iPon Hírek

Új rendszerhűtő ventilátorok Zalman módra

Dátum | 2010. 09. 08.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG


A Zalman bemutatta ZM-Fx-FDB sorozatú rendszerhűtő ventilátor családját, amelynek tagjai alacsony zajszint mellett üzemelnek, mégis elegendő mennyiségű levegőt tudnak megmozgatni ahhoz, hogy biztosítsák az adott számítógépház megfelelő szellőzését. A ZM-Fx-FDB típusjelzés esetében az „x” betűt egy-egy szám helyettesíti, attól függően, hogy mekkora átmérőjű rendszerhűtő ventilátorról van szó (1 – 80 mm, 2 – 92 mm, 3 – 120 mm).


Az újdonságok háromféle módszer segítségével érik el azt, hogy alacsony zajszint mellett jó teljesítménnyel tudjanak működni. Az első és legfontosabb a PWM támogatás, amelynek köszönhetően a helyzetnek megfelelően dinamikusan változik a ventilátor pillanatnyi fordulatszáma. A második a gumi (szilikon) rögzítők alkalmazása, amelyek nem engedik, hogy a ventilátor által keltett rezgések átterjedjenek a házra. A harmadik a dinamikus folyadékcsapágys (FDB – fluid-dynamic bearing) alkalmazása, ami nem csak a zajszintre, hanem a ventilátor várható élettartamára is pozitívan hat, ugyanis ezzel a módszerrel a légkeverő 150000 üzemórán át képes meghibásodás nélkül, halkan működni. A ventilátor lapátjai átlátszó műanyagból készültek, a kerethez pedig fekete műanyagot használt a gyártó. A sorozat tagjai nem tartalmaznak ledes világítást, így aki unja a fényárban úszó légkeverőket, annak az újdonságok személyében itt a lehetséges alternatíva.


A ventilátorok esetében egy külön tápkábelt is tartalmaz a csomag, amelyen egy ellenállás is található. Ezt használhatjuk arra, hogy végig minimális fordulatszámon használjuk a ventilátort.

Itt valószínűleg csak a fotó kedvéért látszik ki az ellenállás. Ezt általában zsugorcső fedi.
A Zalman 80 mm-es ZM-F1-FDB ventilátorának ára 7,9 euró lesz, a ZM-F3-FDB változat pedig 9,5 euróba fog kerülni. Ezek a ventilátorok már kaphatóak, a ZM-F2-FDB-re azonban szeptember 25-ig még várni kell. Ez utóbbi modell ára egyelőre nem ismert, de valószínűleg nem tévedünk sokat, ha 8,5 euró körülire saccoljuk a termék végfelhasználói árát

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. Nobbirt
2010.09.08. 08:32
Na pöpec a Zalman folyadékcsapágyazással operál! Kíváncsi vagyok rá!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. menya
2010.09.08. 09:07
arcticnál ez már rég van [LINK]...nekem is ilyenek vannak és pöpecül működnek!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Nobbirt
2010.09.08. 09:11
azt tudom, hogy megvannak, de valahogy azok sose tetszettek! én Scythe S-Flexeket használok, de egy ilyet kifogok próbálni!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Kange
2010.09.08. 09:57
Jó jó, de sehol sem találok adatot a légszállítás értékéről (ez ugye nagyon nem mind1!)...
Pl. amit menya linkelt ventinek 57 CFM, még ez is nagyon messze van az általam preferált SilenX ventikhez képest. Ott pl. a 12cm-es venti 14 dB mellett 72 CFM-t produkál. Nekem pl. csak ilyen ventijeim vannak. (4db 92mm-es, 1db 120mm-es)
Csak sajnos nagyon kevés helyen kapható, kifejezetten sajnálom, hogy itt nem...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. prohlep
2010.09.08. 10:32
PWM?

Sajnos a Zalman valami miatt meg mindig nem.

Az valoban igaz, hogy a PWM ventillatoroknak van egy jellegzetes PWM hangja, de szerintem ez nem olyan veszedelmes, mint amennyire elonyos a PWM vezerles.

Raadasul mar egyre tobb alaplap CSAK a PWM-mel tudja vezerelni a ventillatort, tehat elmuloban vannak azok az idok, amikor harom eres csatlakozon keresztul CSOKKENTETT 12V-ot kaphatott a ventillator.

Ez egyre nagyobb gond a Zalman termekek nem-PWM ventillatorai miatt.

Helyette ellenallasokkal vacakolnak. Ennyire azert nem zavaro a PWM hangja.

http://www.zalman.com/ENG/product/Product_Read.asp?idx=412 linken alul a "SPECIFICATIONS" helyen olvashato, hogy "Power Connector 3-Pin", ... es a fenti abran is jol latszik, hogy nem a 4 eres PWM kabele van a ventillatornak, hanem csak 3 eres, amely csak a 12V kozvelten lecsokkentesevel vezerelheto.

Mig a PWM eseten fix 12 volt van, es a negyedik eren jon a kitoltesi tenyezo, amely szerint a ventillator koteles onmagat vezerelni. (elso a fold, masodik a 12 volt, harmadik a fordualtszamlalas, es negyedik a PWM kitoltesi tenyezo, ... ez igy a fejlodes harom stacioja)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. jotek007
2010.09.08. 11:04
off
Kange által linkelt venti valóban ütős. 72 CFM = 122 m3/h (átváltás). És emellett csak 14 dB. Egy ilyen halk ventihez felesleges a PWM.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Kange
2010.09.08. 11:08
prohlep: Teljesen igazad van különben, itt elírták... Ugyanis a hivatalos honlapján leírják szépen, hogy a feszültség változtatásával lehet szabályozni. ("Included resistor cable (RC56) adjusts input voltage, allowing user to control fan speed and noise."
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. keitaro
2010.09.08. 14:33
nem rossz bár légszállítási adatok kicsit hiányoznak nekem amúgy innen beszerzett Coolink swif2 120p-s ventilátoraim vannak se hangra se légszállításra nincs panasz és az legkedvezőbb az áruk bár másfél éve még sokkal olcsóbbak voltak és már a coolink jó ideje olaj csapágyazást alkalmaz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!