iPon Hírek

Új, pici, konnektorba illeszkedő hálózati adapterek

Dátum | 2012. 07. 17.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | HÁLÓZAT

A Powerline hálózati adaptereket valószínűleg már sokan ismerik, akik azonban mégsem, azoknak dióhéjban elmondjuk, mit kell tudni róluk. Ezek a hálózati adapterek az adott lakás 230 voltos elektromos hálózatára ültetik rá a hálózati forgalmat, így megspórolhatjuk az Ethernet kábelezés kiépítéssel járó plusz költségeket, amennyiben az elektromos hálózat jó állapotban van és az összekapcsolni kívánt eszközök ugyanarra az elektromos hálózatra csatlakoznak. A rendszer kettő – vagy több – adapterből áll, amelyek a 230 voltos elektromos hálózatra kapcsolódva küldik és fogadják a hálózati csomagokat. Ezzel a módszerrel könnyedén biztosíthatunk hálózati kapcsolatot és internetelérést egy, a routertől távol elhelyezett, de a routerrel megegyező elektromos hálózatra kapcsolódó okostelevízión, HTPC konfiguráción, digitális videó rögzítőn, illetve játékkonzolon, NAS-on, asztali médialejátszón és egyéb eszközökön is.


A TRENDnet számos Powerline adaptert kínál, ám a repertoár a napokban egy új készlettel bővült, amely a TPL-406E2K típusjelzést kapta. Az 500 Mbps-os Compact AV Powerline AV Adapter KIT névre hallgató csomagban két darab TPL-406E típusú hálózati adapter található, amelyekkel – az adott épület vagy lakás elektromos hálózatát használva – 500 Mbps-os sebességű, titkosított hálózati kapcsolat biztosítható két eszköz, mondjuk egy router és egy PC között. Az adaptereket elég csak a konnektorhoz csatlakoztatni, majd a routert és az adott eszközt Ethernet kábelen keresztül hozzájuk kapcsolva már működik is a hálózat. Amennyiben a titkosító kulcsokat idővel szeretnénk megváltoztatni, úgy nyomjuk meg az adapteren található „Sync” gombot, így a régi kulcsokat újakra cseréli le a rendszer.


A TPL-406E típusú Powerline adapterek különlegessége, hogy az átlagos, 500 Mbps-os sebességet kínáló megoldásoknál 50%-kal kisebbek – ahogy az a fenti képen is látszik – és ajánlott végfelhasználói áruk is kedvezőbb, mint az adott kategóriában található hasonló megoldásoké. Az adapterek energiatakarékosan üzemelnek: üresjáratban akár 70%-kal is csökken a fogyasztásuk, így mérhető megtakarítást hoznak, ha folyamatosan csatlakoznak a konnektorhoz, hiszen használaton kívül alacsony energiafelhasználás mellett várják, hogy szükség legyen rájuk.


A TPL-406EK csomag, amely két darab TPL-406E típusú, kompakt felépítéssel rendelkező Powerline adaptert tartalmaz, már elérhető kereskedelmi forgalomban, ajánlott végfelhasználói ára pedig 110 dollár.
 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

17. Lazahunter
2012.07.17. 10:02
Lakáson belül csak a konkrét egy körben lévő aljzatok között működik, vagy az egész lakáson belül, a biztosítéktábla minden körében?
Pl a konyha és a nagyszoba külön körön van, mégis a hűtő okozta elektromos rendellenességeket a számítógép hangfalain (saját tápellátás) keresztül lehet 'hallani'. Szobán belül nem, de mondjuk a lakás másik felébe már átvinnék vele kábeles jelet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Zsoooooti
2012.07.17. 10:36
3 fázisnál mit művel? Mert elég sok házba az van. Pl nálunk a szintek fázisokra vannak osztva és épp ezért használnánk, a szintek közötti kommunikációra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. DencsZ
2012.07.17. 11:12
Sziasztok! Ez működik itthon is (Mo.)? Egy cimborám azt magyarázta, hogy olyan szolgáltató, meg villamos hálózat kell hozzá ami nem nagyon van nálunk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. mythbuster
2012.07.17. 11:39
DencsZ,

