iPon Hírek

Új memória chipek és CMOS szenzorok a Samsungtól

Dátum | 2010. 09. 08.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Samsung a tegnapi nap folyamán bemutatta a Tegra 2 ellenfelének szánt Orion SoC egységet, amely a specifikációi alapján igen meggyőzőnek tűnik. A vállalat ezen kívül egyéb friss megoldásairól is lerántotta a leplet, amelyekről az alábbi pár sor keretein belül számolunk be. A friss megoldások között alacsony fogyasztás mellett üzemelő GDDR5-ös és LPDDR2-es memória chipeket, két új CMOS szenzort, valamint új moviNAND chipeket is találunk.

GDDR5-ös és LPDDR2-es memória chipek alacsony fogyasztással

A Samsung tovább bővítette Green Memory névre keresztelt termékcsaládját, amelyben energiatakarékos, alacsony feszültség és így alacsony fogyasztás mellett működő termékek vannak jelen.

A GDDR5-ös chip. (Samsung.com)A friss, LPDDR2-es típusú memóriachip 1066 MHz-en is képes stabilan üzemelni, ehhez pedig 1,2V-os feszültségre van szüksége, ami jóval alacsonyabb, mint a hagyományos DDR2-es memóriachipek által igényelt 1,8V. Az új chip tökéletesen alkalmas okostelefonokban, tábla konfigurációkban és különböző szórakoztatóelektronikai eszközökben történő felhasználásra, ezeken a területeken ugyanis rendkívül fontos szempont az alacsony fogyasztás.

A vállalat műhelyében zöld GDDR5-ös memóriachipek is készültek, amelyek 46 nm-es csíkszélesség köré épülnek és akár 7 Gbps-os sebességgel (7 Ghz-es effektív órajel) is képesek dolgozni. A főként videokártyákon és játékkonzolokban helyet kapó chipek 1,5V-os, illetve 1,35V-os üzemi feszültség mellett próbálnak majd helytállni a piacon. Aki kíváncsi a Samsung telje zöld memóriacsaládjára, itt találhat vele kapcsolatban bővebb információt.

Új moviNAND memóriachip felsőkategóriás hordozható eszközökbe

Az okostelefonok és az egyéb hordozható mobil készülékek piacán a tárhellyel kapcsolatos igények egyre csak növekednek, de ezeket az igényeket a memóriachip gyártók szerencsére újabbnál újabb megoldásokkal próbálják maradéktalanul kiszolgálni. A Samsung legfrissebb beágyazott moviNAND memóriachipje is az előbb említett célt szolgálja: a friss jövevény megfelel a 4.41-es e-MMC szabvány követelményeinek, így az adattároló chip alacsony írási, illetve olvasási késleltetés mellett működik.

moviNANDAz új moviNAND chipek 8 GB-os és 16 GB-os adattároló kapacitást kínáló változatokban készülnek, igaz, a 8 GB-os egységek gyártása már jelenleg is zajlik. Ezek a beágyazott megoldások 30 nm-es csíkszélességgel készülő, 32 Gb-es adattároló kapacitást kínáló NAND Flash chipekből épülnek fel, így 8 GB-os vagy 16 GB-os adattároló kapacitást kínálnak. A 16 GB-os változatok gyártását még ebben a hónapban megkezdi a vállalat. Az idei év későbbi részében a moviNAND termékpaletta frissítése is megindul: a cég megkezdi a 20 nm-es csíkszélességgel készülő 32 Gb-es NAND Flash chipek gyártását, így a nem is oly távoli jövőben újabb, még nagyobb adattároló kapacitással rendelkező moviNAND chipek kerülhetnek majd forgalomba.

A memóriachipek mellett új CMOS szenzorok is készültek

A gyártó kínálata két 1,4 mikronos CMOS szenzorral és bővült, amelyek között az okostelefonokhoz optimalizált S5K4E5-ös, valamint a digitális fényképezőgépekbe szánt S5K2N1 típusjelzéssel ellátott megoldásokat találjuk. Mindkét új CMOS képérzékelő lapka BSI (Back Side Illuminated) technológia mellett üzemel, ami annyit jelent, hogy gyengébb fényviszonyok mellett is hatékonyan alkalmazhatóak, már ahhoz képest, ami ebben a kategóriában elvárható.

S5K4E5
Az S2K4E5 modell 5 megapixeles felbontású fényképek készítésére alkalmas, míg S5K2N1 társával már 14,6 megapixeles fotókat is lehet majd készíteni. Az új CMOS szenzorok használhatóak 1080p-s videó rögzítésére is méghozzá maximum 60 képkocka/másodperces sebesség mellett.

Az S5K4E5, azaz az okostelefonokba szánt modell sorozatgyártása már megkezdődött, viszont a digitális fényképezőgépekben helyet kapó S5K2N1 majd csak a következő év első negyedévében debütálhat.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. Menthix
2010.09.09. 00:46
Ilyen gddr5-ös chipeket az AMD 6-os szériájára!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!