iPon Hírek

Új lapkakészlet-driver AMD RYZEN processzorokhoz

Dátum | 2017. 04. 27.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az AMD a Radeon Software Crimson ReLive Edition 17.4.4-es változata mellett a napokban egy lapkakészlet-eszközillesztő szoftvercsomaggal is előrukkolt, amely a RYZEN processzorral szerelt konfigurációk számára lesz érdekes. A 17.10-es verziószámmal érkező, WHQL aláírással is rendelkező driver egyetlen nagyon fontos újítást tartalmaz, ami nem más, mint egy új energiagazdálkodási profil. Mint ismeretes, az AMD RYZEN processzorai a Sense MI jóvoltából meglehetősen gyorsan, meglehetősen sűrűn változtatják fogyasztási állapotaikat, üzemi feszültségüket és órajeleiket annak érdekében, hogy mindig optimális fogyasztás és teljesítmény mellett dolgozhassanak. Ezt a gyors váltást a Windows alapértelmezett energiagazdálkodási profilja, amely „Balanced/Kiegyensúlyozott” névvel érhető el, nem tudja kellően gyorsan követni, éppen ezért már az első RYZEN processzortesztek alkalmával is azt ajánlotta az AMD, hogy az optimális működés érdekében a „Kiegyensúlyozott” helyett inkább a „Teljesítménycentrikus” processzort válasszák a felhasználók és a tesztelők.
Az új energiagazdálkodási profil
Nemrégiben készült egy speciális, RYZEN processzorokra szabott Windows 10-es energiagazdálkodási profil, segített a teljesítmény növelésében, ugyanakkor az energiahatékony működést is szem előtt tartotta – nem úgy, mint a gyári „Teljesítménycentrikus” profil. Az új profillal kapcsolatban további részletek korábbi hírünkben olvashatóak. Most ez a profil az AMD Chipset Driver sorozat 17.10 WHQL kiadásában is helyet kapott, így nincs szükség külön beszerzésére és alkalmazására. Az újítás az X370-es, a B350-es és az A320-as lapkakészlettel ellátott AMD alaplapokat egyaránt támogatja, operációs rendszerek szintjén pedig Windows 7-től Windows 10-ig bezárólag minden fontos Windows kiadáshoz használható. Letöltéséhez ide kell ellátogatni. Fontos adalék, hogy aki Windows 7 vagy Windows 8.1 alatt próbálja működésre bírni AMD RYZEN – vagy Intel Kaby Lake – alapú rendszerét, a Windows frissítésekor hibaüzenetet kaphat, hiszen a Microsoft ezeknél a rendszereknél letiltotta a frissítések terjesztését, hogy a felhasználókata sokkal modernebb Windows 10-re csábítsa át. Szerencsére a „szigorra” van már ellenszer, ami tökéletesen működik. Egyelőre.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

12. s_otto
2017.04.27. 17:46
A profil 90%-on tekeri a procit. Van aki már kipróbálta az új drivert...
[LINK]

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. hcsa
2017.04.27. 17:49
"aki Windows 7 vagy Windows 8.1 alatt próbálja működésre bírni AMD RYZEN – vagy Intel Kaby Lake – alapú rendszerét, a Windows frissítésekor hibaüzenetet kaphat"

Az most eszembe jutott, hogy driverek esetén is? Egy ismerősöm pl. azt csinálja, hogy i5 KabyLake proci alatt fut a W7, és időnként, amikor meg akarja nézni van-e Windows update, kicseréli egy régről meglévő Skylake Celeronra, majd aztán utána vissza a KL. (Tavaly nyáron tűnt fel neki, egy W7 újratelepítéskor, hogy a rengeteg update lejön egyszerre, aztán meg szinte semmi. W7-hez nagyon ritkán jönnek javítások.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. katt777
2017.04.27. 17:53
Jól is fogyaszthatnak (úgyis felszedtem pár kilót) max közel járatva, hogy meglegyen a teljesítményt. Viszont tudtommal ez sem csökkenti a latencyt, amitől (is) tényleg lassúak 1 szálon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Samanoske
2017.04.27. 18:54
1x tettem fel amd chipset drivert,el is cseszte az ahci-t.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2017.04.27. 19:25
Ilyenkor jön ki az, hogy Driver-t és Bios-t akkor kell cserélni, ha az embert konkrétan tudja hogy miért teszi. Ha minden jól működik akkor nem kell vele foglalkozni. Ezért nem frissítem én sem pl- három naponta megjelenő Geforce Driver-eket, mert olyat ritkábban veszek észre hogy jobb lett, viszont gyakrabban hogy rosszabb. LAN drivert is frissítettem még tavaly amikor jött ki valami új, míg újra nem telepítettem a Windowst azóta megszűnt - , annak is az volt az eredménye hogy a Windows 10 random előállt LAN driverre visszavezethető kékhalálokkal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Asagrim katt7...
2017.04.27. 19:33
"AMD indicates that AIDA64 and SiSoftware Sandra, both commonly-used tools for cache testing, are "not yet equipped to accurately measure cache performance of the Zen architecture."

Many common utilities write zeros to the cache to measure performance. AMD responded to our inquiries and stated that Intel coalesces incoming "zero" write traffic before it passes it to the cache, which could yield artificially high cache throughput measurements, particularly because those patterns don't exist in real-world usage.

we've determined that drawing any conclusions from these results would be irresponsible, and ultimately misleading. When we have final, verified, and real numbers, we'll provide them."


http://www.tomshardware.com/reviews/amd-ryzen-7-1800x-cpu,4951-5.html

Ennyit a latency mániádról. Kéken látó szemüveget le kéne venni, úgy hallottam káros az alvási ciklusra, ezáltal a mentális képességekre is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. RaimiHS Asagr...
2017.04.27. 20:30
A tenger is kék talán belefullad
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. RealDreamQ s_ott...
2017.04.28. 00:38
Mennyit keresgélhettél mire találtál egy balféket , aki nemtudja hogy hogyan is kell használni mit kell tenni előtte winben és majd csak mikor tegye fel az alkalmazást . Grat a találatodért mindig másokat kell keresni , mások irására hagyadkozni . És a szomszéd mindig jobban tudja ... mert ő már a másik szomszédtól elleste .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. GhanBuri RealD...
2017.04.28. 10:48
Szerintem valamikor megverhette egy AMD-s, aztán azóta kényszert érez a kompenzálásra
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. s_otto RealD...
2017.04.28. 11:45
Nyugi, az az 1 ryzen ami az ismerősi körben van az is ilyen.

Egyébként:
[LINK]
[LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. B_Real s_ott...
2017.04.28. 12:32
Ezt annyira sikerül eltalálni, mint a legutóbbi feltételezésed alkalmával? Jót nevetek azon azóta is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. thedevelop...
2017.04.28. 12:39
Dehát... ez nem is driver.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!