iPon Hírek

Új rivális az SLI és Crossfire rendszerek ellen?

Dátum | 2008. 07. 17.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MEGJELENÍTÉS

Az Nvidia és az AMD többkártyás megoldásai, azaz az SLI és a Crossfire rendszerek már régóta jelen vannak a piacon, ám a két megoldás egyelőre csak nagyon lassan terjed a felhasználók körében. A dolgok jelenlegi állása szerint egy újabb vállalat is megjelenik a szegmensben: az izraeli székhellyel rendelkező Lucid mögött komoly befektetői körök állnak. A vállalat befektetői között megtalálható a Giza Venture Capital, Genesis Partners és az Intel Capital. A Lucid állítása szerint egy olyan chipet fejlesztett ki, amely radikálisan növeli a grafikus teljesítményt bármilyen PC esetében.

A Lucid Hydra névre hallgató, egy chipből álló (System-on-Chip ) terméke egy valós idejű feldolgozó egység, amely a CPU és a grafikus kártyák között foglal helyet. A Hydra rendszer a GPU-k közötti adatforgalom irányítását rendkívül hatékony módon végzi, így jelentős grafikus teljesítménynövekedést ígér bármilyen alkalmazásban - állítja a gyártó.

Az egység DirectX 10 és OpenGL alkalmazásokkal egyaránt képes együttműködni, sőt, a készítők az újdonságot úgy alakították ki, hogy az minden GPU-val és lapkakészlettel kompatibilis legyen, így a közeljövőben lehetőség nyíljon az AMD és az Nvidia videokártyák kombinálására is. Az Hydra a jelenlegi információk szerint alaplapokra integrálva vagy bővítőkártyák formájában jelenhet meg, az egység várhatóan 2009. első felében indul hódító útjára.

A Hydra rendszer felépítése.
"Jelenleg arra koncentrálunk, hogy a Hydra segítségével növeljük a mindennapi számítógépek teljesítményét, de a jövőben azt szeretnénk, ha nagyobb skálázhatóságot, flexibilitást és teljesítményt nyújthatnánk a videó feldolgozó piac minden területén, így a professzionális megoldások piacán, valamint a játékosok és a profi tervezők számára egyaránt." - nyilatkozta Offir Remez, a Lucid elnöke és társalapítója.

"Az erős támogatóknak, az egyedülálló szabadalmaknak, valamint a félvezetők és a 3D-s grafika tekintetében egyaránt rendkívül tapasztalt vezetésnek köszönhetően egy gyors, és elkötelezett csapatot alkotunk, amely hatékonyan együttműködik a partnerekkel, hogy megvalósítsa az új célt: lenyűgöző grafikát mindenkinek."

Az Intel Capital-hoz hasonló komoly befektetők láttán úgy tűnik, hogy a Lucid jó eséllyel indulhat a piacon. Amennyiben minden a terv szerint halad, a következő év rendkívül mozgalmas lesz a piac multi-gpu szegmensében, ezzel pedig remélhetőleg a felhasználók is jól fognak járni. A Hydra rendszer az első információk alapján rendkívül bíztató, előnye főleg abban rejlik, hogy bármilyen lapkakészlettel és bármilyen GPU-val képes hatékonyan együttműködni. A tervek szerint hamarosan új, minden eddiginél ütőképesebb rendszer születik, reméljük, hogy a tervezők tényleg sikerrel járnak.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. Alamos
2008.07.17. 20:46
Ahogy értelmeztem ez teljesen független lesz, és programozni se te fogod, és nem is a gyártó...
Totál más alapokon fog működni, ha jól értelmezem egy analóg vezérlőelvét követi és digitálisra átalakítják, hogy beleszólása ne legyen semminek se erre nézve... Csak utána a fogyasztást valahogy meg lehessen oldani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Alamos
2008.07.17. 21:38
SLI nV-nek a Voodoo-val való szoros kapcsolata miatt van, ott létezett már ez a technológia.
ATI hogy honnan szedte a CF-et szerintem ő nulláról fejlesztette...

Hát nagyon nincs beleszólásuk, hogy ne engedjék, amikor az Intel ássa alá őket ezzel a chippel. Nem is annyira véletlenül
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. leviske
2008.07.17. 22:56
Vajon az ATi, vagy az nV pereli be őket hamarabb?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. bszoke88
2008.07.18. 02:56
legyen neked igazad, bár a lényeg, hogy mindkét esettel jóljárunk
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Alamos
2008.07.18. 07:34
Nah meg a 9 méteres fesztávval rendelkező helikopterlapátok, hogy le lehessen hűteni, és halk legyen
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. raiden
2008.07.18. 22:11
Engem már csak az érdekel, lehet e valahol venni részvényeket, mert akkor veszek egy 0.01%ot vagy amennyire lesz pénzem és 2 év múlva röhögni fogok
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. leviske
2008.07.19. 01:30
(Vendég_vna_* @ 2008 Jul 18, 10:19) Az AMD-s és az nforce-os alaplapok egyébként sem túl jók, sok bennük a hiba. Az Intel valszeg felvásárolja ?ket, ha ér valamit a chip és orrba-szájba fog menni a gyártás.

Ez az East vagy a West Bridge lesz?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!