iPon Hírek

Új, jobb ár/érték arányú SSD-k az OCZ-től

Dátum | 2009. 06. 05.
Szerző | Freeman07
Csoport | ADATTÁROLÁS

Az OCZ halkan, minden feltűnés nélkül mutatta be az Agility-sorozatú SSD-it a vállalat weblapján. Az új SSD-tárolókkal a cég az általános felhasználású szegmenst célozza meg.

A 30, 60 és 120 GB-os kapacitásban forgalomba kerülő SSD-k 64 MB gyorsítótárral érkeznek. A 30 GB-os modell 185 MB/s olvasási, 100 MB/s írási és 60 MB/s hosszantartó (sustained) írási sebességgel rendelkezik, a 60 és 120-as modellek pedig 230 MB/s olvasási, 135 MB/s írási és 80 MB/s hosszabban is fennntartható írási sebességgel rendelkeznek. A meghajtókban az Indilinx vezérlő fog helyet kapni, amit már láthattunk korábban is a vállalat termékeiben (OCZ Colossus), azonban vélhetően lassabb, MLC-felépítésű NAND flash chipek alkotják a tárolókapacitást. A meghibásodások közötti idő (MTBF) 1,5 millió óra a vállalat leírása alapján, így nyugodt szívvel rábízhatjuk a rendszeradatokat is a tárolóra. A fogyasztás is megfelelő, működés közben 2 W-ot, készenléti módban pedig 0,5 W-ot eszik.


Az olcsóbb NAND-chipeknek és az Indilinx vezérlőnek köszönhetően az új Agility SSD-k körülbelül 10 százalékkal olcsóbban kaphatók mint az OCZ Vertex-sorozatú SSD-k. Az Agility-sorozat még ebben a hónapban piacra fog kerülni 2 éves garanciával, reméljük valóban megfelelő ár/érték aránnyal.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

12. polarx
2009.06.05. 17:28
VISSZA A HIRHEZ

10%? hát jónak még ezt se mondanám esetleg jobbnak.. meg mire mo-re ér lehet scsak 5% lesz abból a 10-ből
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. MassKilla
2009.06.05. 17:37
de utálom ezeket a szenzációhajhász címeket a cikkekhez!

ez nem a blikk!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. BullFrog
2009.06.05. 17:41
MassKilla egyetértek....szánalmas hogy már az ipon is kezdi, fingja nincs az áráról de ő már tudja hogy jó lesz! Idióta >>
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. prohlep
2009.06.05. 18:11
2 év garancia SSD esetén baromi kevés!

SSD nagy baja a megbízhatóság csökkent mértéke. Emögé komlyabb garanciát kell betenni, mielőtt hajlandó lennék SSD tarolóra bízni a számomra fontos fáljaim kezelését.

SSD esetén éppen a megbízhatósági problémák miatt minden árat duplán kell számolni, mert első próbálkozásként csak RAID1-et mernék megpróbálni.

Én, pontosabban a korosztályom átelte a 80-as években, hogy milyen a megbízhatatlanságból adódó adatvesztés, ... minden fontos dologról számtalan másolatunk volt, lehetőleg EGYMÁSTÓL ELTÉRŐ technológiára alapozott másolat.

A világhíres Kürt adatmentő cég alapító személyisége sem véletlenül éppen az én korosztályom.

Az utóbbi 15 év nagyon leszoktatott minket a megbízhatósági aggodalmaskodásról.

Pedig újra itt van a küszöbünkön.

Nem csak az SSD, hanem a csíkszélesség túlzott csökkentése ALATTOMOSAN, de biztosan növeli évről évre a memória vagy processzor hibázások sűrűsödését.

Lassan eljutunk odáig, hogy a kozmikus viharokat is előre fogják jelezni, ugyanúgy mint az időjárási frontokat, mert ez utóbbinál az ügyeletes kórházak előre tudják, hogy milyen tipikus esetekre készüljenek, az előbbinél meg majd az informatikusok fogják tudni, hogy a kritikus dolgokra jobban oda kell figyelni, mert kozmikus front esetén megnő a biztonsági redundanciát is átlépő hibahalmozódás lehetősége.

A korábban küldött hozzászólásomhoz magyarázat.

Garancia egy héttértároló esetén azt jelenti, hogy amennyiben a garanciális időn belül a meghibásodott szektorok aránya elér egy minőségi limitet, akkor a garancia terhére lecserélik a háttértárolót, ...

