iPon Hírek

Új mini-ITX számítógépházak a Lian Li-től

Dátum | 2013. 04. 19.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Lian Li két új alumínium számítógépházzal jelentkezik, amelyek mini-ITX formátumú alaplapokat fogadnak (a PC-Q28-as modellben mini-DTX formátumú alaplap is elfér). A kuckók letisztult, minimalista dizájnnal és szálcsiszolt oldallapokkal érkeznek, így kinézetükre aligha lehet panasz. Szerencsére bővítőhelyek tekintetében is jól el van eresztve a két friss jövevény, úgyhogy jó esély van arra, hogy népszerűek lesznek a felhasználók körében. Az újdonságok néhány hete, az idei CeBIT alkalmával már bemutatkoztak, igaz, akkoriban még elég keveset lehetett tudni velük kapcsolatban. Most végre minden fontos információról lehull a lepel. Lian li PC-Q27
Az első számítógépház a PC-Q27-es típusjelzést kapta és főként azokat veszi célba, akik apró irodai számítógépet, illetve helytakarékos házimozi számítógépet szeretnének építeni. A 200 x 300 x 240 milliméteres mérettel rendelkező termék picivel szélesebb, magasabb és mélyebb, mint elődje, a PC-Q07. A ház meghosszabbított elő- és hátlappal rendelkezik, amelyeknek alsó részei lábként funkcionálnak, így a ház alja felől elegendő friss levegő érkezhet, ami jótékonyan hat a szellőzésre. Ez különösen fontos, mivel nincsenek rendszerhűtő ventilátorok.

Az újdonság belsejében a mini-ITX formátumú alaplapon kívül egy 5,25 colos, illetve két 3,5 colos bővítőhely is rendelkezésre áll, sőt, a ház alján még egy 2,5 colos adattároló is elfér. Ha az 5,25 colos bővítőhelyet feláldozzuk, három darab 3,5 colos merevlemezt is elhelyezhetünk a kuckóban. Amennyiben inkább a 2,5 colos adattárolókat preferáljuk, úgy az egyik 3,5 colos feláldozásával kettőre bővíthető a 2,5 colos bővítőhelyek száma.
A 2,1 kilogrammos alumínium számítógépház belsejében 195 milliméternyi hellyel gazdálkodhatnak a videokártyák, processzorhűtőből pedig maximum 70 milliméter magas példányt alkalmazhatunk. SFX tápegységből maximum 180 milliméter hosszú példány fér el. Apró kellemetlenség, hogy PCI bővítőhelyből csak egy van, így csak egyslotos videokártyát alkalmazhatunk.

Az előlapi portok között ezúttal egy mikrofon bemenet, egy fejhallgató kimenet és két USB 3.0-s port sorakozik. A PC-Q27 ezüstben és feketében kerül az üzletek polcaira, ajánlott végfelhasználói ára pedig 78,99 dollár lesz. A termék május folyamán jelenik meg. Lian li PC-Q28
A második friss számítógépház már egy tágasabb megoldás, amely a PC-Q18-as modell utódjának tekinthető. A gyártó ezt a példányt kompakt gamer konfiguráció, LAN partykra cipelhető helytakarékos PC és otthoni szerver építéséhez ajánlja.

A ház belsejében mini-ITX, vagy mini-DTX formátumú alaplapot helyezhetünk el, méghozzá elég tágas környezetben. A 227 milliméter széles, 305 milliméter magas és 345 milliméter mély PC-Q28 belsejében 290 milliméternyi hely áll a videokártyák rendelkezésére, SFX tápegységből pedig maximum 170 milliméter hosszú példányt alkalmazhatunk. Jó hír, hogy videokártyából itt már kétslotos hűtéssel ellátott modellek is szóba jöhetnek, hiszen a termék két PCI bővítőhelyet kínál. Processzorhűtőből akár 100 milliméter magas példányt is választhatunk.


A PC-Q28 egy 5,25 colos, négy 3,5 colos és egy 2,5 colos eszközt nyel el. A videokártya méretétől függően akár plusz két 3,5 colos, illetve plusz két 2,5 colos bővítőhelyre is szert tehetünk.

A ház előlapjának és hátlapjának alja ennél a modellnél is lábként funkcionál, viszont a szellőzés itt már abszolút nincs a véletlenre bízva. A ház elején egy 140 milliméteres átmérőjű légkeverőt találunk, amely szűrőn keresztül, a ház aljáról szerzi be a friss levegőt. A forró levegőt a ház tetején egy 120 milliméteres ventilátor fújja ki.

