iPon Hírek

Új módszer az akkumulátorok vizsgálatára

Dátum | 2012. 02. 13.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Manapság már szinte minden elektromos készüléknél elvárás, hogy akkumulátorról (is) működőképes legyen. Telefonjainkba, fényképezőgépeinkbe és laptopjainkba minél hosszabb üzemidejű és élettartamú akkukat szeretnénk. Azonban amikor az akku valami miatt felmondja a szolgálatot, sokszor a lehetetlennel határos megállapítani, hogy pontosan mi is okozta a gondot, pedig a fejlesztőknek nagy szükségük lenne ezekre az információkra ahhoz, hogy jobb rendszereket tudjanak építeni. A Cambridge-i, a Stony Brook és a New York-i Egyetem kutatói megoldást találtak erre a problémára: MRI-vel (mágneses rezonancia képalkotás) vizsgálták meg az akkumulátorok belsejét. Eredményeikről részletesen a Nature Materials oldalain számolnak be.

Az MRI-t régóta sikeresen alkalmazzák az orvosi képi diagnosztikában, azonban orvosi célú használatakor kifejezetten igyekeznek elkerülni, hogy fém kerüljön a vizsgálati térbe, ami pedig számos akku elsődleges alapanyaga. Ennek egyik oka, hogy az MR készülék erős mágneses teret gerjeszt, amelynek hatására a leárnyékolatlan mágnesezhető tárgyak elmozdulhatnak, ami egy szervezeten belül elhelyezkedő tárgy esetében (pacemaker, fémszilánk stb.) komoly sérülésekkel járhat. A másik ok, amiért nem célszerű telefonnal a zsebünkben befeküdni a csőbe abból adódik, hogy a vezetőképes felületek blokkolják az MR által gerjesztett rádióhullám-frekvenciákat, amelyek lehetővé teszik az emberi test belsejének vizsgálatát.

A kutatók a fémek ez utóbbi tulajdonságát használták ki módszerük alkalmazásakor: mivel a rádióhullámok a fémbe nem hatolnak bele, annak felületéről nagy részletességű felvétel készíthető. A módszerrel vizsgált lítiumion-akku esetében a kutatócsoport feltöltés után képileg meg tudta jeleníteni a negatív elektródákon felhalmozódott lítiumréteget.


Az akku elektródáinak ilyen vizsgálata lehetővé teszi a rendszer mikroszkopikus folyamatainak jobb megismerését, ami pedig könnyebb, biztonságosabb és jobb akkumulátorok fejlesztéséhez vezet, hiszen a módszerrel megfigyelhetővé válnak az akku teljesítményét befolyásoló tényezők, mondta el Alexej Jerschow, a kutatás vezetője.

A kutatócsoport másik tagja, Clare Grey hozzátette, hogy az új metódus azért is nagyon izgalmas, mert az akku megbontása nélkül vihető véghez a vizsgálat. „A mostani kutatás során kiderült, hogyan használható a módszer arra, hogy megfigyeljük a lítium felhalmozódását az elektródákon. A felbontás még nem az igazi, és nagyobb akkuk vizsgálatára is alkalmassá szeretnénk tenni a módszert, de már az eddigi vizsgálatok során is olyan információk kerültek a birtokunkba, amilyenek eddig soha.” 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!