iPon Hírek

Új képkeresési módszert fejleszt a Google

Dátum | 2008. 04. 30.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | IT VILÁG

A Google fejlesztőcsapata a Pagerank technológia mintájára új képkeresési eljárást fejleszt ki. Az új technológia VisualRank névre hallgat, az eljárás keretein belül már nem a szövegkörnyezet és a különböző szöveges megjegyzések alapján választja majd ki a Google motorja a keresett képet, hanem a kép tartalmát "elemezve" rangsorolja a találatokat, így pontosabb eredményeket kínál a felhasználók számára.


A VisualRank technológia a kép tartalmát próbálja elemezni, ám az elemzéshez nem a megszokott klasszikus módot alkalmazzák, az ugyanis rendkívül időigényes és drága, valamint rengeteg erőforrást emészt fel. Az új algoritmus a keresett kép témája alapján rangsorolja a találatokat, ennek köszönhetően pedig relevánsabb találatokat kaphatnak a felhasználók a jövőben. Hogy könnyebben megértsük, mi is a technológia lényege, azaz hogy történik a kép felismerése, nézzünk egy egyszerű példát: ha rákeresünk a McDonalds szóra, akkor a kereső a jól ismert arany "boltíveket" keresi majd a képekben. Minél jobban dominálnak egy képen az arany boltívek, azaz a McDonalds logó, a kép annál előrébb fog elhelyezkedni a találati listában.

Az új technológiát még ugyan fejlesztik, ám egy teszt segítségével már megpróbálták demonstrálni, hogy mire is képes az új eljárás. A teszt 150 ember részvételével zajlott: az eredmények szerint az új technológia alkalmazása mellett 83%-kal kevesebb az irreleváns (oda nem illő) találat.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. J.o.k.e.r
2008.04.30. 15:59
Jónak ígérkezik a tevhnológia de már most azt mondják sokan, hogy a gyakorlatban nem lesz majd kivitelezhető az aljárás... :S
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!