A cimborádnak üzenem, hogy nyugodtan vásárolhat belőle annyit amennyi kell, az egész világon ugyanazt a hálózati frekvenciát használjuk, 50 vagy 60 Hz. A dolog működőképessége marha egyszerű, akárcsak a rossz ADSL modemek esetén, itt is a hálózat 50 vagy 60Hz -es SINUS görbére ültetik rá az átvitt információt, tehát a két "modem" közötti adatátvitel analóg módon történik. Ez elég gáz mert a legkisebb hálózati torzulás is adatveszéssel jár, de ha bekapcsolod a hűtőt már hibák lépnek fel, ez esetben is fog működni, csak a folyamatos újraküldések miatt a sávszélességed könnyen megtizedelődhet. Ja és négyszögjeles, kváziszinuszos szünetmentesekkel NEM MŰKÖDIK ÁRAMSZÜNET ESETÉN!

Zsooooo...ti: Működni fog, mert tökmindegy hány fázisod van a lakásban, panelban, azok valahol egy kapcsolószekrényben találkoznak, így max kisebb kerülővel de működni fog. A sávszélesség viszont esni fog, ha tehetitek használjatok inkább wifit, vagy ami a legjobb UTP/Optika. Digitális adatátvitel, garantált terhelhető sávszélesség és minimális az adatveszteség! Szinte ingyen dobálják utánad. Egyetlen switch kell és UTP/100m, vagy STP/500m. Szerintem az UTP elég lesz, nálunk a 4 emeletes panelban mindenki UTP-n kapcsolódik a lépcsőházban elhelyezett switchez.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Tomikapc
2012.07.17. 12:29
A 3 fázis nem találkozik sehol, se az utcán, se a villanyoszlopon, mert erősen eltérő potenciál jellemző rájuk. Ellenben szerintem azért működhet különböző fázis esetében, mert erősen arra gyanakszom, hogy ezek a nulla vezetőt használják adatátvitelre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. crowly
2012.07.17. 15:55
Ez cseppet sem olcsó. Ilyen áron bármely két pontját össze kötöm a házunknak UTP kábellel akár 3x is. Tény hogy ezzel egyszerűbb, de azért valami olyan árra számítottam ami egy egyébként kábellel könnyen kivitelezhető helyen is alternatíva lehet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. DencsZ
2012.07.17. 16:21
@mythbuster: köszi a választ, wifi + utp-zek a lakáson belül, csak gondoltam kényelmesebb megoldás lenne ez a kütty. Ha a kényelem a minőség rovására megy akkor felejtős részemről.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. berreg
2012.07.17. 17:06
Már használtunk HomPlug IC-ket fejlesztéshez.

Több eszköz is működik egyszerre, mivel úgy működik mint egy HUB.

3 fázison is müxik, mert ahol közel van a két fázis vezeték (pl. kapcsolótábla), ott átugrik egyik vezetékről a másikra (mivel 500 MHz-n a nem árnyékolt kábel gyakorlatilag antennaként máködik).

Az átvitele igen csak megkérdőjelezhető. Kb. 1/10-t tud fájlátvitelben Sambán.

Ráadásul förtelmesen sokat fogyaszta. A 70% jó szám, de mihez képest. Amit mi használtunk régen, az 10-12W-t simán megzabált, és forróra melegedett.

Szerintem ennél jobb egy WiFi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. mythbuster
2012.07.17. 17:22
Nem a negatív ágon sugároz, mert sinus görbe kell neki amit csak a fázisban kapsz, meg a negatív ágad maga a föld, ha az elektromágneses hullámokat el akarjuk juttatni A ból B pontba, akkor NEM földeljük le!

