iPon Hírek

Új M.2-es Intel SSD-k, kifejezetten adatközpontokba

Dátum | 2016. 11. 03.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

Az Intel kínálata a napokban egy új M.2-es SSD családdal bővült, amelynek tagjai egyenesen az adatközpontokat veszik célba. Az SSD DC P3100-as sorozatú újdonságok 1 TB-ig bezárólag többféle adattároló kapacitással is elérhetőek lesznek, strapabíróságuk pedig kellően magas lesz ahhoz, hogy az adatközpontokban jelentkező terhelést gond nélkül elviseljék – ott napi szinten több adatot kell megmozgatnia egy SSD-nek, mint egy átlagfelhasználónál egy egész hónap vagy egy év alatt. Ezeket a modelleket most nem kifejezetten írás-intenzív felhasználásra, hanem inkább olvasás-intenzív feladatokra ajánlja a gyártó – a lenti táblázatból egyértelműen kiderül majd, miért.
Az új M.2-es SSD meghajtók a költséghatékony megoldások táborát gyarapítják, így vonzóak lehetnek a különböző cégek és szolgáltatók számára, igaz, van velük egy apró probléma is. Mivel az M.2-es SSD meghajtók az adatközpontok szegmensében még éppen csak bontogatják szárnyaikat, így meglehetősen kevés olyan szerveralaplap, illetve szerverkonfiguráció van, ahol rendelkezésre állnak M.2-es bővítőhelyek. De amennyiben a termékek tényleg költséghatékonyaknak és vonzóaknak bizonyulnak, egészen biztosan hozzájárulnak majd a helyzet javulásához. A 3D TLC NAND Flash memóriachipek köré épülő termékek 1,6 millió üzemórás MTBF-fel és 0,73%-os AFR-rel rendelkeznek – előbbi a meghibásodások között eltelő átlagos időt, utóbbi pedig a meghajtók meghibásodási arányát mutatja.
A P3100-as családban 128 GB-os, 256 GB-os, 512 GB-os és 1 TB-os modellek szerepelnek, amelyek közül az 1 TB-os példány akár 580 TB-nyi írásmennyiséget is elvisel élettartama során. A többieknél alacsonyabb ez a szám – esetenként meglepően alacsony, de ez nem is véletlen, hiszen költséghatékony, belépőszintű termékekről van szó, amelyek nem ronthatják ütőképesebb társaik forgalmát. Az újdonságok egy klasszikus, adatközpontokba szánt merevlemezhez képes jelentősen energiatakarékosabbak, ugyanis üresjáratban 10 milliwattot, aktív módban pedig mindössze 5,5 wattot fogyasztanak. Ez üresjáratban 90%-os, aktív módban pedig 50%-os megtakarítást jelent az imént említett merevlemezekhez képest. A termékek elsősorban webszerverekben és keresőszolgáltatást nyújtó szerverekben juthatnak szerephez, de boot folyamat gyorsítására, illetve gyorsítótárként is lehet őket használni, ha éppen arra van szükség. Az Intel SSD DC P3100-as sorozatú M.2-es SSD kártyái rövidesen elérhetővé válnak a partnerek számára, az azonban egyelőre nem derült ki, hogy pontosan mennyibe kerülnek majd. Mindegyik újdonság 5 év jótállással érkezik.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!