iPon Hírek

Új navigációs eszközzel lépett színre a WayteQ

Dátum | 2015. 09. 08.
Szerző | DemonDani
Csoport | EGYÉB

A WayteQ ezúttal azoknak szeretne kedvezni, akik az okostelefonok korában is inkább egy külön navigációs eszköznek szavaznak bizalmat az utazásaik, munkájuk során. Az újdonság már egy jól bejáratott modell helyére érkezik, az X980-ast fogja felváltani a kínálatban.
Az X985BT néven érkező készülék több ponton is változást hoz, de ahogy az az alábbiakban látható lesz, nagy eltérések nincsenek, a jól bevált receptnél maradt a WayteQ. Az első, ami igazán szembetűnő dolog, hogy ez a navigációs eszköz már egy módosított vonalvezetésű házat öltött magára. A szolidabb megjelenésű készülék is egy 5 hüvelykes megjelenítőnek ad otthont. A panel a korábban alkalmazott megoldásoknál magasabb fényerővel rendelkezik, ami kifejezetten fontos egy GPS esetében, hiszen minden fényviszony mellett, még verőfényes napsütésben is jól olvashatónak kell maradnia. A panel csak 800 x 480 képpontos felbontással dolgozik, de ez nem jelent különösebb problémát – főleg akkor, ha távol a felhasználótól, a szélvédőre van ragasztva a szerkezet. A WayteQ külön kiemelte, hogy az X985BT hosszabb ideig bírja majd akkumulátorról egy töltéssel, mint az elődje, így akár még a túrázók is társra lelhetnek benne. Sajnos az nem derült ki, hogy a korábban alkalmazott 1500 mAh-s telep helyébe mekkora kapacitású egység lépett, így azt nem tudni, hogy mekkora előrelépéssel lehet számolni.
A színfalak mögött egy Mstar központi processzor mozgatja a szálakat, nevezetesen a MSB2531 frissített változata, az MSB2531A található benne. Ez a lapka kétmagos, Cortex-A7 szálak tevékenykednek benne legfeljebb 800 MHz-es frekvencia mellett. A rendszermemória 256 MB-os méretet öltött, a háttértár pedig 8 GB-tal szolgál a felhasználók részére. Ez utóbbi persze bővíthető is. A GPS vevő rendkívül pontosan üzemel majd a készülékben, a már számtalan alkalommal bizonyító Mstar MSR2112-nek hála, ami 66 csatornát használ a munkája során. Ahogy arra az X985BT neve is utal, van a kelléktárában Bluetooth modul, melyen keresztül lehetőség van például az okostelefonok kihangosítására. A kapcsolati opcióknál meg kell még említeni az FM egységet, ami nemcsak vevő, hanem adó szerepet is betölthet, szóval egy FM-transzmitterrel szolgál az X985BT.
Operációs rendszer tekintetében a jól bejáratott Windows CE 6.0 fedezhető fel rajta, mint a legtöbb konkurensén is. Van benne külön telefonkönyv is, így a hozzá kapcsolódó mobil bejövő hívásait még hatékonyabban lesz képes kezelni. Két kivitelben juthatnak majd hozzá az érdeklődők. Az egyik csomagban csak egymagában „árválkodik” a navigációs készülék (persze minden tartozékával együtt), a másikban azonban már gyárilag benne van a használatához elengedhetetlen szoftver is. A WayteQ a Sygic partnerségét élvezi, így nem meglepő módon a Sygic teljes Európára kiterjedő térképe, illetve adatbázis van az eszközön előre telepítve – ez egészen pontosan 45 ország úthálózatát fedi le.
A WayteQ X985BT már megvásárolható, az elmúlt napokban került a boltok polcaira. A készülékért önmagában nagyjából 22 ezer forintos összeget kell kifizetni, ha viszont valaki a fent említett Sygic szoftverre is igényt tart, akkor már 36 ezres ajánlott fogyasztói árról beszélhetünk.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

19. legyes
2015.09.08. 18:05
256MB RAM? Ezt melyik időkapszulában találták?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Kajafun legye...
2015.09.08. 19:59
Hát ja! Oké, olcsó. De azért nem fért volna bele 1gb? Úgy csúcs lenne!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. ChoSimba legye...
2015.09.08. 20:21
Amelyikben a WinCE-t.
2009-es oprendszer 2015-ben. Ez igazi sikertörténet !
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Merwenus
2015.09.08. 20:37
Végre Android! Jah nem, ez sem az.
De legalább van benne WIFI! Jah nem, nincs.
Hát akkor legalább kapacitív érintő! Jah nem, ezt is izomból kell nyomni.
Viszont legalább fejlesztettek a 950BT-hez képest! Jah nem, szinte ugyanaz, 5 év alatt csak a hardver nőtt, az sem olyan mértékben ahogy várható lett volna...

