iPon Hírek

Új köntösben tér vissza a mágnesszalag

Dátum | 2012. 10. 24.
Szerző | Jools
Csoport | IT VILÁG

Az elmúlt évek során elképesztő mértékben megnőtt az internetes adatforgalom és az elektronikus formában tárolt információ mennyisége, így egyre nagyobb szükség van nagy mennyiségű adat tárolására képes rendszerekre. Folyamatosan zajlanak tehát a fejlesztések ezen a téren is, és elképzelhető, hogy a jelenleg elsődlegesen erre használt merevlemezeket egyes területeken energiatakarékosabb, ultramagas adatsűrűségű mágnesszalagok váltják le.

A Fujifilm és az IBM kutatói már 2010-ben elkészült az újfajta „magnókazetta” 35 terabájt adat tárolására képes prototípusával, amely egy akkora bárium-ferrit bevonatú szalagon hordozza ezt az adatmennyiséget, amekkora egy 10x10x2 centiméteres tokban felcsavarva elfér. Az IBM múlt heti bejelentése szerint jelenleg már egy olyan változaton dolgoznak, amely fizikailag ugyanekkora méretű, de 125 terabájt tárolókapacitású. A technológiát első ízben élesben várhatóan a Square Kilometer Array (SKA) nevű rádiótávcső-rendszer fogja használni, amely több ezer antennából áll majd össze, és várhatóan 2024-re készül el. A SKA a számítások szerint napi egy petabájt tömörített adatmennyiséget termel majd ki, ami azt jelenti, hogy három terabájt tárolókapacitású merevlemezekkel számolva napi 330, évi 120 ezer merevlemezre lenne szükség az adatok rögzítésére, amit képtelenség lenne megoldani.A kazetták használata lecsökkenti az energiaigényeket is. A Clipper Group 2010-es jelentése szerint egy merevlemez-rendszerű adatközpont kétszázszor annyi áramot fogyaszt, mint egy azonos adatmennyiség tárolására alkalmas kazettákat használó rendszer. Ez azért van, mert a merevlemezek a rendszer működése közben folyamatosan energiát fogyasztanak, a kazetták viszont csak akkor, amikor az adott darabon található adatok írása vagy olvasása zajlik, mondta el Jon Hiles, a Spectra Logic nevű digitális archiválással foglalkozó cég munkatársa.

A kazetták hátránya, hogy lassabban hozzáférhetők a rajtuk tárolt adatok, mint a merevlemezeken, hiszen meg kell keresni a megfelelő szalagot, majd oda kell tekerni a kazettát a konkrét információt tároló részhez. Evangelos Eleftheriou (IBM) elmondása szerint azonban a folyamatos fejlesztés alatt álló Linear Tape File System (LTFS) révén ez a folyamat annyira felgyorsulhat, hogy versenyképes lesz a merevlemezekkel.

A merevlemezek rövidesen képtelenek lesznek egyszerre gazdaságosak maradni és megbirkózni az egyre növekvő mennyiségű tárolandó adattal. Az elérhető adatsűrűségnek fizikai korlátai vannak, így egy idő után csak a nagy áramfogyasztású adatkorongok számának növelésével lehetséges a merevlemezek kapacitásának növelése, teszi hozzá a kutató. „Itt az ideje, hogy kihasználjuk a kis energiafogyasztású, olcsó kazetták nyújtotta előnyöket.”
 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

