iPon Hírek

Új játékon dolgozik a SimCity atyja

Dátum | 2011. 11. 17.
Szerző | Morte
Csoport | JÁTÉK

Will Wright a Spore, a Sim City és számos Sim játék atyja HiveMind néven új céget hozott létre, és új játékon dolgozik, melynek címe szintén HiveMind, és újabb lépést jelenthet a játékok evolúciójában. Wright ötletének lényege egy olyan játék, amely valós életünk elemeit is beépíti magába, és ez alapján egyedi, testre szabott játékélményt kínál. Azt még nem árulta el, hogy ez hogyan fog manifesztálódni, de elmondta, hogy a játék célja, hogy érdeklődési körünk és rendszeresen végzett tevékenységeink alapján találja meg és biztosítja számunkra a legjobb szórakozási lehetőségeket.

Wright 50 különböző dimenzióra osztja azokat az adatokat, melyek alapján egy személyt megismerhetünk; ezek közül néhány hely alapú (pl. hol vagyunk, hol vannak a barátaink), de az is ilyen adat, hogy mennyi pénzünk van. Ez meglehetősen úgy hangzik, mint egy durva behatolás a magánszféránkba, ám az alkotó szeretné kihangsúlyozni az ebben rejlő szórakoztató értékeket. Tisztában van vele, hogy sokan féltik személyes adataikat, de azt is tudja, hogy bizonyos rétegek (pl. a fiatalabb generáció tagjai) számára ez nem jelent problémát, ők örömmel osztják meg másokkal a róluk szóló információkat, főleg, ha cserébe megfelelő mennyiségű szórakozást kapnak a játéktól – gondoljunk csak a Facebookra.

A játék a szórakozás, életstílus, és személyes eszközök érdekes egybeolvasztása lenne, melynek célja, hogy a valóságot tegye még érdekesebbé a játékos számára a róla gyűjtött adatok segítségével; ha elég sok emberről gyűjtötte össze a megfelelő adatokat akkor pl. randiszolgáltatásként is működhetne. A fitneszprogramok, mint pl. a Wii Fit is adatokat gyűjtenek rólunk, és figyelemmel kísérik mennyit fejlődtünk. A koncepció ebben esetben is az, hogy a játék egy olyan tevékenységet tegyen érdekesebbé a rendelkezésére álló eszközök segítségével, amely nem játék.

Ezek persze csak példák voltak, a HiveMind sokkal több lesz, mint egy randiszolgáltatás, vagy fitneszprogram.  Wright mindig is nagy elme és újító volt, szerinte a konzoljátékok és közösségi játékok kora után a fejlődés ebbe az irányba mutat. A jövő játékosainak nagy része mobilokon és egyéb hordozható eszközökön fog játszani olyan játékokkal, amelyek még jobban az egyént helyezik a központba. Wright alkotásai is erről árulkodnak, a SimCity-től a The Simsig haladva játékai egyre inkább az egyénre koncentráltak. Szerinte olyan korba értünk, amelyben magából a játékosból lesz játék.

A The Simsben található ötletekből merít a HiveMind is. A The Sims mesterséges intelligenciájának nagy része nem magukban a kis emberkékben rejlett, hanem a környezetükben lévő tárgyakban. A tárgyak "felajánlották" szolgáltatásaikat a szimnek, aki azt a tárgyat kezdte használni, amely legégetőbb szükségleteit elégítette ki. Wright új játékában játékostársaink fognak nekünk segíteni valós problémáink megoldásában, és mi is segíthetünk másoknak. Az internet ideális környezet ez efféle feladatmegoldásra; ha sok ember összefog, kollektívaként könnyebben old meg nagy problémákat. Ez a fajta ajándékokon alapuló kölcsönös segítségadás jellemző a Facebookos közösségi játékok nagy részére is. Wright ötlete mégis inkább Bruce Sterlingnek, a cyberpunk egyik atyjának Maneki Neko című 1998-ban írt sci-fi elbeszéléséhez köthető, amelyben a címben szereplő jó szerencsét hozó cicával jelképezett hálózat tagjai ismeretlen embereknek adnak ajándékokat, cserébe a mesterséges intelligencia által vezérelt hálózat, amely mindent tud mindenkiről, szintén ismeretlen emberek segítségével elégíti ki igényeiket. (Érdemes elolvasni, a poént nem lövöm le).

Ha mindez nagyon rejtélyesen hangzik is, az biztos, hogy Wright valami igazán nagy dobásra készül, amire érdemes lesz odafigyelni.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. gezu1025
2011.11.17. 21:24
Érdekes, de inkább raktározza el a gondolatot magában egy pár évig, és dobjon ki egy Sim City 5-öt.

Köszönjük.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. BiP
2011.11.17. 22:14
Annak én is örülnék.
Igaz, itt a Cities XL, de az valahogy nem érdekel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. djbundy
2011.11.18. 01:30
Simcity5000-re szavazok én is sokféle játékmóddal, moddolható tartalommal. A CitiesXL valahogy nem tetszik, pedig nem rossz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. peti198706...
2011.11.20. 04:25
Én ezt már wright-val nem előbb, hanem fej-fej mellett tanáltuk ki
Mikor még wowoztam, gondolkodtam, milyen jó is lenne nem kimozdulni, s a 3d-s világban "bevásárolni" vendor mellett, nem szekercét, meg páncélt vagy esetleg lovat, hanem tejet kenyeret, sajtott, lakás bútort kipróbálni, saját magunk alkotta "tápolt" karakterünkel összeszedni a hozzávalókat "kifarmolni" amit ki kell, abban a világban - leadva, beváltva cumis üvegből ehetjük/vehetjük/vitathatjuk a tejet. - Fejlesztőcsapatok megkeresése toborzása, cégek kelendő termékeinek lemodellezése, integrálása a (VilágPiac3D-ben ) Wright buksiból kipatant "játékhoz".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!