iPon Hírek

Új mobileszköz-típust tervez az Intel és a Nokia

Dátum | 2009. 06. 24.
Szerző | Gabriel
Csoport | MULTIMÉDIA

Hosszútávú - több évre szóló - megállapodást kötött az Intel és a Nokia annak érdekében, hogy együtt fejleszthessenek ki egy új mobil processzor-architektúrát, és ezzel együtt egy új mobilkészülék-"osztályt" is.

Nagy valószínűséggel persze ők is egyszerűen csak saját smartbookot terveznek, csak így mégis jobban hangzik a dolog. Erre utal az is, hogy a projekt keretein belül több különböző mobil-Linux tervezettel foglalkoznak (így pl. az oFono-val, Maemo-val és Moblin-nal is), valamint más közös használatú komponensekkel, így pl. a Mozilla böngésző-technológiájával is.

Az együttműködés nyomán az Intel is licenszeli a Nokia HSPA-alapú 3G modem-technológiáját, és beépíti azt az ultramobil komponenseibe, továbblépve így az eddigi WiMAX-fókuszáltságáról. Mi több, sejttették azt is, hogy nagyon komolyan veszik a 3G-t, és nagy terveik vannak vele.

Mindkét vállalat próbált már behatolni a "másik oldalra", és voltak is ezirányú fejlesztéseik, de láthatólag felismerték, hogy együtt sokkal többre mehetnek, és akár a nagy célt, a mobilok és a számítógépek ötvözését is megvalósíthatják. Annál is inkább jól jönne már a siker mindkettőjüknek, mivel az Intel a MID-jeivel legalább akkorát bukott, mint a Nokia az N700-as és N800-as sorozatával. Érdekes módon mindkét esetben a méret és az ár volt a gond. Vajon tanultak a leckéből...?

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. adam0205
2009.06.26. 16:13
VISSZA A HIRHEZ

Lehet, hogy jobb lesz félnie az ARM-nek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!