Amúgy a 21. században NEM használunk analóg adatátvitelt, az az ADSL -el és az analóg földi adásokkal végleg kihalt!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. dj
2012.07.17. 19:59
Lehet rosszul tudom, de az adsl az Asymmetric Digital Subscriber Line, azaz mint a nevében is benne van digitális, nem pedig analóg adatátvitelt jelent.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. sanyix
2012.07.17. 20:24
mythbuster: nagyon el vagy tévedve ezzel az analóg vagy digitális fejtegetéseddel. Konkrétan a nézőpontod szerint nem létezik digitális átvitel... mert mindenhol egy vivőhullámra vannak ültetve a digitális információk(máshogy nem is lehet adatot átvinni). Olyan kis szögletes grafikonos hullámok kb a géped belső buszain mennek(és egyébként az is maga egy vivőhullámon megy), ott is torzulhatnak nem szögletessé. (igazából szögletes már kiinduláskor nem is lehet, csak megközelítőleg az). Nagyobb távolságon
Eleve digitális jel nem létezik. Digitálisan értelmezhető analóg jel van. Analógként értelmezett és átalakított digitális adat. SIMA telefonos modemen volt, aminek max sávszélessége 56 kbit volt.
Az adsl azért volt gyorsabb, mert nagyobb sávtartományban, dolgozott, és már az érkező jelet rögtön digitálisan értelmezte és küldte, nem alakította át hanggá.
Eleve ott a nevében asymmetric DIGITAL subscriber line.

Hibák pedig mindenhol vannak, pl wifinél nagyon jelentős az overhead, pont a hibajavítás miatt, azért sem fogja senki sem elérni a papíros sávszélességet azzal.
Analóg átvitelt pedig nagyon durván használunk a 21. században, mert az analóg földi adások nem szűntek meg, sem a rádiók, és még ezernyi működik analógban.

Szóval ez a cucc is pont annyira digitális, mint a kábelnet, adsl, wifi, ethernet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. mythbuster
2012.07.18. 00:34
Az ADSL -el melléfogtam, de nem véletlenül lehet vele csak tetülassú sávszélességet elérni vele a telefonos hálózaton...

Ami az analóg és digitális jelet illeti, az analóg jelnél az adatátvitelhez függvényt használunk amire ráültetjük az információt, azomban ez nagyon sérülékeny, minden külső zaj bezavar és torzulást okozhat, míg a digitális 0,1 bitsorozatkét írható le, ez nem függvény éppen ezért immunis a kisebb zajokra!!! Amit a digitális jel esetén te függvénynek értelmezel az nem más mint a szinkron felosztás, amin belül ha 0 van akkor föld potenciált, ha 1 akkor VCC -t kap, innen jön az a _--_-__(0110100), itt nincs függvény ami sérüljön!!! ADSL -nél valóban digitális adatátvitelt használunk, de összegányolt módszerrel, a telefonhálózatból való szűrők kiiktatásával lehetséges, éppen ezért lassú mint a tetü a homokban... Az Ethernet már full digitális adatátvitelt használ, azért érhető el vele olyan magas és stabil sávszélesség, mert a sávszélességhez képest az átvitt információ sérülékenysége olyan csekély, hogy elhanyagolható. Ha neked van egy 100Mbites sávszélességed, abból 0,5, 1Mbit ha elmegy hibajavításra, míg analóg esetén közel a sávszél 50% -a.

Visszatéve az ADSL -re elvileg nem teljesen digitális adatátvitelt alkalmaz, úgy kell elképzelni mint egy 100 analóg modemet tartalmazó tömböt, ami külömböző frekvenciákon küldi az adatokat, így többszörös sebesség érhető el, de nem digitális!

Amit a digitális adatátvitelnél frekvenciában mérünk az nemmás mint az 1 másodperc alatt beolvasott szegmensek száma, pl 5Hz esetén, 1 másodperc alatt 5 szegmens értékét tudod beolvasni, pl: -__--(10011).

Ha otthon fogod a digitális adásokat, akkor érdemes megnézni az analóg és digitális adás közti külömbségeket, míg az analóg szemcsés, addig a digitális tiszta képet ad, ha netán minkét formában fogod a Discovery Showcase -t, vagy a NG HD -t, akkor érdemes megnézni ég és föld a külömbség. Amúgy még van analóg sugárzás, de 2013 -tól elvileg már csak boxal fogod őket, mert megszűntetik teljesen, ezzel teret tágítva a digitális monszumnak.