Na mind1, hülye Magyarnak jó ez, bár nem igazán értem, hogy mire, hisz dugó elkerülő funkció wifi hiányában (telefonról hotspot) nem nagyon van, csak az elavult TMC, és internet hiányában szinte minden hasznos funkció kimarad belőle.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. patomiklos
2015.09.08. 20:50
Csak a panaszkodás az elégedetlenség és a becsmérlés..

Legyes: Ha te internetezni veszel számítógépet I7 est veszel bele vagy FX 8 as szériát? NEM mert nincs szükség rá..
Kajafun: 1Gb egy windows ce 6.0 alá ahol a betöltött 3 országon vezető útvonalak is 100Mb nál nem esznek többet.. Professzor úr várjuk a Kajafun 7" D10-es készüléket az biztos sokkal jobb lesz.

Merwenus: A Magyar az egy nép és nem nem hülye..
Attól mert népszerű és sokan fejlesztenek rá nem hibátlan az android.
Ahhoz hogy elnavigáljon stabilan egy készülék miért kellene wifi? Ebben igazad van, hogy lehetne kapacitív, de ez a win ce6.0 miatt nem lehetséges.


 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. lajcsi1975
2015.09.08. 20:57
Helyes! előző hsz-el egyetértek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. jedi
2015.09.08. 20:57
Felesleges ezekbe 1GB, mert nem Android fut rajta, hanem CE 6-os, ahhoz meg bőven elég . Nekem eddig 2 GPS-em volt, mind a kettő Wayteq. Az első egy 710B volt, kb. hat évig használtam , a legnagyobb megelégedéssel. Csak azért cseréltem le egy 850-esre, mert az olyan jó áron jött, hogy nem tudtam kihagyni . Az egyik haverom, azért nyúzza még a 710-est
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. BReal
2015.09.08. 21:15
Úristen, nem Androidos? Hát mi lesz itt? Mindjárt szívrohamot kapok...
Taliga fos az Android.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. tibaimp patom...
2015.09.08. 21:48
+1
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Merwenus patom...
2015.09.08. 21:54
Halál egyszerű, hogy minek a wifi:
Teszem azt jön 2ezer bevándorló, és én elindulnék Budapestről M1-M7 felé, ha nem szól Waze/google maps, hogy hoppá, ha még tovább mész 1 km-t, akkor bizony akkora szopórollerbe fogsz felülni, hogy este 10re se érsz haza. Cserébe Waze (android) köszönte szépen, hogy őt választottam, és közölte, hogy ha nem szeretnék az autóban vacsorázni, és várni az SMS-t a kedves köztársasági elnöktől, hogy üljek át a másik autóba, ha elfogy az üzemagyag, akkor bizony még MOST haladjak el jobb felé, és így szépen páholyból nézhettem végig a 20km-es kocsisort, és mosolyogtam azokon, akik WinCE 6.0-t választották, mert az tökéletese elvisz A-ból B-be, és tényleg, csak nem mindegy, hogy 30 perc vagy 3 óra alatt. ÉS ez csak egy pénteki példa volt, ezen kívül számtalanszor köszönhettem +1 órákat amiatt, mert volt internet, és wifivel meg tudom osztani a mobilnetet.
Nem hajtok gyorsan, sebességhatárt max akkor léptem túl, ha picit elbambultam, de akkor sem annyival, hogy kapjam a csekket róla, ettől függetlenül megnyugvással tölt el, ha GPS szól, hogy felhasználó jelentés, és traffipax lesz.
De hát természetesen WinCE is tökéletes, ahogy egy trabant is, hisz A-ból elvisz B-be, igaz nem olyan gyors, meg nem olyan kényelmes, de teszi a dolgát....elég hülye felfogás, de hát mint írtam, hülye magyarnak ez is jó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. ZsubiPhoto Merwe...
2015.09.08. 22:27
Nem kötekedni szeretnék, csak érdekel:

Külföldön is alkalmazod autópályán a Waze-t folyamatos roaming adatkapcsolattal?

