehet hozni a friss lapkakészletekkel kapcsolatban, azt már korábban is elmondták, vagyis most hivatalosan annyit lehet tudni az alaplapokról, amit az alábbi felsorolás tartalmaz:

Az Intel hatos sorozatú lapkakészlete köré épülő újdonságok LGA-1155-ös processzorfoglalattal érkezik, amely nem lesz kompatibilis a jelenleg is forgalomban lévő LGA-1156-os processzorokkal, ahogy arról már korábban is beszámoltunk. Az alaplapok a Sandy Bridge architektúrára épülő processzorok fogadására lesznek felkészítve és jövő év elején érkeznek.

Néhány P67-es és H67-es alaplapot már bemutattunk - amelyek egyébként tartalmaznak PCI slotokat -, ezekkel kapcsolatban az alábbi hivatkozások tartalmaznak bővebb információkat.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

16. silentfrog
2010.06.28. 09:42
Legalább egy ilyen bővitőhelyet hagyhatnának.
Hova fogja a sok embergyerek bedugni pl a tv kártyáját?

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Azrael
2010.06.28. 09:44
PCI-E 1x?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. doktorovic...
2010.06.28. 11:10
fejlődés, INTEL papa valamit kitalál és a gyártók kénytelenek belemenni, vagy kiesnek a piacról, hol van még olyan gyártó aminél ez ugyan így müxik....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Merwenus
2010.06.28. 11:46
Jajj de örülök, hogy PCI-E hangkártyát vettem, és képes voltam +500 forintot kiadni érte, és hogy a mostani alaplapomon nem csak VGAnak van PCI-E hely az alaplapon
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. silentfrog
2010.06.28. 11:59
Mikrobi én itt az iponon is elég sok digitális adás vételére alkalmas tv kártyát láttam amin ilyen csatlolás van....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Phantomstr...
2010.06.28. 12:01
Nekem sem fog hiányozni a PCI. Szerintem a gyártóknak sem kellene erőltetni, ahogy az IDE csatolót sem nagyon kellene.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. huncut123
2010.06.28. 12:30
Az IDE, a PS2 (bill.), és a PCI is a múlté, az ISA sorsára fog jutni, bár én még mindig használok IDE, és PS2 portot is, de csak azért mert az eszközök régiek, ha már van egy DVD írója az embernek akkor minek vegyen újat, amikor általában csak Windows telepítésre kell, ez lenne a hátránya ha nem lenne (kb 3-4.000Ft amit ki lehet bírni, ha már új gépet vesz az ember).
És nem azt mondja hogy nme lesz rajta, hanem csak nem natívan, mint az IDE a mostaniakon, ezért tenni fognak majd a gyártók a lapjaikra, lehet hogy a gamer lapokon nem lesz, de nekünk nem is kell
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. vna
2010.06.28. 12:33
Szerinted nem tiltakoztak volna a gyártók, ha tényleg szükség lenne rá egy otthoni felhasználó esetében?
Nem tudnék olyan PCI-os eszközt mondani, amit ne váltott volna ki már évekkel ezelőtt egy jobb eszköz, sok esetben alaplapra integrálva.

Mindemellett, tudni lehetett, hogy ez a lépés eljön, csakúgy, mint az RS232 és LPT portok, a floppy-k és vélhetően nem sokára a PS/2 és PATA portok eltűnetése is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. carraroxt
2010.06.28. 16:44
Ez szimpla szarrágás... Mennyibe került volna natívan belerakni? Tuti töredékébe, mint hogy az alaplapgyártóknak kell áthidalni. Régi, vagy nem a PCI port igenis élő szabvány még, elég csak megnézni a számtekboltok kínálatát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. prohlep
2010.06.28. 17:27

RS232 eltunik?

Ha elvegzel egy sima Cisco tanfolyamot nehany szazasert, vagy egy kettes szintut kozel egy milaert, akkor RS232 port nelkul nehezen mozdulsz: a vilaghalon talalhato szamtalan Cisco eszkoz be- vagy at konfiguralasat sok esetben CSAK egy RS232 konzolon keresztul tudod elvegezni, es TERMESZETESEN NEM GRAFIKUSAN, HANEM KARAKTERESEN.