Ja és ez itt nagyon NEM digitális, mert analóg sinus függvényre pakolja az információt, amit az 50-60 Hz -es hálózatból kapsz! A villamos hálózatba meg NEM gányolhatsz bele sem függvényt sem digitális jeleket, mert a fél város villanymotros bázisát taccsra teszed, és nincs az az élet amiben te azt megfizeted!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. sanyix
2012.07.18. 11:09
adsl-nél semmiféle gányolás nincs, majd ha sikerül 10+ mbitet átvinni egy olyan tyúkbél kábelen 2mhz-nyi sávtartományban, máshogy akkor szóljál. Tulajdonképpen a dsl az adatátvitel csúcsa, mert ilyen ellenséges és rossz minőségű közegben semmi nem tud hasonló sávszélességet ekkora távon. csak összehasonlításképp, adsl még 8 db-s snr-el is elmegy, docsis (kábelnet) már 30 alatt szakad. Ha egy telefonkábelen próbálnál meg bármilyen másik szabvánnyal adatot átvinni, fele nem is működni, másik fele meg centiméterekig működne csak.

Ezt a 1 vcc és föld dolgot el is felejtheted, mert mint mondtam kb csak a gépen belüli buszokon működik, nagyobb távon már vivőhullámra ültett qam moduláció megy (koaxon) méghozzá ugyan azon az alapon analóg módban és digitális módban, analóg módban nincsenek fix értékek, digitálisban pedig 16 tól 256 fix függvénypozició van a vonal minőségétől függően, ethernet sem csak 0 és 1 lehet jel értéke, hanem 4 értéket vehet fel (nem számítva az átvitelkori torzulást) és azt is úgy éri el, hogy 2 érpáron egymás ellentétes jeleit küldi, és ezek különbségéből jön ki a végleges jel.

"Visszatéve az ADSL -re elvileg nem teljesen digitális adatátvitelt alkalmaz, úgy kell elképzelni mint egy 100 analóg modemet tartalmazó tömböt, ami külömböző frekvenciákon küldi az adatokat, így többszörös sebesség érhető el, de nem digitális!"

Pont annyira digitális mint az ethernet. Nem 100 analóg modemet tartalmazó tömbként kell elképzelni, hanem, úgy hogy 100 frekvencián küldi a digitális jeleket. Mindegyik jel ha jól emlékszem 15 bitet tud átvinni adsl-nél, és ez csökken az adott frekvencia zavaró tényezőitől függően (áthallás, rádióadók besugárzódása, háttérsugárzás) és éppen ez az oka hogy fel van osztva, mert mindegyik frekvencián más a zavaróhatás.
itt egy szép cikk róla
Optikán ugyan így csinálják, (gponnál még nem, csak dél koreában meg a sűrűn lakott helyeken, de gerinchálón szinte mindig), WDM-et használnak, az adsl frekvenciaosztás optikai megfelelőjét, ahol különböző hullámhosszokon, párhuzamosan megy az adatátvitel.
Docsis-nál is így megy, ott is a mai modemek 8 downstream és 4 upstream csatornát tudnak összefogni, és párhuzamos adatátvitelre használni.
Wifi is detto ugyanígy működik. Több frekvencián mennek a bitek bárhuzamosan.

"analóg szemcsés, addig a digitális tiszta képet ad, ha netán minkét formában fogod a Discovery Showcase -t, vagy a NG HD -t, akkor érdemes megnézni ég és föld a külömbség."

Azért, mert a digitálison van hibajavítás(mert tudod digitális átvitelnél rendszeres az hogy bitek átfordulnak, vagy egyszerűen értelmezhetetlenné válnak), analógon pedig nincs. Ha viszont eléggé lecsökken a jelszint digitálison, és a hibajavítási kód mennyisége nem elég, jön a kockásodás, képszétesés, vagy sötétség.

"Ja és ez itt nagyon NEM digitális, mert analóg sinus függvényre pakolja az információt, amit az 50-60 Hz -es hálózatból kapsz! A villamos hálózatba meg NEM gányolhatsz bele sem függvényt sem digitális jeleket, mert a fél város villanymotros bázisát taccsra teszed, és nincs az az élet amiben te azt megfizeted!"