25. kray
2012.10.24. 18:21
Hát, hajrá!
A végén majd amikor BD200-nál tartunk mindenki egy bakelitlemezt szorongat majd
Visszajönnek még azok az idők, amikor a gyémántfejes tűk rengeteget értek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. gamerke
2012.10.24. 18:31
Na igen.
Nem is baj szerintem hogy így ,visszanyal a fagyi' mert a régi dolgokat hajlamosak az emberek lenézni. Házi adattárnak sem lenne utolsó ( filmek, fényképek stb. ) mert pár korongot feleslegessé tenne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. jedi
2012.10.24. 18:48
26595db dvd-r
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. zord01
2012.10.24. 19:00
Akkor én meg leporolom a C64-et meg a streamer-t, azt had szóljon...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. myckie2
2012.10.24. 19:01
És ezt a napi 1 Petabyte adatot át is nézi valaki?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. gelocziger...
2012.10.24. 19:24
Egy programmal elemzik majd ki azt a napi 1 petabyte-ot. Emberek meg gondolom csak akkor foglalkoznak egy kisebb résszel, ha az program valami kiugró adatot talált, vagy eltérést, stb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. kisza25 gamer...
2012.10.24. 21:26
a régi dolgokról csak annyit, hogy a merevlemez/SSD is már több, mint 50 éves
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. myckie2
2012.10.24. 21:26
Akkor gondolom azt szuperszámítógép végzi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. sniperjoce...
2012.10.24. 21:49
Mondjuk ez a kazetta egy számítógépen ahol fut egy OP rendszer elképzelhetetlen, de ha a nagyfelbontású filmeket nézzük akkor tökéletes.
Vagy ha csak valamit tárolni szeretnénk az ilyen esetekben tökéletes lehet főleg ha nem lesz méregdrága az író-olvasó meg maga a kazetta.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. zorrd023
2012.10.24. 22:14
Most is vannak pár terrás kazik amik jelentősen olcsóbbak mint a HDD-k de mi nem vehetjük meg mert az csak cégek stb-nek van pedig kéne egy író olvasó+a kazik. Olcsóbb lenne mint a HDD és Adat hosszútávú mentésére tökéletes csak hát ezt sajna nem igen lehet megvenni. Kb 3 éve érdeklődtem ilyenek után egy számtek boltban mert láttam a kazikat micsoda olcsók és mégis tb-okat tárolnak. Mit mondtak : Ez cégeknek van oszt nem tudtam venni magamnak. Kár pedig ha az író olvasó lenne 30 ezer de egy 2 tb-os kazi 10 ezer akkor lazán látszik jobban megérné mint a HDD-k. Bár azóta szerintem még kedvezőbb az ára hacsak nem játszották el azt mint a HDD-el. Hogy jaaaj az áradás miatt egy motor alkatrészből hiány van így nem tudunk eleget gyártani jaaaj. Adjuk jó drágán a HDD-ket oszt söpörjük be a hasznot. Így az üzemet ami elúszott még fel is újíthatjuk. A raktárkészletek meg vigan elegek voltak ahhoz hogy ne okozzon gondot a kiesés. De kompenzálniuk kellet a kiesést.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. zord01
2012.10.24. 22:39
Már látom előre, feltámad az a korszak, amikor a becsípett szalagokkal szívtunk, mint az állat...

Akkor már inkább a 2 terás ODD...

http://ipon.hu/hir/johetnek_a_2_tb_os_optikai_adathordozo_lemezek/22746

(Bár én azt sem preferálom)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Yoshileon
2012.10.25. 08:58
Mai nap is sok ilyet használnak nagy cégek, például bankok. Konkrétan tudom, hogy az egyik bankban egy külön kis tároló van mindenhol mágnesszalagokkal, és egy robot pakolgatja őket ide-oda, napi adatbázis mentésekhez.

Wikipedia: "Modern usage is primarily as a high capacity medium for backups and archives. As of 2011, the highest capacity tape cartridges (T10000C) can store 5 TB of uncompressed data"

Egyébként otthonra is vehetsz ilyet, ritka termék az, ami "csak cégeknek" adnak el. De valószínűleg nem éri meg. (találtam kazettát 1,5 terrásat 52 ezerér, ráadásul kéne még egy író-olvasó)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. scsabee
2012.10.25. 09:23
Ami jelenleg otthoni felhasználásra elérhető, azok az LTO4-es szalagok (ez a fenti 35TB-os, meg az elérhető 1-2 TB-osak LTO5-ösek). Ehhez van "olcsón" író-olvasó készülék, meg kazetta, de ezek 800GB kapacitásúak (tömörítetten 1600GB). És annyira nem olcsók, tehát még mindig simán olcsóbb a mai árak mellett a hdd
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. budspencer
2012.10.25. 10:00
"mert a régi dolgokat hajlamosak az emberek lenézni"

Nem erről van szó, egyszerűen a mágnesszalag nem alkalmas megfelelő minőségű tárolást végezni.
Aki még belecsípett a magnós korszak végébe, az tudja, hogy 1-2 lejátszás után már hallhatóan romlott a hangminőség. Nem beszélve a mágnesezhető anyag leválásáról a szalagról, persze ez a jobb gyártmányoknál kevésbé jelentkezett, de ott is jelen volt. Aztán maga a szalag mágnesessége eléggé kényes pont, idővel a szalag kezd lemágneseződni, pláne ha a környezetből valamilyen mágneses tér közelébe kerül (villanymotor, hangszóró, transzformátor, nagyáramú vezeték, képcső...). Ezek a problémák digitális tárolásnál is megmaradnak, sőt, az adatsűrűség növelésével halmozottan jelentkeznek, nem véletlen, hogy a streameres tárolás nem került be az otthoni tárolók közé. Egyszerűen drága, ahhoz képest amit nyújt. Egy 4 GB-os streamer kazetta 10.000 forint körül kapható, még most is. Szerintetek mennyibe fog ez kerülni mire kihozzák, ha egyáltalán kihozzák? Nem értem, ha már két évvel ezelőtt 35 TB-nál tartottak, akkor ez már rég piacképes lett volna. Valójában arról lehet szó, hogy ők is tisztában vannak vele, ez ebben a formában nem piacképes. Vagy drága, vagy nem megbízható vagy a gyakorlatban használhatatlan. Persze arra jók ezek a kutatások, hogy 1-2 évente a sajtóban promózni lehessen a márkaneveket. A kutya sem fog emlékezni rá, hogy 2024-ben milyen adattárolást ígértek egy távcsőrendszerhez. Valószínű 12 év múltán ez a technológia is totálisan elavulttá válna..."A merevlemezek rövidesen képtelenek lesznek egyszerre gazdaságosak maradni és megbirkózni az egyre növekvő mennyiségű tárolandó adattal"

