iPon Hírek

Új Intel SSD-k hatalmas adattároló kapacitással?

Dátum | 2010. 02. 22.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

Az Intel ugyan nem kifejezetten az SSD meghajtóiról ismert, de a gyártó kétségkívül egyre sikeresebb a piac ezen szegmensében. A legfrissebb információk szerint a közeljövőben még nagyobb hangsúlyt fektet majd a cég a szilárdtest adattárolók piacára: év végéig a mostanihoz képest drámaian megnő az SSD-k adattároló kapacitása.

A kiszivárgott tervek alapján az idei év negyedik negyedévében már akár 400 GB-os példányokat is találhatunk majd az X25-E modellek között, de az X25-M egységeknél még ennél is magasabbra helyezi a lécet a gyártó, ugyanis ebben a családban 600 GB-os adattároló kapacitással rendelkező egységek is helyet kaphatnak.

Az üzleti szegmens igényeit a Lyndonville kódnévre keresztelt család fogja kielégíteni, amelyben 100 GB-os, 200 GB-os és 400 GB-os példányok lesznek jelen. Ezek a meghajtók a jelenleg is forgalomban lévő 32- és 64 GB-os X25-E sorozatú meghajtók helyét veszik át. Érdekesség, hogy a jelenlegi gyakorlattal ellentétben nem SLC, hanem MLC típusú NAND Flash chipeket fog alkalmazni a gyártó az újdonságok elkészítéséhez, pedig az SLC modellek nem csak több írási ciklust képesek elviselni (MLC->10E vs. SLC-> 100E), hanem nagyobb írási és olvasási sebességeket is kínálnak olcsóbb társaiknál. A 34 nm-es MLC chipekhez a vállalat új, az eddiginél fejlettebb vezérlőt társít majd, sőt, a firmware esetében is számos újítást fognak alkalmazni, amelyek vonzóbbá, gyorsabbá és megbízhatóbbá teszik majd az MLC alapú újdonságokat.


Természetesen a kereskedelem fő áramába szánt termékek (SSD-knél nehéz lenne őket középkategóriának hívni) piacán is találkozhatunk majd újdonságokkal. A gyártó ebben a szegmensben friss Postville meghajtókkal támad, amelyek elsejében 20 nm-es csíkszélességgel készülő MLC típusú NAND Flash chipek lapulnak. Az IM Flash gyáraiban készülő újdonságok közül az X25-M család tagjai, amelyeket főként hagyományos noteszgépekbe és asztali gépekbe szánja a gyártó, 160 GB-os, 300 GB-os és 600 GB-os változatokban kerülhetnek a boltok polcaira. Az X18-M modellek, amelyek 1,8 hüvelykes formátummal rendelkeznek, már az ultravékony és ultrakönnyű notebookokban fognak feltűnni: ezek az egységek 160 GB-os és 300 GB-os adattároló kapacitást kínáló verziókban készülnek. Az X25-V, azaz az olcsó 2,5 hüvelykes SSD-ket tartalmazó család egy 80 GB-os taggal bővülhet.

Az új SSD meghajtók ajánlott végfelhasználói áraival kapcsolatban egyelőre nincsenek információk, de ez nem is csoda, hiszen a negyedik negyedév még igen messze van.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!