Amplitúdómodulációnak hívják ezt amikor egy hullámra pakolnak rá információt. A qam is ilyen... szóval a digitális átvitelek nagy része így működik(ja a wifi is qam-ot használ)
Taccsratenni ezzel semmit sem lehet, mert a fogyasztóknak észlelhetetlen módosulást okoz, villanymotornál főleg nem, azt kb nem is lehet tönkretenni ha csak nem kap egy szép nagy túlfeszültséget.
Nem is a "taccsratevés" korlátozza a sávszélét, hanem az hogy a hálózat nem adatátvitelre lett tervezve. Nincs csavarás benne, nincs árnyékolás, sok helyen van toldva (megszakítók, villanyóra, kapcsolók) amik mind rontják a jelet. Csak úgy lehet növelni egy ilyen powerline adapter adatátvitelét, hogy fejlettebb digitális jelfeldolgozó egységeket kapnak az eszközök.

adatátviteli szabványok hatékonysága

Amúgy a régi telefonos modemek is digitálisak, azért szokták analógnak becézni mert analóg telefonvonalat használt átvitelre, hallható tartományban, nem isdn-t. Koaxon nem hívják analóg modemnek a kábelmodemet, mert a koax is analógra lett kitalálva, de ott nem volt digitális változat így nem volt értelme analógozni sem

Szóval a lényeg: az analóg és a digitális jel között az a különbség hogy nincs különbség. Feldolgozásban van. Az analóg változatlanul a kimenetre kerül, a digitálisból pedig mintákat vesznek, majd az kerül a kimenetre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. mythbuster
2012.07.18. 14:10
Javaslom majd nézz be 1-2 egyetemi lőadásra, ingyenes!

A modemeknél digitális adatátvitel van a szgép és a modem között, ami onnan kimegy már analóg jel formájában történik.

Nem tudom te miért vagy annyira elájulva a gányolt telefonos hálózat és koax gányolástól, ennek már régen vége kellene legyen, csak száloptikát is UTP -t szabadna használni adatátvitelre!

Ami a száloptiklát és az UTP -t illeti, azon te nem találsz analóg jelt, mivel nincs függvényed a vonalon ami bármit is vinne A -ból B pontba csak digitális jeled van, 0,1 értékekkel! --_-___--_----

"Eleve digitális jel nem létezik."
Fogd már fel, hogy létezik digitális jel, és annak köszönheted a nagy 100 Mbit körüli sávszélességed(vagy te láttál már modemekkel összegányolt 100Mbites DSL vagy ADSL vagy tökömtudja milyen csomagot?)! Mint már mondtam, az analóg jel jelparamétere egy függvény, értsd a függvényen helyezed el az információdat, míg a digitális jel jelparamétere diszkrét értéktartomány, nem más mint bináris 0,1 értékek! Körülbelül az a külömbség mint a négyszögjeles és a sinus váltakozó áramú hálózat között. Így ha te egy sinusos hálózatba benyomnád a digitális áldást, a környéken található indukciós elven működő összes berendezést taccsra vágnád. Tudom nem hiszel nekem, nem is várom el, mert ahogy elnézem nem igen jártál még egyetem közelében, de akkor keress egy négyszögjeles szünetmentest, kösd rá a váltakozó áramú villanymotrodat, majd nézd meg mi lesz a szünetmentesből és a villanymotorból!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Cannapeace
2013.02.16. 15:41
http://hu.wikipedia.org/wiki/Ethernet
Szerintem meg igen!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Cannapeace
2013.02.16. 15:44
http://hu.wikipedia.org/wiki/Manchesteri_k%C3%B3dol%C3%A1s
Lásd itt!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. vanRobert
2013.11.29. 12:48
Csak annyit fűznék ehhez a csörtéhez, amit a főiskolán a hálózati kapcsolatokkal kapcsolatban említett a tanárunk: "Uraim, egyet soha se felejtsenek el: a digitális technika csúcsa az analóg technika".
Az elméletileg végtelen számú információ / 1mp-es teljesítménnyel nincs az a digitális (modulált) kommunikáció, ami felveszi a versenyt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!