iPon Hírek

Új Marvell vezérlő hibrid HDD/SSD támogatással

Dátum | 2011. 01. 05.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

A Marvell mérnökei egy új SATA 6 Gbps-os vezérlőt készítettek, amely a 88SE9130 típusjelzést viseli és a gyártó közleménye alapján ígéretes megoldásnak tűnik. A szóban forgó vezérlő a Marvell HyperDuo technológiájának támogatásával érkezik, ami annyit tesz, hogy a vezérlő lehetővé teszi úgynevezett hibrid, azaz merevlemezből és SSD meghajtóból álló adattároló rendszer üzemeltetését. A HyperDuo funkció lényege, hogy ötvözi a merevlemez nagy adattároló kapacitását az SSD meghajtók alacsony elérési idejével, így egy több szempontból is előnyös hibrid adattárolót hoz létre.

A merevlemezek az SSD meghajtókhoz képest jóval nagyobb adattároló kapacitást kínálnak, ráadásul arányaiban jóval olcsóbban, ám elérési idő tekintetében kihívással küzdenek. Ezzel szemben az SSD meghajtók nem kínálnak túl nagy adattároló kapacitást, viszont elérési idejük nagyságrendekkel jobb, mint a hagyományos merevlemezeké. A Marvell szakemberei ezt a két előnyös tulajdonságot próbálják ötvözni a HyperDuo technológia segítségével. A 88SE9130-as SATA 6 Gbps-os vezérlő egy nagy adattárolóvá „gyúrja össze” az SSD meghajtót és a merevlemezt, méghozzá úgy, hogy az így kialakított rendszer a SATA csatolófelülettel rendelkező SSD névleges sebességének nagyjából 80%-át tudja hozni úgy, hogy a rendszer az adatokat a jóval nagyobb adattároló kapacitást kínáló merevlemezen tárolja. A rendszer kifinomult, intelligens algoritmusa az SSD-re csoportosítja azokat a kritikus fájlokat, amelyeket a legtöbbször használja a rendszer és amelyeknél így fontos, hogy gyorsan elérhetőek legyenek.


A szóban forgó SATA 6 Gbps-os kétféle üzemmódot kínál a felhasználók számára. Az egyik az úgynevezett „Safe Mode”. Ebben az üzemmódban a rendszer az SSD-n tárolt adatokat a merevlemezre tükrözi a maximális biztonság érdekében. A második üzemmód, azaz az úgynevezett „Capacity Mode” már csak azt tartja szem előtt, hogy költséghatékony adattároló rendszert biztosítson a felhasználó számára, azaz ebben a módban a vezérlő egybegyúrja a HDD és az SSD adattároló kapacitását és emiatt itt már nincs adattükrözés. Az SSD-re mozgatott, sűrűn használt adatok ennek fényében nincsenek akkora biztonságban, mint a „Safe Mode” esetében. Mindkét esetben fontos leszögezni, hogy a felhasználó csak egyetlen egy meghajtót lát a rendszerben, az SSD-t és a HDD külön-külön nem.

