iPon Hírek

Új Intel Atom processzorok mikroszerverekbe

Dátum | 2012. 10. 17.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Manapság az ARM  többmagos processzorai egyre jobban terjeszkednek a mikroszerverek szegmensében – ezt a térhódítást a jelek szerint az Intel nem hagyja szó nélkül. A vállalat műhelyében már készülnek a Centerton Atom processzorok utódai, amelyek Avoton kódnév alatt kerülnek majd forgalomba, méghozzá az Edisonville platform részeként


A kiszivárgott belsős dokumentum jóvoltából most abba is betekintést nyerhetünk, hogy nagyjából mire számíthatunk majd az Intel Avoton kódnévre keresztelt processzoraival kapcsolatban. A 22 nm-es gyártástechnológiával készülő újdonságok 2-től 8-ig terjedő processzormag-mennyiséggel gazdálkodhatnak, másodszintű gyorsítótáruk pedig ennek megfelelően 1 MB-tól és 4 MB-ig terjed. Ez azt jelenti, hogy processzormagonként 512 KB-nyi L2 Cache áll rendelkezésre. Az utasításokat végre sorrenden kívül küldi majd ki (out of order), akárcsak az AMD Bobcat magjai, vagy a VIA Nano processzorai, így némi teljesítménynövekedésre is számíthatunk.

Az Intel Avaton Atom család tagjai alap esetben 2,4 GHz körüli magórajelen ketyeghetnek, de ez az órajel a Turbo Boost támogatásnak köszönhetően akár 2,7 GHz-ig is növelhető lesz. A beépített memóriavezérlő átesik némi átalakításon, így az már kétcsatornás DDR3-1600 MHz-es memóriamodulok kezelésére is képes lesz, beleértve az alacsony feszültség mellett üzemelő DDR3L-1600 MHz-es modulokat is.

Az üzleti szférában nélkülözhetetlen ECC memóriatámogatás és az Intel VT támogatás szintén a kínálat részét képezi. Az újdonságok várhatóan FCBGA tokozással kerülnek forgalomba és 20 watt alatti TDP-vel rendelkeznek. A friss, szerverekbe szánt Intel Atom processzorok 2013-ban érkeznek.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. djbundy
2012.10.17. 23:01
Ez már egy szimpatikus atom.
IGP ezekbe nincs vagy csak lemaradt?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. legyes
2012.10.18. 08:08
djbundy: "mikroszerverekbe". Azaz blade-ek lesznek belőlük. Csak kisebb helyfoglalással és fogyasztással, mint egy "hagyományos blade". Ideálisak pl. webszerverekhez, amiknél nagy előny lehet a sok-sok-sok mag megléte. pl. ilyen

Vagy akár a játszós szerverekbe, mint ez
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!