iPon Hírek

Új lobbitörvény a politikai blogok betiltására?

Dátum | 2007. 01. 23.
Szerző | Borisnyikova
Csoport | EGYÉB

Az új Kongresszus demokrata tagjainak egyik legfontosabb vívmánya a lobbireformról szóló törvényjavaslat, ám annak Szenátusba való beterjesztése nagy port kavart. Ennek oka a törvény 220. cikkelye, amely bizonyos helyzetekben kizárná a „választókért történő lobbizást támogató anyagi erőfeszítéseket”. A Hagyományos Értékek koalíciója szerint ez a cikkely „az USA alkotmányának minden eddigi leggátlástalanabb megsértése”, míg a GrassrootsFreedom.com (választói szabadság) elnöke, Richard Viguerie azt nyilatkozta, hogy ha ezt elfogadják, „Totalitariánus rendszerben fogunk élni, nem pedig demokráciában”. De vajon helytállóak-e ezek a kijelentések vagy inkább csak retorikai fogások?

Az 1. cikkely megváltoztatná a lobbizókra érvényes szabályokat. Betíltana minden ajándékozást a lobbizók részéről, korlátozná a választások lebonyolításában résztvevőknek jutatott utazási és szállási hozzájárulást, illetve megköveteli, hogy minden előirányzott költséget számlázzanak ki. Ezen túlmenően azonban a törvénytervezet kizáró  megszorításokat alkalmazna az internetes választói szervezetek ellen. Ez egyértelműen nemes cél, hiszen a fel nem fedett vállalati pénzek annyi csoporton mennek keresztül, hogy gyakran nehéz megállapítani, hogy a közölt vélemények valódiak-e vagy adják-veszik azokat.

A törvényjavaslat 220. cikkelye  alapján „azoktól a választókat célzó oldalaktól, így a blogíróktól, akik több mint 500 emberre kommunikálnak politikai témákról, megkövetelnék, hogy negyedévenként jelentést tegyenek a Kongresszusnak, akárcsak a többi lobbizó” – nyilatkozta Viguerie.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. amazing
2007.01.23. 10:18
vissza a hírhez

Az új Kongresszus demokrata tagjainak egyik legfontosabb vívmánya a lobbireformról szóló törvényjavaslat, ám annak Szenátusba való beterjesztése nagy port kavart. Ennek oka a törvény ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!