... de az adataid meghibásodásáért te felelesz, azt senki sem fogja hibátlanokra visszacserélni, mert tipikusan nem is tudja senki, hogy mi lenne a hibátlan verzió.

Wincsi es SSD közt az az őrült nagy különbség, hogy mindnyájunk kollektív közös tapasztalata szerint aze elmúlt 15 évben a wincsik a garancia időt jóval túllépve sem hibáztak, csak elvétve néha.

SSD esetén viszont ott van az ijesztően alacson újraírhatósági limit. Normálisabb fájlrendszerek már régóta naplóznak a fájlok mellé olyan információkat is, mint például az utolsó hozzáférés időpontja.

Azaz ami a felhasználónak sima olvasás, az az SSD szemszögéből újraírás.

Ha vegigkeresel valamit a teljes fájlrendszereden, akkor az ott található több százezer fájl mindegyikénél frissül, újraíródik az utolsó hozzáférés időpontja.

Tapasztalat szerint hagyományos wincsiknél ez nem hogy nem káros, hanem még jót is tesz azáltal, hogy a fej ilyenkor nem egyetlen track felett tanyázik.

SSD-nél vért izélnek a gyártók és driver írók, hogy az ilyen több százezres újraírásokat valahogy összehozzák azzal az általuk bevallott ténnyel, hogy egy szektor tartóssága valahol eleinte 10 ezer, mostanában akár 100 ezer és talán a jövőben afölé kerül.

10 uszkve 100 ezres újraírás-kibírási limit nagyon ijesztő.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. csatarij
2009.06.05. 18:28
Nem értem mi itt a szenzációhajhász? 10 %-os csökkenés az jobb, nem?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. TökmagosJa...
2009.06.05. 18:29
A közeljövőben terveztem egy SSD-t venni rendszermeghajtónak, de sikeresen elbizonytalanítottál...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. drauthev
2009.06.05. 19:05
@csatarij: Azért szenzációhajhász, mert továbbra sem tudunk semmi konkrétat az áráról, pedig én ennek reményében néztem meg csak a hírt, mivel tegnap már olvastam máshol.

Egyébként rendszervinyónak, játékoknak és egyéb, nem fontos adatok tárolására nyugodt szívvel lehet SSD-t használni szvsz. Nem olyan rossz az a megbízhatósági ráta.

Az utolsó hozzáférés naplózását pedig ki lehet kapcsolni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. prohlep
2009.06.05. 19:54
@drauthev: egyetértek veled (lásd korábbi hozzászólásaimat), az SSD teljesen jó minden olyan célra, amit írtál: utolsó hozzáférési naplózást kikapcsolhatjuk (ha nem dolgozunk komolyan), és nem visszaállíthatatlan adatokat tárolunk rajta.

Oprendszert, alkalmazást és játékokat nyilván vissza lehet állítani az eredeti gyári forrásokból, a jogosultságot igazoló kulcsok használatával.

Családi képek is tehetők SSD-re, ha MÁSUTT VAN BIZTONSÁGI FŐPÉLDÁNY. Stb.

A képlet világos: ne az SSD legyen a biztonságunk alapja. És akkor már lehet élvezni az SSD nyújtotta előnyöket, mint hozzáférési tempó, csönd, fogyasztás, mechanikus ellenállóság, stb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. csatarij
2009.06.05. 20:28
@drauthev: Akkor ez esetben javítom a címet, nem "jó ár/érték arányú", hanem "jobb ár/érték arányú".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. SEALER24
2009.06.06. 13:25
Ha nagyon fontos az adatbiztonság, akkor a megoldás 3 db SSD egy RAID5-ös tömbbe kötve. Erre ma már sok alaplapi vezérlő is lehetőséget ad. Hatalmas írási-olvasási sebesség, minimális elérési idővel, plusz nagyfokú adatbiztonság. Az SSD-k ebben a felállásban mutatják meg az igazi erejüket a merevlemezekhez képest. Igaz drága, de akinek fontosak ezek a szempontok az úgyis áldoz rá. Ha a gép egyben munkaeszköz is akkor simán megéri. Szerintem idővel behozza az árát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. d311c
2009.06.08. 08:41
Vagy az is egy jó megoldás, ha nem vesztek MLC SSD-t, mivel az pont az élettartam és a megbízhatóság rovására növeli a kapacitást.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. ossyni
2009.06.08. 19:31
mondjátok már meg nekem én hd videót vágok és elég a normál winyó sebesség...

MINEK A RAID?

30-60-120Gb -ezek még összeadva is kevés nem hogy 30! haha
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!