iPon Hírek

Új, Intel alapú Surface táblán dolgozik a Microsoft?

Dátum | 2015. 03. 27.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Microsoft Surface sorozatának ARM alapú tagja, amely Windows RT operációs rendszert használt, finoman szólva sem volt sikeres. A Windows RT operációs rendszert a vállalat már igyekszik elfelejteni, és a jelek szerint a következő konzumer piacra szánt Surface tábla sem ARM alapokra épül majd. A pletykát a WinBeta munkatársai szellőztették meg. Jelenleg annyi tudható, hogy a következő nem-pro Surface tábla ARM helyett x86-os alapokra támaszkodik majd, a központi egység szerepét pedig valamely Intel Atom vagy Intel Core M sorozatú megoldás töltheti be. A főként átlagfelhasználóknak szánt újdonság passzív hűtéssel érkezik, azaz abszolút hangtalanul működik majd. Az operációs rendszer szerepét az x86-os alapok miatt nem Windows RT tölti majd be – azt látszólag úgyis eltemették már –, hanem Windows 8.1-es operációs rendszer, amit később ingyenesen lehet Windows 10-re frissíteni. Utóbbi egyébként nem csak x86-os, hanem ARM architektúrára is elérhető, így végső soron akár ARM alapokra is támaszkodhatna a Surface 3 Pro alá érkező konzumer tábla.
Surface 2
A kínálat jelenlegi konzumer tagja, azaz a Surface 2 egy 10,6 hüvelykes képátlójú, 1080p-s felbontású érintőkijelzővel rendelkezik, adattároló kapacitása pedig egészen 64 GB-ig terjed. Ez a modell még Windows RT operációs rendszert használ. Egy hasonló tulajdonságokkal rendelkező, de már x86-os alapokra támaszkodó tábla, ami teljes értékű Windows 8.1-es operációs rendszert futtat, mindenképpen vonzó választás lehet a piacon, amennyiben az árazása is korrekt. A jelenlegi Surface 2 449 dollárról indul, ha 32 GB-nyi tárhellyel kérjük.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. j.panzer
2015.03.27. 17:32
Naaaaaaaaaaagyon helyes. Első perctől kezdve mondom, hogy ezt így kellett volna csinálni. A Win RT egy halva született ötlet volt, soha nem lett volna szabad meglátnia a napvilágot. Teljesen értelmetlen, user bosszantó, hulladék, retek, vacak volt. A világ legrosszabb ötlete a legrosszabb köntösben. Hiába volt maga a hardver jó, a Win RT miatt lényegében teljes mértékben használhatatlan volt. Mint egy versenyautó kerék nélkül. Még annál is sokkal rosszabb.

Miután volt "szerencsém" kipróbálni az első Surfac RT-t, sokkos állapotban csak ennyit tudtam kinyögni "***meg ez ***va nagy bukás lesz!!!!"

És lám igazam lett. Teszem hozzá nem kellett ehhez jóstehetség, egész egyszerűen minden épp eszű ember érezte, hogy ebből fizikai képtelenség akár csak egy darabot is eladni.

Harcoltam is az RT ellen minden fronton, és a sok MS bérenc vérpistike meg is mondta, hogy én vagyok a hülye, és majd meglátom iPad killer lesz. Ha-ha... Nem jött be.

Szóval szerintem a világ legnagyobb hibája volt ezt az OS kereskedelmi forgalomba kitenni, főleg olyan áron, olyan szerepbe, amit neki szántak.
(10 rugós, Windows Lite tabletnek elment volna... talán).
De még az első generációt az ember le is nyeli, úgy voltam vele, hogy mindenki hibázhat.
Az igazán nagy szégyen a 2. generáció jelentette. Akkor már a statisztikák is igazolták, hogy az egész koncepció halott, és addigra már piacon voltak a Bay Trail-es Atom procik. Mindig mondtam, hogy azokra kellett volna az olcsóbbik Surface modellt építeni.
Gyártási költsége kb. dollárra pontosan megegyezett volna az ARM-es változattal (30-35 dollár egy komolyabb ARM és egy normális Atom proci is, más difkó meg úgy sem lett volna), és cserébe a teljes értékű Windows-t kapták volna a userek, nem egy kiherélt, a szó legszorosabb értelmében semmire sem használható hulladék OS-t.

Ami a mostani jövevényt illeti, Core M-es procival még mindig nagyon drága cucc lesz, viszont egy combos Atommal, és egy jó árazással akár tényleg ütős is lehet. Mondjuk úgy, hogy egy combos atom procival, és jó kijelzővel, 150K-s áron azonnal vennék egyet. Eladnám a mostani 8 colos Win8.1-es tabimat, és megvenném a Surfice-t. Annál drágábban viszont nem izgat.

Egyébiránt az ártól függetlenül azt kell mondjam, az utóbbi évek legjobb döntése volt, hogy az MS kinyírta a pcsba a Win RT-t. Annál szutykabb OS-t még nem hordott hátán a Föld.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. j.panzer
2015.03.27. 17:39
Meg is ünneplem ezt a szép napot. Végre hivatalosan is halott az RT. YES!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. tibaimp
2015.03.27. 21:26
Haver, Te nagyon begurultál az RT-re, nem ismerem a cuccot, de hiszek neked, olvastam több felé is, hogy fos lett.
Én a munkatársammal már beittam, tedd Te is ezt, ha másért nem, hát azért, mert vége az RT-nek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!