A 3,2 kilogrammos újdonság egy mikrofon bemenetet, egy fejhallgató kimenetet és két USB 3.0-s portot is felvonultat. Ez a modell 119,99 dollárba kerül és PC-Q27-es társához hasonlóan szintén májusban jelenik meg. A PC-Q28 is ezüstben, illetve feketében válik elérhetővé.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

12. KaiotEch
2013.04.19. 09:08
Azt nem értem, hogy 1-2 ember miért van ezektől a drága/átlagos Lian Li házaktól elájulva. Lehet nekem rossz az ízlésem, de egy olyan LL házat nem láttam még ami tetszett volna. Mind egyforma.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. croix
2013.04.19. 09:31
Túlságosan puritán, túlzsúfolt, és még iszonyat drága is.
Akkormár ha mini itx-es alaplapot veszek, maradok az mATX házaknál. Nemcsak hogy jobban szellőzik, alig nagyobb, és esztétikailag sok és sokkal szebbeket lehet találni. Pl.: QS-200 Advance
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. XuChi croix
2013.04.19. 10:08
Hát pont amit linkeltél ház az valami förtelem ocsmányság. A lian li legalább jól néz ki. Az aerocool az alsó kategória. A lian li meg felső.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Fzoltan
2013.04.19. 10:17
XuChi: ??? A Lian Li mitől lenne felső kategória? Az Aerocool mitől lenne alsó kategória? Volt már dolgod egyáltalán Aerocool házzal?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. croix
2013.04.19. 10:33
@XC: Nekem sok AC házzal volt már dolgom, 2 AC házam is van és atomstabilak. A QS-200 Adv. is annyira masszív hogy simán ráállhatnék, az azt megelőző AeroEngine 2 meg olyan nehéz és masszív hogy üresen is majdnem 10 kilót nyom. LL házak ehhez képest mintha papírból lennének szálcsiszolt alu hatású borítással. Az LL házait max az áruk dobja a felső kategóriába, de belső elrendezés és külső kinézet miatt sokan bottal sem piszkálnák azokat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. tericum
2013.04.19. 10:45
A Q11-et még mindig nem tudják levenni a palettáról a kétslotos videókártyahely miatt. De tetszik, hogy végre alulra is beépíthető a szellőzés, nem kell moddolni.

Nem értem miért nem tudjátok elfogadni, hogy ezeknek a házaknak igenis van piaca. Kompakt, könnyű és mellesleg nagyon szépen moddolható, nagyon sok plusz van ezekben a házakban. A méret meg hiába dobálóztok ilyen olyan mini-itx házakkal, ha egyszerűen van olyan, hogy az nagy.
Nagyon sokan miniMac és iMac-eket cserélnek le ilyen házakra, mert ott már hozzá voltak szokva a kompakt helyhez, de kis méretben mégis erősebb gépet akarnak összerakni.
A kinézete teljesen másodlagos, az teljesen szubjektív úgyis. A lényeg a potenciál amit nyújt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2013.04.19. 11:33
Volt bizony nem is egy. Ac M40, Cyclon és Lian Li házam is volt nem egy. Pc-Q07, pc-v351, pc-a05fn

És bizony a Lian Li volt a jobb nem az ócska műanyag vacak silány aerocool.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. TheRealTsL
2013.04.19. 11:49
croix: nekem is egy AeroEngine 2-ben figyel a gépem, mert nagyon tetszett anno sok éve, mikor megvettem és azóta se volt szívem lecserélni. Na de azért maradjunk a realitás talaján, az a "majdnem 10 kiló" az 6 és túl masszívnak sem mondanám, mert 4 merevlemezzel az elejében közel 1 centi torzulást kell visszahúzni az oldallap felcsavarozásakor. Ettől függetlenül nagyon jó és nagyon messze van az alsó kategóriától. Kb annyira, mint amilyen messze a Lian Li van a felsőtől.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2013.04.19. 12:08
@TheRealITsL: jah, papíron annyi az AeroEngine II, de mérlegre téve üresen pedzegette a 10 kilót. Mi a frászt csináltál vele hogy annyira megvetemedett? Nekem is szintén 4 vinyóval az elejében semmi baja sem volt az oldallapnak, se kívül se belül semmi vetemedésem nem volt...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. prohlep
2013.04.19. 15:43
Általában jó részletek vannak, habár az összkinézet egyáltalán nem puritán, hanem modoroskodó egyszerűsködés, magas-vételár sznoboknak.

Két részletet továbbra sem oldottak meg szépen:

1: USB csatlakozás, gagyi módon kilóg az egész kinézetéből

2: bővítőkártyáknál korábban a gagyi gyártók szokása volt olcsón kihajlítani a lemezt, és meredjen bele a világba merőlegesen. Az eredeti, 1980-as, sűllyesztett megoldás sokkal szebb és mellesleg logikusabb is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. TheRealTsL
2013.04.19. 17:02
Bánat tudja, vízszintesre van téve, benne van minden csavar, aminek benne kell lennie, mégis elhúzza. Amúgy úgy értem, hogy az oldallappal kell visszahúzni az előre nyeklést, az átlóból. Lehet kifogtam valami kisebb anyaghibásat. (Enyémből kispórolták azt a hiányzó 4 kiló vasat ) Mikor fent van az oldallap, akkor persze kemény. Jó kis ház, na. Ami külön figyelemreméltó, az az, hogy a benne lévő 14 és 12 centis noname venti már lassan 6 éve pörög és még mindig problémamentes...
De azért nem mondanék nemet egy szép szálcsiszolt LL-re sem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Asagrim
2013.04.19. 18:11
Ezekből a Lian Li mITX házakból 12 egy tucat ... totálisan ugyanolyan a kialakításuk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!