Ilyenkor jön jól egy kis természeti katasztrófa és triplájára lehet növelni az árbevételeket, bármiféle fejlesztés, innováció nélkül. Kell ennél jobb gazdaságosság?

A felhasználó számára a HDD már rég nem gazdaságos, csak egyszerűen nincs más a kategóriában, nem véletlen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Humbuk
2012.10.25. 10:30
"mert a régi dolgokat hajlamosak az emberek lenézni"
Ez így van

A régi, nem feltétlenül rossz. Ez a becsípődés dolog, meg elég irreleváns. Nyilván ezt a technológiát 2012-es szintre hozva a mérnökök számolnak a lehetőséggel és mindent megtesznek ennek az elkerülése érdekében. Feltételezem, hogy ezen szalagok anyaga is más, mint a régi szalagoké, illetve a használata is különbözik a megszokottól.

Itt az a fő szempont, hogy adatokat tároljanak rajta és ne "hallgassák" rongyosra. Tehát én eltudom képzelni, hogy csak pár alkalommal fogják ezeket az adatokat visszaolvasni és nem minden nap 10x. Ha ezt vesszük alapul életképes a dolog.
Otthoni adattárolásra is csak ilyen módon lenne alkalmas. Ráteszed amit meg szeretnél őrizni és bevágod a szekrénybe, maximum ha használod az adatokat vissza másolod a gépre.

Itt inkább az okozza a problémát, hogy sokan olyan dologra szeretnék használni, amikre nem alkalmas. Ez a technológia is életképes abban a környezetben ahova szánják


Fenn tartom azt a lehetőséget is, hogy a internet kontra felhasználói tárhely mesterséges szinten tartása folyik a világban, és bizonyos köröknek nem igen érdeke, hogy az átlagos földi halandó gépében 50-100TB-nyi tárhely legyen.Mióta létezik a BD-XL és még nem igen kapni... Annó a dvdnél, főleg a cdnél nem kellett várni ennyit, pedig azért ma már szükség lenne arra az 1TB-kapacitásra a Full HD-s kamerák, filmek korában.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Balucsek
2012.10.25. 10:38
Hát így gyorsan ránézve az árakra inkább otthonra nem kéne. Lehet a kazi feleannyi, mint a hasonló méretű HDD, de LTO-4-es meghajtóból 1500$ alatt nem találtam, és az LTO-3-masból is a legolcsóbb 800$ körül mozog. Valamint sokkal rosszabbul tűri az írás olvasást mint az SSD-k... Így a szalag szerintem marad arra amire már jó ideje használják: biztonsági mentés, ha megdöglik a HDD van honnan ráhúzni a következő HDD-re...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. NKing
2012.10.25. 12:26
Azt se felejtsük el, hogy a HDD-nél milyen jelentéktelen az elérési idő. Még egy optikai adattárolónál is jobb. Egy ilyen mágnesszalagot fix sebességgel lehet tekergetni, nem valószínű, hogy kibírná a HDD-k 7-10 000 rpm-es sebességét, mert közvetlenül érintkezik az olvasófejjel. Mint ilyen, archiválásra tökéletes, de ha egyszer elő kellene bányászni belőle egy adott dolgot, az elég kínkeserves procedúra lenne. A biztonsági mentés arra való, hogy egy az egybe lecopyzzák a szalagról a mentést, ha beüt a baj. De ahogy a régi szallagoknál, úgy ennél is ez valószínűleg órákba telik majd. Főleg ekkora adatsűrűség mellett.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Yoshileon budsp...
2012.10.25. 13:38
"Nem erről van szó, egyszerűen a mágnesszalag nem alkalmas megfelelő minőségű tárolást végezni."