Csak mert belföldön, mobilnet előfizetéssel megértem, használok hasonló megoldást, de külföldön a gatyám is rámenne, ha végig kellene neki a kapcsolat...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Merwenus Zsubi...
2015.09.08. 22:40
Amennyit én megyek külföldre (évente 2 hetet)...de amúgy céges mobilnet, szóval max a cég fizetné, de offline navi is van androidra.

Viszont a hétvégi vezetőkkel ellentétben Én naponta használom a navit, és mindig máshova kell mennem, és nekem nagyon nem mindegy, hogy napi 3 órát ülök az autóban, vagy 5-t.

Android akármilyen instabil, van rá választék, ha akarom online, ha akarom offline.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. ZsubiPhoto Merwe...
2015.09.08. 22:47
Arra próbáltam rávilágítani, hogy bár Neked kifejezetten fontos szempont lenne a WiFi, másnak más a prioritása.

És igazából ahogy kijön a mondataidból, Te nem is váltanál külön GPS-re, mert a telefonod alkalmazod.

(Utazunk itt elég sokan eleget naponta, erre ne térjünk ki, mert nem ez a téma.)

Arra gondoltál már, hogy a "céges mobilnet" mennyibe kerül annak az adott cégnek? És mennyi adót kell utána fizetni? És hogy végtére is ezt az irányú többletkiadást a dolgozó fizetés(emelés)ének rovására kompenzálja a cég?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. ChoSimba Zsubi...
2015.09.08. 23:23

Én sem váltanék külön GPS-re, mert az +1 kábel és cucc, amit tölteni kell. Mondjuk ez elég jó áron van, ha valakinek ez kell, hát vegye.
A kocsiban úgysem hagyom benne, túl sok az enyves kezű állampolgár.
És hogy mennyi adót fizet a cég a kártya után ? Elszámolja költségnek, ergo nem kell adóznia utána. Ez nem bér jellegű juttatás, mint a fizetés.
És egyértelmű, hogy a jövő a waze féle, forgalmat is kalkuláló GPS-eké.
És ha vacak telefont vesztek, akkor ne csodálkozzatok, ha az android is vacak rajta.
Vesztek egy i7-es konfigot, amire majd oprendszer gyanánt a Csöcsekincsüng 3.0 -át teszitek ? És csodálkoztok hogy vacak és fagy ?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. ZsubiPhoto ChoSi...
2015.09.08. 23:56
Egyetértünk, hogy a jövő iránya mindenképpen az online alapon működő navigációké (beépített GPS-ek esetén még autólopásnál esetén sem hátrány), de a helye ezeknek a termékeknek is meg van.

"És hogy mennyi adót fizet a cég a kártya után ? Elszámolja költségnek, ergo nem kell adóznia utána. Ez nem bér jellegű juttatás, mint a fizetés."
De kiadásnak kiadás. (Hogy ÁFÁ-s vagy sem, ennyire ne menjünk bele a részletekbe.) És nem csak mamutcégek léteznek, akiknek "mindegy".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. 5hR3kY
2015.09.09. 08:18
Már minden okostelefonon van valamilyen navigáció, így már nálam is a sima GPS nem volt bekapcsolva több mint négy éve, azóta ott rohad a dobozában. Ezek ki fognak kopni ugyanúgy mint az mp3, meg mp4 lejátszók, és a PDA-k. A mostani telefonomat egyszerre használom navigációra és autós kameraként.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.09.09. 08:51
Én meg azért használok mindenre külön dolgot, mert ha elromlik, akkor csak az romlik el . Szóval ha bedöglik az okosteló, akkor bedöglik vele eggyütt, a GPS, a fényképezőgép, a kamera , meg minden más is .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. MrJerk
2015.09.09. 09:41
Ez a kütyü az, ami. Nem mond magáról többet, és nem is kell belegondolni többet.
Akinek kell, megveszi. Nekem is van mindig egy a kocsiban, mert ki tudja, mikor lesz rá szükség.

Ami miatt fanyalgok, az max az, hogy az ígért nagyobb fényerőn kívül (ami viszont tényleg nagyon fontos lenne) semmi újat nem hoz. És ez is csak ígéret. Persze ha pont annyiért adják majd, mint a 980-at, akkor üsse kő.
Felmerülhet, hogy a tartó és egyéb a fizikai paraméterekhez illeszkedő kiegészítők is módosultak, így a régiek nem használhatók, de mivel tartót adnak hozzá a dobozban, pont mindeghy is, a tok meg vagy jó lesz, vagy nem, de tippelném az igent.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. ChoSimba jedi
2015.09.09. 16:05
De ha több cuccod van, akkor a meghibásodás is gyakoribb
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!