iPon Hírek

Új mobil Nvidia lapkakészlet: MCP89E

Dátum | 2009. 03. 25.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | NOTEBOOK

Az Nvidia MCP79-es kódnévre keresztelt, integrált videó vezérlővel is ellátott megoldása már egy ideje jelen van a piacon, és a különböző tesztek, illetve vélemények szerint a termék jóra sikeredett. A vállalat a pozitív fogadtatáson felbuzdulva már készíti a lapkakészlet következő változatát, amely a "régihez" képest egy karcsúsított kivitel lesz, már ami a szolgáltatásokat és specifikációkat érinti, ám ettől függetlenül tartogat néhány meglepetést is.

Az MCP89E típusjelzéssel ellátott újdonságot a gyártó az Intel Centrino 2-es platform esetében használatos Intel processzorokhoz készíti. A chip lábkiosztását tekintve tökéletesen kompatibilis marad az MCP79-es megoldással, így a már legyártott alaplapokra is ráilleszthető lesz, használatához mindössze egy BIOS frissítésre lesz szükség.

A kép nagyítható!
A VR-Zone által összeállított specifikációs táblázat alapján úgy tűnik, hogy az lapkakészlet nevében a "89"-es számozás egy generációváltást takar: az újdonság már a harmadik generációs SATA technológiát is támogatja majd, amely SATA 3 néven 6 Gbps-os adatátviteli sávszélességet kínál. A másik újítás a memóriatámogatást érinti: a friss lapkakészlet már nem rendelkezik DDR2-es memóriatámogatással, csak és kizárólag DDR3-as modulok fogadására készíti fel a gyártó, persze a kétcsatornás mód így is megmarad. Az MCP89E PCI Express vezérlő tekintetében gyengébb lesz az MCP79-nél, ugyanis az új termék csak 8 darab PCI Express sávot, míg az MCP79-es modell 20 darab PCI Express sávot kínált a rendszerek számára. Az integrált videó vezérlőben ezzel egyidőben mindössze annyi változás történik, hogy a korábbi kettő helyett csak egyetlen DAC (Digital-to-Analog Converter, vagyis Digitális -> Analóg jelátalakító, D-sub kimenetekhez) kap helyet benne, ám cserébe már nem egy, hanem összesen két darab DisplayPorttal vagy HDMI kimenettel rendelkezhet.

Az Nvidia az értesülések szerint hamarosan hivatalosan is bejelenti az új termék érkezését. A friss lapkakészlet segítségével a noteszgépek előállítási költségei tovább csökkenthetőek, ami jó hír, amennyiben a végfelhasználói árakban is érezhetően jelentkezik a különbség.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. Svindler
2009.03.25. 02:34
VISSZA A HÍRHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. leviske
2009.03.25. 06:51
Mintha azt nyilatkozták volna tavaly, hogy most nagyon ráfekszenek a lapkakészletekre. :huh: Nekem eddig úgy tűnik, hogy max azokra feküdtek rá, amiket az Intel úgy sem enged majd kiadni.

Bár az is lehet, hogy az Ion-ra gondoltak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!