Úgy beszéltek róla, mintha egy régi, elavult technológiáról lenne szó. Nézzetek utána, mai napig alkalmazzák mentésekre. Nem arra, hogy élőben használd, hanem offline biztonsági mentésekre.
Egyáltalán nem halott, nagyon is megbízható tárhelyről van szó, nem véletlenül használják szinte mindenhol, ahol kritikus fontosságú adatok biztonsági mentéséről van szó (összes bank például).
Amiről beszélsz, lemágneseződés, romló minőség, anyagleválás, valószínűleg már réges rég ki van küszöbölve, ezek nem tűnnek túl bonyolult problémának.
Attól még, hogy hétköznapi használatban nem találkozol vele, létezik. (nem beszélve arról, hogy a merevlemez is mágneses elven működik, még mindig)

A mágneses adattárolás élt, él és élni fog!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Supra
2012.10.25. 14:14
Valahol a kettő között lehet az ideális megoldás.
Az, hogy a HDD-ket bekapcsolva tartják, csak egy szokás. Nyugodtan lehetne őket a szalagokhoz hasonlóan kikapcsolva, vagy egy extra alacsony powersave módban tartani - és rögtön nem lenne probléma a nagy fogyasztás.

Az a szöveg, hogy utolérték elérési sebességben a HDD-t egy nyilvánvaló, ordító marhaság, és biztos hogy a "tisztelt" marketing részleg tette hozzá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. zord01
2012.10.25. 15:08
Hát szerintem itt elég sokatoknak rossz a kiindulási alapja.
A mágnesszalagra semmivel sem fér TÖBB információ, mint egy HDD-re, pusztán arról van szó, hogy sokkal nagyobb a felülete. Az adatsűrűsége semmivel sem jobb.
Ha egy HDD-t akkora területűre (felületűre) növelnénk, ugyan annyi infó férne rá. Max pizzásdoboz nagyságú lenne.

Ami miatt viszont a szalag nagyobb felületű tud lenn, az a rendkívüli vékonysága.
Ez pedig ahhoz vezet, hogy moooooooooocskos sérülékeny. A merevlemez meg attól lesz biztonságos (és vastag), hogy merev. Jobban ellenáll a fizikai behatásoknak.
Egy szalaggal sokkalta több baja lesz az átlag felhasználóknak.

Cégeknek, kutatóbázisoknak, ahol a megfelelő felhasználás, és tárolás megoldott (Professzionális író/olvasó gépek, klimatizált, árnyékolt szobák), és nem napi szinten kell hozzáférni az infóhoz, hanem hetente, havonta, évente, oda ez tökéletes, de a mindennapi életben ez "használhatatlan".

Persze a használhatatlan nem igaz, hisz használtuk régen is, DEEE mennyit szívtunk már vele?? A szalagot a magnő becsípte, gyűrődött, egy hűtőmágnes tönkre vágta, a gyerek kihúzta, a nap szétolvasztotta, stb. stb... aki élt már akkor, emlékszik, hogy egy kazetta (amin még analóg mód volt rögzítve a zene, ami sokkal hibatűrőbb eljárás, mint a digitális rögzítés) minden lejátszás után picit rosszabb lett, a max élettartama meg pár év volt.
Nem véletlen lett sikeres a CD, ami a kazettához képest olyan volt, mint a tampon. CareFree. Nem gyűrődött, nem dobta le az adatot, nem szakadt el, nem ragadt be a csévélő dob, 100000 is lejátszható volt minőségromlás nélkül, jobb minőségű korongok még a karcolást is bírták, és végre nem soros, hanem paralel módon lehetett elérni rajta az infót.

Hatalmas előrelépés volt, nem véletlen. Ez nem jelenti azt, hogy a mágnesszalag nem jó semmire, csak azt, hogy a mindennapi életben, az átlag felhasználó számára sokkalta egyszerűbb volt a CD, majd a DVD.

Megmondom őszintén nosztalgia fog egy egy-egy magnó, vagy videó kazetta láttán, de ha valaki azt mondaná, hogy mától megint azt kell használjak, nemes egyszerűséggel felrúgnám. Nincs az az isten...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Asagrim zord0...
2012.10.25. 15:33
1: Type II króm kazetta sokkal tartósabb mint egy mai CD, amit 3 év múlva már dobhatsz ki.

2: 2004-ig kazettát használtam, mert előtte pár évvel még olyan hulladék CD lejátszók voltak, hogy nem olvasták a CD-R lemezeket. (2002-ben vettem egy CD lejátszót 40-ért, Grundigot, tehát nem is valami noname szart!)