Hasonló kezdeményezéseket már korábban is láthattunk, ám most úgy tűnik, hogy a Marvell által kifejlesztett HyberDuo technológia szélesebb körben is elterjedhet, méghozzá hamarosan. A Gigabyte már bejelentette, hogy mind az új Inteles, mind pedig a friss AMD-s alaplapjainál alkalmazni kívánja a Marvell új vezérlőjét és az általa kínált technológiát. A hírek szerint nem csak a Gigabyte hanem az ASUS egyes alaplapjain is jelen lesz a friss vezérlő, sőt, a 88SE9130-as modellt még az MSI is elhelyezi a jövőben megjelenő felsőkategóriás alaplapjain, legalábbis a Sandy Bridge processzorokhoz készített példányokon mindenképpen.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. atti2010
2011.01.05. 11:57
Ja, csak egy ilyen 250GB HDD ára jelenleg 30k körül van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. atti2010
2011.01.05. 12:24
Amelyik SSD-HDD Hybrid, a Segate gyárt ilyeneket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Azrael
2011.01.05. 12:39
Itt szó sincs ilyesmiről. Ez lényegében egy RAID tömb egy SSD és HDD között - persze kicsit több, de a lényeg az hogy nem hibrid HDD/SSDről van szó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. atti2010
2011.01.05. 12:51
AzraeÍgy igaz, most olvastam át még 1x, ha jó a sebessége nem hülyeség, olcsón + lehet úszni csak az alaplap ára kérdéses.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. atti2010
2011.01.05. 13:19
Azért lehet olcsón megúszni mert vannak olyan kisméretű ssd-t kiváltó memóriakártyák (8-16GB) amelyeket SATA vezérlőre lehet kapcsolni, nagyobbra nincs szükség mert úgyis egy algoritmus szerint válogat a vezérlő, a Segate merevlemezén is egy 8GB SSD figyel, állítólag dosztig elég, viszont csak felső kategóriás lapokra teszik egyelőre amik jóval drágábbak így jobban megéri egy SSD.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. thedevelop...
2011.01.05. 16:17
Nem olyan drága már egy 64Gb-s SSD, HDD meg amúgy is van a gépben.
Biztosan lesz olyan vezérlőkártya, amire ezt a chip-et ültetik.
Az oprendszer továbbra is csak a HDD látja majd, de a vezérlő a háttérben az ssd-n tárolja a legtöbbször használt file-okat a gyorsabb hozzáférés érdekében.
Ha valóban működik és nem csak marketingfogás, akkor abszolút életképes a dolog
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. jozsefm
2011.01.05. 16:58
Lehet le vagyok lassulva, de nem értem én ezt.Mi ebben az előny? Ha kell HDD, és SSD is a rendszerbe,és még az SSD sebességét se éri el a rendszer, ráadásul nem én döntöm el mit telepitek az SSD-re és mit a HDD/HHD-ék ből alló RAID tömbre. Nem lesz külön mérhető, és ellenőrizhető az SSD állapota,hiszen kogikailag egynek látja a rendszer.Ráadásul igy a TRIM se tud optimálisan müködni, hiszen az éppen gyakrabban használt file-ok sok esetben változhatnak, melyhez a teljes adatmenyiséget esetleg ujra és ujra ki kell irni az SSD-re, és a vezérlőnek többször kell az egyenletes elhasználódás miatt ,elvégezni az optimalizácios folyamatokat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. prohlep
2011.01.05. 21:13

Egy lehetseges nezopont, hogy ez a hibrid HDD/SSD talcan kinalja a HDD es SSD hatranyainak egyesiteset.

HDD jelenlete miatt nyilvan minden lassu lesz, ami eppen nincs az SSD-re begyorsitotarazva.

SSD jelenlete miatt nyilvan ki kell fizetni az SSD vetelarat, es jelen van a folyamatosan kodositett "megbizhatosag".

Mar most is teljes a bizonytalansag, hogy mikent optimalizal maga az SSD, aztan ehhez mit tesz hozza vagy ezzel hogyan interferal az oprendszer buveszkedese, es vegul pedig maga a felhasznalo hogyan igyekszik "vigyazni" az SSD-re.

Most ehhez jon egy tovabbi bizonytalansagi faktor, hogy mar az is varialodik a hatterben, hogy eppen SSD-re vagy normal HDD-re kell vigyazni, ... es ezek megovasi strategiai nem csak elternek, de egymasnak ellentmondanak.

Asszem tovabbra is a kivaras, illetve akinek van ra penze es ideje, es nem fontos a biztonsag, az kiserletezzen, majd csak kicsiszolodik a rendszer egy evtized alatt, es akkor az ovatosabbak is ki lesznek elegitve.

Tovabbra is ugy erzem, hogy ket SSD-t raid1-ben egymassal parhuzamosan kotve be lehet vallalni, habar van valamennyi vetelara egy ilyen felallasnak. Cserebe viszont a raid1 olvasaskor tovabbi sebessegtobbletet ad mezitlabas szingli SSD-hez kepest.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!