iPon Hírek

Új kamerával bővült a GoPro kínálata

Dátum | 2015. 07. 08.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A GoPro legújabb terméke meglehetősen komoly visszhangot kapott az elmúlt napokban. A vállalat legutóbb tavaly szeptemberben mutatott be új készüléket, így eleve nagy érdeklődés fogadta a friss masinát, ráadásul a GoPro – története során most először – egy a korábbiaktól egészen eltérő konstrukcióval állt elő.
A Hero4 Session esetében rögtön az elején le kell szögezni, hogy a vállalat most valószínűleg nem a profi sportolókban látja a célpiacot, hanem sokkal inkább azokban a vásárlókban, akik csak a nyaralásuk során megtett túrákat szeretnék videóra rögzíteni, és ehhez keresnek társat. Erre pedig valóban megfelelhet a Session, hiszen ez a készülék az új dizájnból fakadóan 50 százalékkal kisebb helyet foglal el, és fele akkora a tömege is, mint mondjuk a csúcson trónoló Hero4-nek a vízálló tokkal együtt. A vállalat vezetője, Nicholas Woodman elmondta, hogy ezúttal magukkal versenyeztek, és a cél a lehető legkompaktabb kamera megalkotása volt – nos, ezt figyelembe véve jól végezték el a házi feladatukat. A kocka testbe bújtatott szerkezet élhosszúsága a 4 centiméter, a tömege pedig mindössze 76 gramm.
Érdekesség rögtön az elején, hogy az apróság nem igényel vízálló tokot (egyelőre nincs is hozzá), ugyanis önmagában is bírja a nedvességet. A burkolat szigetelése nem annyira ellenálló, mint a többi kamerához mellékelt plexi tok, de így sem lehet rá különösebb panasz, hiszen 10 méterig biztosan nem okoz neki gondot a nyomás – strandokon megállja majd a helyét, búvárkodni viszont senki ne induljon el vele. A Session modell a korábbiakkal ellentétben nem 12 megapixeles szenzorra épül, hanem mindössze 8 MPixeles. Ezzel maximum 1920 x 1440-es felbontású videókat tud majd csinálni a felhasználó, ilyenkor 30 FPS sebességre képes a hardver. Ha csökkenti a tulajdonosa a képpontszámot, akkor növelhető a rögzített képkockák száma, így 1080p mellett 60 FPS-sel dolgozik, 720p esetén pedig már 100 FPS-es lassított felvételek alkothatóak vele. A hangrögzítés terén ez ígérkezik az eddig legjobb GoPrónak; két mikrofonnal lett ellátva (eltérő helyekre kerültek ezek), és képes a kevésbé zajos forrást kiválasztani.
A Hero4 Session alapból rendelkezik Wi-Fi és Bluetooth modulokkal, ezeket kihasználva tud kommunikálni a hozzá kapcsolódó okostelefonnal vagy táblagéppel, aminek itt különösen fontos szerepe lesz. Az eszközön mindössze két gomb fedezhető fel, az egyikkel a vezeték nélküli kapcsolat állítható fel, a másikkal pedig indul a kamera, illetve maga a felvétel is. A Hero4 Session úgy működik, hogy amikor nem megy a videózás, akkor a kamera teljesen kikapcsol, tehát a felvételek indításakor kapcsol be a szerkezet, a leállítás és a mentés után pedig rögtön nyugovóra tér. Egyetlen opció érhető még el rajta külső vezérlés nélkül, ha hosszan nyomják a bekapcsológombot, akkor Time Lapse üzemmódra vált. Minden más beállítást az okostelefonról vagy tabletről lehet majd piszkálni. Az üzemideje jónak ígérkezik, ugyanis egy 1030 mAh-s telep került bele, amit Micro-USB csatlakozón keresztül lehet majd újra tölteni.
A speciális tokkal jól látható lesz, és lebegni fog a víz felszínén.
Az újdonságot néhány szaklap már közelebbről is szemügyre vehette, és mondhatni egészen vegyes tapasztalatokról lehet hallani. A Hero4 Session valóban sokkal könnyebben hordozható, elhelyezhető és viselhető, mint a többi készülék, ráadásul a működési mechanizmusából fakadóan az üzemideje is jelentősen javult. Egyes beszámolók szerint akár kétszer annyi ideig is bírhatja, mint mondjuk a jelenlegi Silver, hiszen gyakorlatilag teljesen ki van kapcsolva, mikor éppen nem rögzít. Érdemes megemlíteni azt is, hogy a hangminősége valóban javult a társaihoz képest, kevésbé lesznek zajosak a videók. Sajnos azonban árnyoldala is van a készüléknek. A képességeit tekintve elmarad a Hero4 Black, de még a Silver mögött is, és ezt bizony a felvételek minőségén is észre lehet venni. Illetve azt is meg kell jegyezni, hogy a pozitívumként kiemelt jobb üzemidő itt létszükséglet, ugyanis az akkumulátor beépített, nem lehet cserélni, ha véletlenül lemerülne.
A GoPro Hero4 Session esetében sokan arra számíthattak, hogy a szerényebb képességek és a kompaktabb kivitel mellé versenyképesebb ár társulhat, de sajnos nem így alakult. Az újdonságért nem kevesebb mint 430 eurót kell kifizetni, vagyis éppen annyit, mint a Hero4 Silverért. A forgalmazása előre láthatólag július 12-én veszi kezdetét.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. djgeg
2015.07.08. 17:44
" Az újdonságért nem kevesebb mint 430 eurót kell kifizetni, vagyis éppen annyit, mint a Hero4 Silverért. A forgalmazása előre láthatólag július 12-én veszi kezdetét.
"

hahaha
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. RealDreamQ
2015.07.08. 17:52
Az újdonságért nem kevesebb mint 430 eurót kell kifizetni

Na húzzanak melegebb éghajlatra !
még ha ápr 1 volna azt mondom vicc .

De így egy ..... inkább nem írom le , annyit nem ér
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. ncc1701
2015.07.08. 18:08
Lehet, h ér ennyit, de nekem nem. Pedig érdekes lehetett volna számomra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. R3LaX123
2015.07.09. 01:46
Én is gondolkozok, hogy kellene vennem egy kamerát motorozáshoz, de baromi drágák
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.07.09. 11:50
http://ipon.hu/webshop/product/sjcam_sj4000_fekete/921455

Próbáld ki ezt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!