iPon Hírek

Új PureCel Plus-S szenzort mutatott be az OminiVision

Dátum | 2016. 03. 01.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az OmniVision kameráinak nevével ritkábban találkozhatnak az emberek, mint a Sony márkajelzésével, de neki sincs miért szégyenkezni, mert a Samsunggal kart karba öltve versengenek a szegmens második helyéért 15 százalék körüli piaci részesedéssel. Az OmniVison általában a mobilok előlapi, „szelfikamerájáért” felelős, de a Google is tőle szerzi be a Project Tangóhoz szükséges kameraszenzorokat.
A vállalat legújabb képérzékelője főkameraként próbál majd érvényt szerezni magának. Az OV13870 azonosítóval illetett megoldás 13.2 megapixeles felbontású fényképek megörökítésére lesz alkalmas. Bár az újdonság a pixelek számában nem nyit új dimenziókat, ebből senki ne vonjon le messzemenő következtetéseket, az alábbiakban mindenki láthatja majd, hogy egy meglehetősen sokféle igényt kielégíteni képes, felső-, felső-középkategóriás megoldásról beszélhetünk. A szóban forgó CMOS szenzor 1/2.74 hüvelykes, szóval egy fokkal kisebb, mint a Samsung Galaxy S7, vagy az LG G5 esetében bevetésre küldött 1/2.6 colos egység. Szégyenre nincs oka, hiszen az LG G5-nél így is nagyobb pixelekkel dolgozik az alacsonyabb pixelszám révén. Az OmniVision elmondása szerint a kategóriájának egyik legjobb fényérzékenységével dolgozó képalkotójáról beszélhetünk. Hogy milyen megoldásoknak köszönhető ez? Az egység 1,25 mikronos képpontokat alkalmaz és a PureCel Plus-S pixelarchitektúrára épül. Főleg ez utóbbinak a számlájára írható a jó szereplés rosszabb fényviszonyok mellett, de a PureCel Plus-S-nek egyéb pozitívumai is akadnak. Alacsonyabb a pixeláthallás, amelyből fakadóan kisebb a színáthallás és a színzaj is, így drámaian növekedhet a színhűség kevés fény mellett. A PureCel Plus-S a dinamikatartományt is érzékelhetően meg tudja növelni, miközben a hagyományos társainál alacsonyabb az energiaigénye, és kisebb helyre zsúfolható be. A kompaktsága annak köszönhető, hogy egy stacked, vagyis rétegelt lapkáról beszélhetünk, pont, mint a Sony legutóbbi fejlesztése is (a Plus-S ben található „S” utal erre a felépítésre). Az egység mindössze 5,2 milliméteres, így vékony mobilok burkolata alá is bebújtatható anélkül, hogy kitüremkedne.
Az OV13870 villámgyorsan fogja megtalálni a fókuszpontot az elébe táruló világ bármely pontján, a felhasználónak csak oda kell bökni a kijelzőn a kívánt pontra, és a másodperc tört része alatt a kívánt tárgy kerül az élességbe – ez a fáziseltérésen alapuló autófókusz eljárásnak köszönhető (PDAF). Érdekesség, hogy az egység képes detektálni a halott pixeleket, és próbálja ezeknek a nyomát kiküszöbölni, valamint feketeszint kalibrálása automatikusan történik. Az extrák között érdemes kiemelni még azt is, hogy támogatja a RAW formátumot (veszteségmentes felvételek). Az OmniVision új reménységének legnagyobb erősége a specifikációja szerint a videózásban lesz felfedezhető. Nemcsak, hogy támogatja a 4K-t (2160p), hanem akár 60 FPS-sel is képes felvenni ilyen magas felbontású videókat. „Szimpla” Full HD mellett egészen elképesztő, 240 képkockás sebesség érhető el vele, ami 8-10 szeres lassítást jelent, 720p-ra visszaskálázva a felbontást pedig már akár 300 FPS is kinéz, amire mobilban eddig még nem volt példa. Különlegessége a képérzékelőnek, hogy akár a teljes, 13 megapixeles felületét is ki lehetne használni videózásnál, ilyenkor 45 FPS-t (!) produkálhatna kellő teljesítménnyel rendelkező környezetben. Az OmniVision OV13870 már elérhető minták formájában, ami azt jelenti, hogy az érdeklődők már megkezdhetik a tervezés folyamatát, hogy elkészüljenek, mire beindul a tömegtermelés. Ha minden jól megy, akkor a második negyedévben megmutathatja az újdonság, hogy mire is képes.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. rfj1989
2016.03.01. 12:56
Ilyenből kérünk jó sokat!!! Sosem értettem a pixel hajhászást.... Nekem 8 Mpixel is elég lenne (13 meg pláne) ha tűéles képet kapnék akár roszabb fényviszonyok között is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. ChoSimba rfj19...
2016.03.01. 13:05
Akkor használj fullframes vagy legalább apsc-s szenzort
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. ianbrenner rfj19...
2016.03.01. 15:03
Hát mert sok pixelt tudnak, normális érzékenységet meg nem. Ezért a marketing a pixelszámra koncentrál. Azt kell eladni ami van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. rfj1989 ChoSi...
2016.03.01. 15:07
Milyen telóban van ilyen szenzor?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. ChoSimba rfj19...
2016.03.01. 15:27
Te telóval akarsz jót fényképezni ?
A levest is villával eszed ?
Egyébként akkora tudtommal nincs telóban, a Nokia 808-ban 1/1.2 van, a Pana CM1 ben meg 1''-es. Ezek a legnagyobbak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. DemonDani ChoSi...
2016.03.01. 18:52
És bizony az 1 collal már nincs is semmilyen probléma, ha ügyesen csinálják. (Persze nagyon távol vagyunk attól, hogy sztenderd legyen az 1 col...)

Elég megnézni a Nikon 1 szériát. Imádni való apróságok, és gyorsak, mint a villám.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. ChoSimba Demon...
2016.03.01. 20:35
Csak már megint az a fránya ár...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!