3: Nem hiába 30-50 ezer forint még most is egy kerámia fejes kazettás deck, én számítógép híján CD helyett újra kazettán tárolnám a zenéimet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. zord01
2012.10.25. 19:13
Amit mondasz az igaz, de sarkítás...
Lehet, hogy a legcsúcsabb szalag verne egy gagyi DVD-t, de ez fordítva is igaz. A legcsúcsabb ODD tuti verne egy gagyi szalagos technológiát.

Ami a lényeg, a költséghatékonyság, és a mindennapi használhatóság, és ebben a tekintetben az ODD áll nyerésre.

A HDD gyártók meg egyértelműen bealudtak az elmúlt 5-6 évben, ezért is van igény alternatívákra. 2000 után fejlesztettek egy nagyot, és kb 1000szeresére növelték a kapacitást, és ez egy ideig bevált, de most a HD és a 4k idején kezd megint kevés lenni.
Össze kéne kapniuk magukat, mielőtt a PC piacról is kiszorulnak. Amint lesz költséghatékony, és kényelmes alterantívája a HDD-knek mehetnek a f***cba. Rendszernek ott az SSD ami sokkal jobb, (plusz szép lassan az egész laptop és tablet piacot megeszik), nagy kapacitású tárolásra meg ha lesz alternatíva a HDD-nek vége.
Szóval nem árvízzel kéne takarózgatni, hanem fejleszteni-fejleszteni-fejleszteni...
De hát ők tudják, csak aztán ne sírjon a po*ájuk...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Asagrim zord0...
2012.10.25. 19:48
Bár a Type II króm valóban egy felsőbb kategóriás hanghordozó kazetta, azért legcsúcsabbnak nem igazán érdemes nevezni, mert van jóval profibb - és drágább - is. Én anno 430 forintokért vettem a Type II króm kazettákat, ennyi pénzért csak olyan CD-ket lehetett kapni amik egyrészt mára már mind tönkrementek, másrészt már akkor sem nagyon érte meg őket venni, mert csak 80 percesek, a kazetta 90-ével szemben. Az egyedüli CD lemezeim abból az időszakból amik még ma is olvashatóak - akárcsak a króm kazettáim -, 750 forintba kerültek. (Volt 250 forintos is, szó se róla.)

Tehát nem sarkítottam, hanem pontosabban emlékszem arra az időszakra, 8-10 évvel ezelőtt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. deviant01
2012.10.26. 01:36

Ez egész egyszerűen nem otthoni technológia, ennyi. Egy LTO5 kazi 20-30k, a magnó hozzá tízszer annyi. Ráadásul ezek SCSI-n csatolt eszközök, amit még ha valami csoda (ritka és drága kártya) folytán sikerül is ráapplikálni a gépedre, közel sem fogja azt a sebességet tudni mint amire szánják (szerver gépek, ahol pl. más buszrendszer, hardware-s RAID, stb. biztosítja a sebességet). Arról meg ne is beszéljünk, hogy szoftver sem ártana mellé, amit jellemzően nem home OS-re és home usernek írnak.

Másik;

Nem akarok sem a cikkíróval sem az IBM-es szakival szemben okoskodni, de nem jön át az LTFS leírásából, hogy mégis hogyan gyorsítani "versenyképesre" a magnós technikát. Az ok, hogy metadata meg gyorsabb keresés, de ezt egy jobb adatmentő szoftver is tudja a saját adatbázisával. Ettől még az elérés szekvenciális marad, annak minden hátrányával együtt.


 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. szilaard
2012.10.30. 13:40
Hát ... ha most így belegondolok ... lelki szemeim előtt SZIGORÚAN MAI technológia mellett megjelenik egy 8 tányéros, teljes méretű 5.25"-os drive 3600 RPM-mel ... ma egy 3.5-ös tányérra rá tudnak tenni 1TB-ot, ezzel az adatsűrűséggel bő 2TB-t lehetne egy másfélszeres átmérőjű lemezre tenni, az alacsony fordulatszám pedig az alacsony fogyasztást/zajt/rezonanciát eredményezne, adatátviteli sebesség még bőven 100MB/sec felett lenne a külső,
és 50 felett a belső sávokon.
8x2=16 TB tárhely zenére, filmekre ideális lenne és két HDD árából tuti kijönne (kicsit nagyobb a kaszni, picikét nagyobb lemezek, de nem kell dupla motor, dupla elektronika). Egy ilyenért ki nem fizetne 50 rugót???
Én személy szerint nem látom értelmét a gyors HDD-knek, az utóbbi időben a gyors HDD-t SSD-nek hívják. :-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!