Windows-on szocializalodott tanfolyam-resztvevok sokkal hajlamosabbak a megbukasra.

Mert a kozel milas tanfolyam dij nem jelent papir garanciat. A Cisco nem, egy "penzert diplomat adunk" vegzettseg gyar.

Hullanak is a Windows-only naivak.

Amugy ma oltarit szivtam egy MicroSoft RAID1-el: (1) az altala hibasnak velt wincsit se szo se beszed, odaadta a felhasznaloknak egy ujabb ures meghajtokent. (2) helyreallitas cimen pedig az altala korabban hibasnak velt wincsit ugy szinkronizalta vissza a RAID1-be, hogy a hibasnak velt wincsit vette alapul, es azt masolta ra a jonak velt wincsire. COPYRIGHT PIC PUHA!

Reszemrol nincs szo zsigeri gyuloletrol. Hanem ezek egyszeruen tenyleg nem normalisak.

Es rengeteg ember pedig partner ebben ez eszement orulteben.

A "mi windows-osok vagyunk tobben" felkialtassal lesoprik a tapasztaltabb nem-windows-os emberek velemenyet.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. tszaboo
2010.06.28. 17:42
carraroxt: sok-sok lábba került volna, és az tényleg dréga, mert kell másnak a hely.
prohlep: rs232 már eltűnt, szinte semelyik gépen nincsen, akinek kell, az vegyen 500 Ft-ért usb-232 átalakítót, és kész. Ne mondd, hogy az nem az igazi, millióegy dolgot fejlesztettem már vele.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. _DiEGO_
2010.06.28. 20:16
Azt majd utánna meg sír a sok emberke ha PCI helyére PCIe lép és a VGA uj foglalatot kap ... lesz anyázás asszem megen

Pediglen "" fejlődés lesz csak...

Fejlődés = emberek kopasztása
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. tibaimp
2010.06.28. 21:58
silentfrog: méghogy tv kártyát, de én hova teszem az isteni x-fi hangkarimat, az alaplapi ehhez képest egy szar, nem is használom, bakker...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. szenpeti
2010.06.29. 11:00
Intelék megint meghatározták, mi legyen, az lesz, és pont. Én két éve is már alig bírtam levadászni olyan alaplapot, amin van 2*PS/2, LPT, COM, és 3*PCI.
Mielőtt bárki nekem esne: van egy régi, de rendkívül jó A4tech egerem, egy szintén jó PS2 bill, és a soros-párhuzamos portokat is használom, valamint tele vagyok kártyákkal is aminek kellenek a slotok (FireWire, régi SB a midihez, TV kártya). Így egyre biztosabb hogy amíg csak megy ezt a konfigot fogom tartani, mert ugyan USB-PS2 adapter létezik, de az LPT adapter már jóval több pínz, csak a midi keyboard csatolásához meg szintén akkor egy drága hangkari kéne külön, amúgy az alaplapi elég jó.
egy szó mint száz a meglevő eszközök teljesítményével teljesen elégedett vagyok, és ilyenek csatolásához nincsen szükség többre, mint egy PCI. Ha meg közben a proci telejsítménye egyszer nem lesz elég, akkor szívás. Manapság mindig a sok videokari slotot nyomják, de nem értem, minek. Én sokszor videót szerkesztek, meg egyéb CPU-igényes műveleteket végzek, de nem videokarikra, hanem más perifériákra van szükségem, abból betettem egy nagyot, az bőven elég a nem legzabálósabb játékokhoz.
Szóval, Intelék túlságosan visszaélnek piaci erőfölényükel, úgy érzem, ha most kéne gépet venni, valószínűleg nem is Intelt vennék.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. bszoke88
2010.06.29. 11:39
én elhiszem, h vannak olyanok, akiknek még szüksége van rá, csak ők a kisebbség. ennyi
én pl. amellett vagyok, h 1 azaz egy interface-t használjanak mindehová, pl. a pci-e-t.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Zack( ro)
2010.06.29. 14:39
szenpeti : Asus, Gigabyte
Nekem Asus P5QL-E van 2xPs2 PCI-bol nem tudom hany van tobbi meg nem tudom hogy mik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!