iPon Hírek

Új mini-ITX alaplap Llano-hoz: Gigabyte GA-A75N-USB3

Dátum | 2011. 10. 28.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Gigabyte bemutatta legújabb mini-ITX formátumú alaplapját, amely ezúttal az AMD A75-ös lapkakészlete köré épül és Socket FM1-es processzorfoglalattal rendelkezik, így a Llano APU egységek fogadására képes. A kompakt asztali PC és HTPC konfigurációk építésére egyaránt kiválóan alkalmas újdonság a GA-A75N-USB3 típusjelzést kapta. Az alábbiakban sorra vesszük, hogy pontosan mit kínál a termék.

Az FM1-es processzorfoglalat két darab DDR3-as memóriafoglalattal van összeköttetésben, amelyekben akár 32 GB-nyi rendszermemória is elhelyezhető. Ez utóbbi azért lehetséges, mert az újdonság már támogatja a jövőben megjelenő 16 GB-os DDR3-as memóriamodulokat. Az alaplap driver-MOSFET alapú, 3+1 fázisú tápellátással gazdálkodik, a működéshez szükséges áram pedig 24-tűs ATX és a 4 tűs +12V-os CPU tápcsatlakozóból érkezik.


A bővítőhelyek között összesen egy darab PCI Express 2.0 x16-os slotot találunk, de a mini-ITX formátum köré épülő alaplapok esetében ez cseppet sem meglepő. A rendszerben így igény szerint alkalmazhatunk akár ütőképesebb videokártyát is, de megfelelő VGA kiválasztásával a Llano APU integrált videó vezérlője együtt is működhet az adott videokártyával, hála a Dual Graphics technológiának.

Az AMD A75-ös lapkakészlete négy darab belső, SATA 6 Gbps-os, valamint egy eSATA 6 Gbps-os portot kezel. A videó kimenetek között egy DVI, valamint egy HDMI 1.4a port lapul. Audió vezérlőből egy minőségi, Realtek ALC889-es példányt találunk az alaplapon, amely ugyan 7.1+2 csatornát képes kezelni, de a jack audió tömbje segítségével csak 5.1 csatornás hangzáshoz juthatunk. Az optikai audió kimenet segítségével természetesen kiaknázhatóak a 7.1 csatornás támogatásban rejlő lehetőségek, sőt, ekkor még Dolby Home Theather támogatást is kapunk. A HDMI port alkalmazásával szintén 7.1 csatornás hangzáshoz juthatunk, Dolby Prologic támogatással együtt.


A Gigabites Ethernet vezérlő szerepét egy Realtek RTL8111E PCIe chipre bízták, ami igen elterjedt megoldásnak minősül napjainkban. USB 2.0-s portokból a hátlapon kettő lapul, az alaplapon kivezetés formájában pedig további kettőhöz juthatunk. USB 3.0-s portokból összesen négy áll rendelkezésre a hátlapi portok között – ezeket mind az A75-ös lapkakészlet beépített USB 3.0-s vezérlője kezeli. BIOS EEPROM chipekből természetesen most is kettőt kapunk (DualBIOS technológia). Az alaplap még a tradicionális AwardBIOS-t használja, igaz, a HybridEFI kiegészítés itt is a kínálat részét képezi, így a rendszer képes a 2,2 TB-nál nagyobb adattároló kapacitású meghajtókról is gond nélkül bootolni.

A Gigabyte illetékesei egyelőre nem árulták el, hogy a termék pontosan mikortól lesz elérhető kereskedelmi fogalomban, valamint arról sem érkezett hír, hogy mennyibe kerül majd.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. kisza25
2011.10.28. 12:26
nekem a giga 1156 os mini-itx lapja van azzal én nagyon megvagyok elégedve,
még egy i7-870-et is elbírt 4Ghz-en
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. mThom
2011.10.28. 12:49
Ezt aztán megpakolták minden jóval
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Cukrosbacs...
2011.10.28. 13:16
milyen kis cukor
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. prohlep
2011.10.28. 13:52
Procin kivuli resz olyan keves fogyasztasaban es lapkameret igenyeben, hogy nyugodtan bekerulhetne a prociba. R50 ellenallasok es a konderok nyilvan kivul maradhatnanak, de minden mas, azaz a VRM aramkor is nyugodtan bekoltozhetne, ... elvegre a proci tudja a legjobban, hogy milyen VRM-re van szuksege. Azaz ez igy kornyezet-takareskosabb is lenne, mert kis proci eseten nem lenne ott az annak folosleges nagy VRM lehetoseg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. carraroxt
2011.10.28. 14:00
VRM a prociba? lol
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. HUNpusi
2011.10.28. 17:46
én olvastam valahol (kövezzetek meg ha hülyeséget mondok) hogy nagyon mennek a homogén rendszerek felé a gyártok, így még a vrm is bekerülhet a prociba. az arm meg pont ezen aggódik, hogy szerintük a heterogén rendszerekre kell a hangsúlyt fektetni, azokkal lehet gyorsabban fejlődni.

fene tudja mit hoz a jövő, én be fogok ruházni vmi ilyen, vagy hasonló kis tamagochira )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!