iPon Hírek

Új Samsung mini-card SSD-k netbookokba

Dátum | 2009. 06. 23.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

Az ASUS és a Dell egyes netbook sorozataihoz már néhány gyártótól láthattunk adattárolókapacitás-bővítésre lehetőséget adó speciális SSD "kártyákat". Most a Samsung jelentkezik a piacon, aki ezúttal az eddigieknél gyorsabb mini-card formátumú SSD meghajtókkal kedveskedik a netbook gyártók és felhasználók számára.


A pici, kártya alapú NAND Flash adattároló egységek 16 GB-os, 32 GB-os és 64 GB-os verziókban kerülnek majd forgalomba. Az újdonságok maximum 8,5 grammos súllyal bírnak, azaz rendkívül könnyűek, amellett 80%-kal kisebbek is egy átlagos 2,5 hüvelykes merevlemez méreteihez képest. Az adattárolókon a Samsung SATA 3.0 Gbps-os interfészt használ, a kártyák 40 nm-es csíkszélességgel készülő 16 Gb-es Flash chipekből állnak. A termékek esetében a gyártó az olcsóbb, MLC típusú NAND Flash chipeket alkalmazza.

Érdekesség, hogy a mini-card formátumú SSD meghajtók rendkívül alacsony, mindössze 0,3W-os fogyasztás mellett üzemelnek és 1 millió üzemórán át képesek meghibásodás nélkül működni. Az olvasási sebesség maximum 200 MB/s-os, míg az írási sebesség maximum 100 MB/s-os értéket képvisel, így a termékek valóban gyorsnak mondhatóak. A Samsung friss megoldásai ideálisak lehetnek vékony és könnyű netbookok építéséhez, széleskörű elterjedésükhöz azonban versenyképes ár is szükséges, ez utóbbiról azonban egyelőre nincsenek információk.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!