iPon Hírek

Új NAS-ok friss Intel Atom processzorral

Dátum | 2013. 03. 11.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

A napokban mutatkoztak be az Intel legfrissebb, CE5300-as sorozatú Atom SoC egységei, amelyek a hálózati adattárolóktól a set-top-box konfigurációkon át az okostelevíziókig többféle termékben is helyet kaphatnak. Most megnézzük, milyen NAS-okat épített köréjük a Thecus és az ASUS. Infók a Thecus új, kétlemezes hálózati adattárolójáról Kezdjük a sort a neves NAS specialista, a Thecus megoldásaival, amelyek kettő- és négylemezes kivitelben érkeznek meg az üzletek polcaira, méghozzá az elkövetkező hónapok folyamán. Az újdonságok közül a kétlemezes modell volt érdekesebb, így most őt mutatjuk be egy picit közelebbről.

Thecus N2520 - Forrás: HeXus.net
A letisztult, egyszerű, ám mégis tetszetős dizájnnal érkező kétlemezes példány az N2520-as típusjelzést kapta. A NAS az Intel Atom CE5315-ös SoC egységére alapoz, amely nagyon keveset fogyaszt, így rendkívül kevés hőt termel. Maga a NAS terhelés alkalmával mindössze 14 wattot fogyaszt, egyetlen rendszerhűtő ventilátora pedig maximális fordulatszámon pörögve sem zajosabb 20 dB(A)-nél. Jó hír, hogy a NAS előlapján helyet kapott egy USB 3.0-s port, a hátlapon pedig néhány érdekességet is találunk. A Gigabites Ethernet port és a két darab USB 2.0-s port felett egy HDMI videó kimenet, illetve egy optikai audió kimenet is látható - utóbbi abszolút szokatlan, meglehetősen érdekes jelenség ebben a szegmensben. A gyors kétlemezes NAS a Thecus saját szoftverét, az OS6-ot futtatja, ami végre egy komoly előrelépés a korábbi, nem túl szép felhasználói kezelőfelülettel ellátott rendszerekhez képest.

Thecus N2520 - Forrás: HeXus.net
Az új NAS összességében meglehetősen vonzónak tűnik, ám a képet egy picit árnyalja az ára: a termékért merevlemezek nélkül 270 fontnak megfelelő összeget kell letenni az asztalra, azaz az ár veszélyesen közel helyezkedik el a négylemezes NAS-ok árához. A másik modell, a Thecus N4520-as kiadás, amely már négy merevlemezt fogad, például "csak" 320 angol fontba kerül majd, azaz tényleg nem lesz túl nagy szakadék a két modell között. Az ASUS is bemutatott néhány új, Intel Atom CE5300-as alapokon nyugvó NAS-t Az ASUS kettő- és négylemezes hálózati adattárolói természetesen ezúttal is Asustor márkanév alatt hajóznak be a NAS piacra, csak úgy, mint elődeik. A friss hálózati adattárolók, amelyek sorrendben az AS-302T, illetve AS-304T típusjelzést kapták, a 3-Series családot erősítik.

Az újdonságok egy szinttel a 6-Series sorozat tagjai alatt helyezkednek el - utóbbiak az AS-602T és AS-604T típusjelzést viselik és 2 GHz-es magórajelen ketyegő, két processzormaggal ellátott Intel Atom CE5300-as SoC egységet használnak.

A 3-Series család tagjai Gigabites Ethernet porttal, előlapi USB 3.0-s porttal, valamint néhány USB 2.0-s porttal és egy HDMI videó kimenettel kerülnek forgalomba. A négylemezes modellen hátlapján a fotó alapján egy további USB 3.0-s port is lapul. Az új NAS-ok az ADM 1.0 "Dolphin" operációs rendszert használják, megjelenésükre pedig valamikor júniusban lehet számítani. Az egyelőre nem tisztázott, hogy az ASUS újdonságai pontosan mennyibe kerülnek majd.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. MZperX75
2013.03.11. 11:18
Hehehe Kamu 14W max fogyasztása? HDD nélkül maximum, Duma beleteszel 2 db 3.5" Winyót már csak az zabál egy 15-20W-ot pluszba.....

Ahogy elnézem nem Pico táp de még csak nem is Paneltáppal van szerelve hanem egy szutyok FSP-táppal ami gondolom nem 80+ gold minősítésű,így még az is egy +5-10W-ot bekajálhat,így ennek értelme annyi ,meg egy bambi....

Az E-350 -es volt Brazosom MSI laposban evett 1 db SSD-vel idle 14W load 24 W-ot.
2db HDD-vel beszívta a 38-45W-ot simán.

Atom NAS-ba? Nem rossz bár másba bele sem tenném!

Kicsit nagyra sikeredett ez a dobozka..nem?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. tibaimp
2013.03.11. 13:16
Úgy tűnik megvan az felhasználási területe az atomok egy részének, erre is jó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!