iPon Hírek

Új Nvidia lapkakészletek Intel processzorokhoz?

Dátum | 2009. 08. 14.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Nvidia háza tájáról lapkakészlet fronton az elmúlt hetek folyamán nem igazán hallhattunk újdonságról, ám ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy a háttérben sem folyt a munka. A gyártó számára rendkívül fontos bevételi forrást jelentenek a lapkakészletek, így ezek folyamatosan fejlesztés alatt állnak a műhelyben mind az AMD, mind az Intel processzorral szerelt platformok számára.

Érdekesség, hogy a gyártó, most két új lapkakészlet piacra dobásán fáradozik, mindkettő az Intel processzoraihoz készül: egyik termékkel a jó öreg LGA-775-ös processzorok piacát, míg másikkal furcsa módon a szeptember elején debütáló LGA-1156-os tokozással rendelkező processzorok szegmensét veszik célba. Az MCP89-es kódnévvel ellátott megoldás az LGA-775-ös központi egységekkel fog együttműködni, a lapkakészlet 1333 MHz-es FSB támogatással, DDR3-1333 MHz-es memória támogatással és DirectX 10-es integrált grafikus vezérlővel büszkélkedhet majd, a termék sorozatgyártása a jelenlegi információk szerint 2010 első negyedévében kezdődhet meg.

Meglepő fordulat.A második lapkakészlet, azaz az MCP99-es kódnévre keresztelt termék megalkotásával a gyártó igen vékony jégen táncol, ugyanis az Intellel korábban pont amiatt rúgták össze a port, mert az Intel határozottan állította, hogy a licenc szerződések alapján az Nvidia nem készíthet beépített memóriavezérlővel ellátott processzorokhoz lapkakészletet, az Nvidia szerint meg de. Az MCP99 egyébként a 45nm-es és 32 nm-es csíkszélességgel készülő LGA-1156-os processzorokhoz készül, amelyek mindegyike beépített memóriavezérlővel lesz ellátva. A lapkakészlettel kapcsolatban egyéb információk egyelőre nem állnak rendelkezésre. Amennyiben a két gyártó végre "kibékül", akkor az új lapkakészlet sorozatgyártása szintén 2010 első negyedévében indulhat meg, így a termékek jó eséllyel a CeBIT alkalmával indulhatnak hivatalosan is hódító útjukra.

Hogy az Nvidia lapkakészlete a P55/P57-es lapkakészletek alternatívájaként valóban meglátja-e a nagyvilágot, az az elkövetkező hetek folyamán kiderül.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. shabbarule...
2009.08.14. 14:22
Az LGA775 idővel kikopik így már sok piaci érték lesz már benne 2010-től. Jellemzően alsó kategóriás CPU-k fognak megmaradni 2011-ig, azok mellé meg felesleges egy erősebb chipsetet kiadni. A G/P45 is nagy valószínűséggel 2010 elejére ki fog kopni és csak a közép kategóriás G/P43 marad meg, majd év végéig az is eltűnik és csak a G41 marad majd egyedül az alsó kategóriának.

Az LGA1156-tal kapcsolatban az Intelnek és az Nvidiának nincs vitája, az az LGA1366-at érinti ott is csak a QPI csatolót, amire az Intel szerint nincs az Nvidiának licensze, mert nem arra már a korábbi FSB licensze nem érvényesíthető. Az Nvidia is szeretett volna szerver chipsetet gyártani LGA1366-hoz, de ez eddig nem jött össze nekik.

Az LGA1156 egész más tészta, ott a CPU és a déli híd között DMI interface van amiben semmi újdonság nincs így ott nincsenek licence gondok. Viszont értelme nincs igazán annak hogy chipsetet csináljon az Nvidia, hisz az északi híd CPU-ba költözésével gyakorlatilag már csak a déli híd funkcionalítása maradt. A déli hídért önállóan pedig nem igen lehet nagy pénzt szakítani, a benne található I/O elemek licence díja pedig igen alacsony haszonrést tesz lehetővé, így aztán nincs igazán üzlet a gyártásában.

IGP-t pedig egy ilyen déli hídba nem nagyon tud pakolni Nvida, ahogy memória vezérlőt vagy nagy sebességű PCIe csatolót sem tud már ezzel eladni hisz ezek a prociban vannak integráltan. Az IGP belepakolásánák egyetlen módja az lehetne ha a déli hídba integrálnának egy GDDR3-as memória vezérlőt és az alaplapra pakolnának GDDR3-as dedikált memóriát. Ez viszont alaposan megdrágítaná az egész konfigurációt. Ráadásul a DMI 1/1GB-os egyébként is szűkös CPU-déli híd csatlakozása ugyanúgy szűk keresztmetszet maradna a CPU felé, amin ráadásul még osztoznia is kellene az IGP-nek a többi déli hídat használó I/O eszközzel. Szóval elég szűk keresztmetszetei lennének egy ilyen IGP-nek, ráadásul a bonyolult kialakítása miatt még drága is nem valami jó kombinációt. Erőses kérdéses milyen lenne egy ilyen chipset combo után a kereslet, nagy valószínűséggel nem túl nagy. Úgy pedig üzletileg hasonlóan bukta lenne.

Hiába próbál chipset fronton az Nvidia kapaszkodni, ez a hajó már elment az AMD és Intel platformosodási koncepciójával. A jővőben a chipset egyre nagyobb része válik a CPU részévé minkét CPU gyártónál így a chipset jelentősége egyre csökken, külső megoldást pedig egyre nehezebb lesz készíteni az integráltakkal szemben. Ráadásul egyre kevesebb pénz is lesz a chipset piacban így már üzletileg sem lesz értelme itt kapálózni.

Digitimeson azt írják hogy ezek csak mobil chipsetek lennének, nem desktop így értelemszerűen a socket támogatás is PGA479 vagy PGA989-nek szólna. Gyakorlatilag ez egy ION2-es chipset lenne Core2-es mobil procikhoz. Ott nem is írnak igazán Nehalem/Westmere támogatásról.

Mobil környezetben még azt tudnám elképzelni hogy beáldoznák a 2x8-as külső PCIe csatolóból az egyiket és azt direktbe a DMI-vel párhuzamosan a chipsethez vezetnék. Így meglenne a nagy sebességű CPU-chipset kapcsolódás, helyettesítendő az FSB-t.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. twollah
2009.08.14. 21:38
Jo lenne ha az NVidia ujra fejlesztene az AMD platformra is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. adam0205
2009.08.16. 17:22
Azért a botrányosan rossz driver-eket se felejtsük el az nV lapoknál. Meg egyébként is manapság a legjobb a "házon belüli" chipset a CPU alá. Tehát Intel alá Intel, AMD alá AMD chipset. Akkor lenne talán értelme, ha valakinek nem lenne elég a P45-ben lévő 2x PCI-E x8 és 2x PCI-E x16 kellene SLI-hez. De arra is ott van házon belül a megoldás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!