iPon Hírek

Új kisbolygók felfedezéséhez vezet a 9. bolygó keresése

Dátum | 2016. 09. 06.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

2014-ben Scott Sheppard, a Carnegie Tudományos Intézet és Chadwick Trujillo, az Észak-Arizonai Intézet kutatója érdekes elmélettel rukkolt elő. Néhány Neptunuszon túli égitest pályaazonosságaira hivatkozva felvetették egy nagytömegű objektum létezését, amely befolyással lehet ezek pályájára, némileg egységesítve ezeket. Hozzájuk csatlakozott 2016-ban Konstantin Batygin és Michael E. Brown, a Caltechről, akik már egyenesen azt állították, hogy a pályák helyzetére egy eddig felfedezetlen bolygó jelentheti a legjobb magyarázatot. A kilencedik bolygó utáni vadászat azóta is gőzerővel folyik, és bár egyelőre nem sikerült közvetlen bizonyítékot találni az égitest létezésére, a csillagászok úgy hiszik, egyre közelebb járnak célpontjuk megtalálásához. Egy most megjelent tanulmányban Sheppard és Trujillo egy sor új felfedezésről számol be a Naprendszer külső vidékéről, amelyek tovább szűkítik a bolygó potenciális tartózkodási helyeit.
A kutatók vizsgálatuk során a chilei Victor Blanco távcső sötétanyag-kamerájának adataira, illetve a japán Subaru teleszkóp HSC nevű műszerére támaszkodtak, és a két távcső révén az elmúlt időszak minden idők legnagyobb mélyűri kutatásába vágtak bele, ami a Neptunuszon túli területeket és a Kuiper-övet illeti. A vizsgálat célja további olyan égitestek felfedezése volt, amelyek pályája igazodik a már megfigyelt trendhez, és ezzel megerősíti, hogy valami nagy tömegnek még lennie kell odakint. A régió a kilencedik bolygó létén túl azért is érdekes, mert ahogy Sheppard nemrégiben kifejtette, a Külső-Naprendszer tele van olyan égitestekkel, amelyek rendszerünk keletkezése óta alig változtak, így fontos információkkal szolgálhatnak azzal kapcsolatban, hogy milyen építőelemekből álltak össze annak idején a bolygók. Bár rengeteg apró objektum kering a Naptól távol, eddig csak néhányat fedeztek fel a szakértők, éppen messzeségük miatt.
Az új tanulmányban a kutatók egy csokornyi extrém, nagyon elnyújtott pályán keringő égitest felfedezéséről számolnak be, amelyek kilógnak az Oort-felhő legtöbb ismert égitestje közül. Ezek alapján valóban úgy tűnik, hogy egy nagytömegű objektum befolyásolja haladásukat. Az újonnan detektált égitestek közül a 2014 FE72 például pályája legtávolabbi pontján 3000 csillagászati egységre távolodik el a Naptól, amit csak egy erős gravitációs forrás jelenlétével tudnak magyarázni a szakértők. Sheppard és Trujillo, illetve más kutatócsoportok az elmúlt két év során az égbolt nagyjából 10 százalékát vizsgálták át a Naprendszerhez tartozó, távoli égitestek után kutatva. Ahogy egyre több, piciny és hideg objektumot fedeznek fel, ezek között egyre több olyan égitest bukkan elő, amelyek szélsőséges mutatókkal rendelkező pályáját a legegyszerűbben egy kilencedik bolygó létével lehet megmagyarázni. Sheppard elmondása szerint a céltól, vagyis a bolygó létének igazolásától ugyanakkor még nagyon messze vannak. Még mindig nagyon kis esetszám áll rendelkezésükre a következtetések levonásához, így egyelőre csak annyit lehet mondani, hogy érthetetlen, mi folyik a Külső-Naprendszerben. Az esetleges újabb bolygó felfedezésére tehát vélhetően még éveket kell várni, de addig is újabb és újabb érdekességeket tárnak fel a csillagászok a Naprendszer távoli, alig ismert régióiból. És nagyon úgy tűnik, hogy nemcsak más rendszerekben, de saját házunk táján is bőven akad még felfedeznivaló.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. zorrd023
2016.09.06. 09:17
Viszont sok a kérdőjel, lehet hogy ezek a felfedezett kisebb nagyobb égitestek csak áthaladnak a Naprendszer külső részén, vagy a Nap gravitációja bevonta őket de kérdéses mennyire stabil és fent tartható a pályájuk, vagy éppenséggel a pályájuk egyre instabilabb mert a Naptól való távolság miatt egyre kevésbé hat a Nap gravitációja rájuk és lassan kiszakadnak a rendszerből, vagy egy nagyobb égitest haladt el a rendszer mellet, ez okozta a pályák elmozdulását, esetleg egy Plútó vagy egyéb bolygó-kisbolygó méretű objektum szakadt ki a Naprendszerből.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. hunstree zorrd...
2016.09.06. 09:37
Nekem erről az jut eszembe, hogy a Pioneer űrszondákon rajta van a naprendszerünk modellje. Legalábbis a tudomány 1973-as állása szerint. Ami ezek után lehet hogy tök hiányos.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Morph76
2016.09.06. 12:05
Az ókori feljegyzésekben is rendre megtalálható a 9. bolygó.Sok helyen említést tesznek a Nibiruról. Már csak évek kérdése és igazolni fogják...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. ChoSimba Morph...
2016.09.06. 12:43
Igen, tudjuk, ahogy a tóriumos reaktor és a warp hajtómű tervrajza is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Szefmester
2016.09.06. 20:47
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!